Οι γυναίκες κατακτούν το διάστημα, ιστορικός ο διαστημικός τους περίπατος

Οι γυναίκες κατακτούν το διάστημα, ιστορικός ο διαστημικός τους περίπατος

Σε μια εποχή κατά την οποία κρατικοί αλλά και ιδιωτικοί διαστημικοί οργανισμοί ετοιμάζονται να κάνουν την μεγάλη επιστροφή στο φεγγάρι και να στείλουν τους πρώτους ανθρώπους στον μακρινό Αρη, η σημασία της παρουσίας των γυναικών στην εξερεύνηση του διαστήματος καθίσταται όλο και πιο καθοριστική.

Οι γυναίκες, όχι μόνο κατέκτησαν το διάστημα ως αστροναύτες, κοσμοναύτες αλλά και επιστήμονες στον τομέα, προετοιμάζονται σε λίγες ημέρες να πραγματοποιήσουν τον πρώτο ιστορικό διαστημικό περίπατο σε μια ομάδα αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από γυναίκες.

Στις 29 Μαρτίου, λοιπόν, οι αστροναύτες της ΝΑΣΑ Anne McClain και Christina Koch θα εξέλθουν με τις διαστημικές τους στολές από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα από τη Γη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον πρώτο γυναικείο διαστημικό περίπατο. Οι προσπάθειές τους σε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, θα τυγχάνουν στήριξης από το κέντρο ελέγχου στη Γη, με τη βοήθεια ακόμη μιας γυναίκας, της Καναδής Kristen Facciol, ελεγκτή διαστημικών πτήσεων.

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο ήταν η Σοβιετική Svetlana Savitskaya το 1984 με τον συμπατριώτη της Vladimir Aleksandrovich Dzhanibekov. Οι διαστημικοί περίπατοι μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν είτε από ομάδες ανδρών αστροναυτών, είτε από μικτές ομάδες. Είναι η πρώτη φορά που θα αποτελούνται μόνο από γυναίκες.

Ο διαστημικός περίπατος των δύο γυναικών θα διαρκέσει επτά ώρες.

Αποστολή μόνο από γυναίκες στέλνει στο διάστημα η ΝΑSA

Απαραίτητος ο ρόλος των γυναικών στην εξερεύνηση του διαστήματος, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γ. Δανός

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος αυτού και είπε ότι ο Οργανισμός θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του την προσέλκυση των γυναικών στον τομέα του διαστήματος, και, κυρίως των νέων γυναικών, στα σχέδια και τις δραστηριότητές του, δίνοντάς τους πρωταρχικούς ρόλους σε όλα τα προγράμματά του.

“Με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι ο πρώτος διαστημικός περίπατος, αποτελούμενος μόνο από γυναίκες αστροναύτες έχει προγραμματιστεί για αυτό το μήνα – ένα μήνα συμβολικό για τις γυναίκες, κατά τον οποίο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Σημείωσε ότι ο ρόλος των γυναικών στην επιστήμη και στην εξερεύνηση του διαστήματος είναι σημαντικός και απολύτως απαραίτητος.

Σε έναν χώρο, είπε, όπως το διάστημα και η αστροναυτική, στον οποίο κυριαρχούσαν οι άνδρες, σήμερα, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, έχει επιτευχθεί μια ισότητα. Το γεγονός ότι και οι δύο γυναίκες αστροναύτες, η McClain και η Koch, εντάχθηκαν στις τάξεις της ΝΑΣΑ το 2013, σε μια ομάδα εκπαίδευσης αστροναυτών που αποτελείτο κατά 50% από γυναίκες, καταδεικνύει ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα και αυτό μας δίνει χαρά και αισιοδοξία.

Το μέλλον της ανθρωπότητας και η επιβίωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας επωφελείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ανακαλύψεις και τις γνώσεις που κερδίζουμε από την εξερεύνηση του διαστήματος, είπε, για να προσθέσει ότι “ως οργανισμός πάντα αναγνωρίζαμε τη σημασία της ισότητας των φύλων και υπογραμμίζαμε τον ρόλο των γυναικών στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιστρέψει στο φεγγάρι και να αποικίσει τον Αρη. Ο ρόλος των γυναικών στην προσπάθεια αυτή είναι απόλυτα αναγκαίος και καθοριστικός”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο, ο Οργανισμός συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που προωθούν την ισότητα, δίδοντας στην Κύπρο έναν ηγετικό ρόλο στο θέμα της ισότητας των φύλων στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Τί είναι οι διαστημικοί περίπατοι

Οι διαστημικοί περίπατοι διεξάγονται στο διάστημα εκτός του διαστημόπλοιου ή του διαστημικού σταθμού. Οι λόγοι που ωθούν τους αστροναύτες να εξέλθουν είναι για να διεξαγάγουν απαραίτητες επιδιορθώσεις, επιστημονικά πειράματα, ή να δοκιμάσουν νέους εξοπλισμούς.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ΝΑΣΑ δήλωσε ότι οι αστροναύτες Christina Koch και Anne McClain θα περπατήσουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 29 Μαρτίου σε μια αποστολή για αντικατάσταση των μπαταριών που εγκαταστάθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ιστορία των γυναικών στο διάστημα

Πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν η Σοβιετική Valentina Tereshkova το 1963. Δεν έγραψε ιστορία μόνο γιατί ήταν η πρώτη γυναικεία παρουσία στο διάστημα αλλά και για το νεαρό της ηλικίας της, γιατί ακόμη διατηρεί την πρωτιά ως η νεαρότερη γυναίκα που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα, αφού τότε ήταν μόλις 26 ετών. Επίσης, είναι η μόνη γυναίκα, η οποία πραγματοποίησε μια διαστημική πτήση μόνη της, χωρίς άλλους συνεπιβάτες.

‘Επρεπε να περάσουν σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια μετά την ιστορική πτήση της Tereshkova για να ταξιδέψει το 1982 η δεύτερη γυναίκα κοσμοναύτης, η επίσης Σοβιετική Svetlana Savitskaya, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο και η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα δύο φορές.

Αργησαν μεν, αλλά ένα χρόνο αργότερα, μπήκαν και οι Αμερικανίδες δυναμικά στον τομέα αυτό με την Sally Ride να γίνεται η πρώτη γυναίκα αστροναύτης της ΝΑΣΑ το 1983.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, από τους 537 αστροναύτες που πήγαν στο διάστημα, μόνο οι 61 ήταν γυναίκες (45 Αμερικανίδες, τρεις Σοβιετικές, δύο Ρωσίδες, δύο Κινέζες, δύο Καναδές, δύο Γιαπωνέζες, μια Γαλλίδα, μια Ινδή, μια Ιταλίδα, μια Βρετανίδα και μια Νοτιοκορεάτισσα).

Οι διαστημικές υπηρεσίες όλων των ανεπτυγμένων χωρών εκπαιδεύουν σήμερα πολλές γυναίκες αστροναύτες για μελλοντικές αποστολές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (400 χιλιόμετρα από την Γη), το φεγγάρι (όπου θα ιδρυθεί μόνιμη βάση την επόμενη δεκαετία), ενώ ύψιστος στόχος είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη που υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση