Ρουμανία

Ρουμανία: Αναζητώντας ευρωπαϊκές ισορροπίες και νέα διεθνή εικόνα

Οδοιπορικό του ΚΥΠΕ

Ο διαχειριστής του «Μουσείου της Επανάστασης του 1989» στη ρουμανική πόλη Τιμισοάρα που υποδέχεται την ομάδα των ξένων δημοσιογράφων, είναι ένας ηλικιωμένος μα ευθυτενής κύριος, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει μετά τις σφαίρες που δέχτηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Τσαουσέσκου.

Όταν τον ρωτούν την ηλικία του, απαντά ότι είναι «29 χρονών μετά την επανάσταση», προκαλώντας το χαμόγελο και αντικατοπτρίζοντας ακούσια μια πραγματικότητα που ισχύει και για την ίδια τη χώρα.

Η Ρουμανία είναι μια νεαρή Δημοκρατία, μόλις 29 χρονών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση από το 2007, αλλά ταυτόχρονα, ένα ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και αιώνες, αναπόσπαστο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Οι ξένοι δημοσιογράφοι από πολλές χώρες της Ευρώπης που επισκέφθηκαν τη χώρα ενόψει την ανάληψης για πρώτη φορά από την χώρα της προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2019, ανακάλυψαν πολλές ιστορικές και πολιτισμικές ομοιότητες. Όσοι προέρχονταν από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ μοιράζονταν κοινά βιώματα του παρελθόντος, ενώ οι Πορτογάλοι μπορούσαν με μικρή προσπάθεια να καταλάβουν τα περισσότερα από όσα λέγονται στη ρουμανική λατινογενή γλώσσα. Εμείς οι Κύπριοι βρήκαμε πληθώρα ομοιοτήτων που πηγάζουν από τις κοινές επιρροές της οθωμανικής κυριαρχίας, των ιστορικών σχέσεων με την Ελλάδα, της κοινής ορθόδοξης θρησκείας και φυσικά των γαστρονομικών παραδόσεων.

Οι ξεκάθαρες ευρωπαϊκές καταβολές ωστόσο, δεν οδήγησαν την χώρα σε μια ομαλή και σταθερή πορεία στην ΕΕ, ενώ ο δρόμος κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι όσον αφορά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ ή την ένταξη στον χώρο Σένγκεν. Παράλληλα, μόλις στις αρχές Οκτωβρίου, το Βουκουρέστι δέχτηκε σκληρή κριτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από την Κομισιόν για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας που απειλούν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Με αυτά τα δεδομένα η Ρουμανία καλείται να αναλάβει την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2019, θέτοντας προτεραιότητες που δεν είναι άσχετες από τις επερχόμενες ευρωεκλογές, την άνοδο του λαϊκισμού που οδήγησε μεταξύ άλλων στο Brexit, με φόντο και τις δικές της εθνικές προτεραιότητες.

Η ανάγκη για συνοχή στην καρδιά της Ρουμανικής Προεδρίας

Ο 33χρονος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Βίκτορ Νεγκρέσκου, πρώην Ευρωβουλευτής, μιλά με ιδιαίτερη θέρμη για την ανάγκη διαβούλευσης και την επικέντρωση της ρουμανικής προεδρίας στον Ευρωπαίο πολίτη. Είναι άλλωστε η έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους πολίτες, όπως εξηγεί στους δημοσιογράφους, που οδήγησε στην άνοδο του λαϊκισμού και το Brexit.

Οι προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες. O πρώτος πυλώνας είναι η σύγκλιση εντός ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη, τη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητα. Δεύτερος πυλώνας είναι η δημιουργία μιας ασφαλέστερης Ευρώπης όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους, το Σένγκεν, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την κυβερνοασφάλεια. Τρίτος, η ενδυνάμωση της ΕΕ ως διεθνούς παίκτη, με την ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας του μπλοκ, και τέταρτος η δημιουργία μιας Ευρώπης κοινών αξιών.

«Συνοχή, μια κοινή ευρωπαϊκή αξία», είναι το γενικότερο σύνθημα της ρουμανικής προεδρίας.

Η Ρουμανία άλλωστε δεν έχει κρύψει στο παρελθόν την αντίθεσή της στη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

«Η Ρουμανία είναι εναντίον της ιδέας της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, διότι θεωρούμε ότι βρεθήκαμε μαζί για να οικοδομήσουμε μία Ένωση, όχι πολλές Ενώσεις», ανέφερε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βουκουρέστι στις 18 Οκτωβρίου ο κ. Νεγκρέσκου.

Σημείωσε ότι η χώρα δεν είναι αντίθετη με τη μεγαλύτερη ενοποίηση των κρατών μελών σε κάποιους τομείς, φτάνει να είναι ανοικτή σε όλους. Η Ρουμανία, πρόσθεσε, υποστηρίζει πάντα τη μεγαλύτερη ενοποίηση σε διάφορα ζητήματα, όπως η κοινή πολιτική άμυνας, ο χώρος του Σένγκεν και η ευρωζώνη.

Ωστόσο σημείωσε ότι για το Σένγκεν, η χώρα περιμένει εδώ και έξι χρόνια για μια απόφαση και παρόλο που πληροί τα κριτήρια δεν έχει ακόμα εισέλθει. Για την Ευρωζώνη, ανέφερε ότι η Ρουμανία προετοιμάζεται για την ένταξη και θα έχει σαφή χρονοδιαγράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Διερωτήθηκε παράλληλα κατά πόσο η Ευρωζώνη είναι ακόμα ανοικτή σε νέα κράτη-μέλη.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η διαδικασία για περαιτέρω συνεργασία είναι ανοικτή για όλους, ότι οι πόρτες είναι ανοικτές και οι κανόνες είναι σαφείς για όλους και ότι αν κάποιος πληροί τους κανόνες μπορεί να ενταχθεί», ανέφερε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, δεν χρειάζεται περισσότερους διαχωρισμούς αλλά περισσότερη συνοχή.

Αναφορικά με την πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης για την ΕΕ κατά της χώρας, λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στο κράτος δικαίου στη χώρα, ο κ. Νεγκρέσκου ξεκαθάρισε ότι το θέμα αυτό είναι ξεχωριστό από τη ρουμανική προεδρία.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της εσωτερικής συζήτησης σχετικά με το κράτος δικαίου», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι το άρθρο 7 θα ενεργοποιηθεί, αφού η χώρα εργάζεται στενά με την ΕΕ για το θέμα και θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Προεδρία, τη θεωρεί ευκαιρία προκειμένου η χώρα να αποδείξει ότι είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος μέσα στην ΕΕ, με το κλείσιμο των φακέλων που βρίσκονται στο τραπέζι, τη δημιουργία συναινέσεων και την επίτευξη συμφωνίας σε σημαντικά θέματα.

Άφησε επίσης να νοηθεί ότι θετική θα είναι η συμβολή της χώρας σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ όπως η μετανάστευση και το Brexit. Όπως ανέφερε, η Ρουμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στον μηχανισμό FRONTEX ενώ έχει δεχτεί σε εθελοντική βάση αριθμό μεταναστών. Για το Brexit σημείωσε ότι η χώρα ήταν από τις πρώτες που ενέκρινε σε επίπεδο κυβέρνησης μια υποδομή για να διαχειριστεί όλα τα πιθανά σενάρια.

Ανέφερε τέλος ότι η Ρουμανία βλέπει την Προεδρία ως μια ευκαιρία για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα και να διαφοροποιήσουν την εικόνα που έχουν για αυτή.

Σε αναζήτηση νέας τουριστικής ταυτότητας

Η αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας, που όπως οι ίδιοι οι Ρουμάνοι παραδέχονται δεν είναι σήμερα η καλύτερη, συνδέεται άμεσα και με τον στόχο της ανάπτυξης του τουρισμού.

Αν και η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, δεν ξεπερνά σήμερα το 1%, το σχετικά νεοσύστατο Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για υπερδιπλασιασμό της τουριστικής ροής. Η περασμένη χρονιά, όπως ενημερώνουν τεχνοκράτες του Υπουργείου τους ξένους δημοσιογράφους, ήταν «η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, αλλά η χειρότερη της επόμενης», δίνοντας έτσι το στίγμα της βούλησής του Υπουργείου για πολύ περισσότερα.

Ωστόσο όταν οι αρμόδιοι στο Βουκουρέστι ερωτώνται για θέματα στρατηγικής για τον τουρισμό και για τους στόχους μέσα στα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις είναι κάπως νεφελώδεις, αφού το τουριστικό πλάνο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Έντονη και ξεκάθαρη είναι η επιθυμία για ανάπτυξη του τουρισμού και στην ρουμανική πόλη Τιμισοάρα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1989 και η οποία επιλέχθηκε ως Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Νικολάι Ρόμπου, ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τον στόχο της χώρας να προσελκύσει πέραν του ενός εκατομμυρίου τουρίστες κατά το 2021, ωστόσο πολλά θέματα ακόμα πρέπει να επιλυθούν, με κυριότερο την αύξηση των κλινών που είναι σήμερα λιγότερες από τις μισές του αριθμού – στόχου που έχει τεθεί.

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης αναδεικνύει αμέσως την πλούσια πολιτιστική της παράδοσης και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων, πολλά από τα οποία ωστόσο έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και χρειάζονται άμεση ανακαίνιση προκειμένου να αναδειχθούν.

Ο δήμαρχος ενημερώνει και για το success story της πόλης ως επιχειρηματικού κέντρου, με την προσέλκυση σημαντικής επιχειρηματικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τιμισοάρα, στο Ρέκας, σε μια διαδρομή μέσα από εκατοντάδες στρέμματα από αμπελώνες, ένα αιωνόβιο, πλην υπερσύγχρονο οινοποιείο, με εξαγωγές σε περίπου δώδεκα χώρες του εξωτερικού, έχει μετατραπεί σε μια τουριστική ατραξιόν με αξιώσεις. Η Ρουμανία φαίνεται να έχει τις δυνατότητες να ενταχθεί δυναμικότερα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, πέραν από τον τουρισμό του Κόμη Δράκουλα στα Καρπάθια Όρη.

Η ξεναγός της ομάδας των δημοσιογράφων στην Τιμισοάρα συμμετείχε επίσης στην επανάσταση κατά του καθεστώτος του Τσαουσέσκου το 1989 και μιλά με την ίδια θέρμη, τόσο για τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνισμού στη χώρα, όσο και για τις δυνατότητες που έχει η πόλη αλλά και η χώρα γενικότερα, να αποκτήσει μια νέα εικόνα, ώστε να προσελκύσει μεταξύ άλλων περισσότερο τουρισμό. Η αλλαγή αυτή τη φορά δεν προδιαγράφεται βίαιη, κρίνεται ωστόσο από κάθε άποψη αναγκαία.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση