Ταξιδεύοντας στο Λίβανοbeirut-city-lebanon

Βηρυτός των εικόνων και των μυρωδιών

Η καλύτερη φωτογραφική σε ένα όμορφο προορισμό είναι η μνήμη της ψυχής και τα πολλά λεφτά δεν αποτελούν προϋπόθεση. Παλιά πίστευα, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, ότι ένα ταξίδι έχει απαραίτητες προϋποθέσεις όπως... να είναι εκπληκτικός ο προορισμός, να έχεις πάντα μαζί σου μια καλή φωτογραφική μηχανή και σίγουρα αρκετά λεφτά.

Έχω όμως αλλάξει τρόπο σκέψης, τόσο, που πιστέψτε με, αφήνω έκπληκτο ακόμα και τον εαυτό μου πολλές φορές. Και για να είμαι πιο σαφής… Τώρα για μένα καλός προορισμός είναι οπουδήποτε μακριά από όλες τις ρουτινιάρικες ίδιες εικόνες της καθημερινότητας μου… Η καλύτερη φωτογραφική μου είναι η μνήμη της ψυχής μου και τα πολλά λεφτά δεν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση.

Την πρώτη φορά που ταξίδεψα στον Λίβανο μάλλον θα πρέπει να ήμουν στο προηγούμενο μενταλιτέ μου, γιατί …αλλιώς το είδα το ταξίδι που είχα τη χαρά να κάνω την περασμένη βδομάδα στον ίδιο μαγευτικό προορισμό.

Έκτος από το γεγονός ότι ήμουν με μια καταπληκτικά χαρούμενη, έξω καρδιά παρέα, είχα την ευχαρίστηση αυτή τη φορά να θαυμάσω την πόλη της Βηρυτού μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό φακό...

Αυτή την φορά τράβηξα πολλές φωτογραφίες με την κάμερα μου αλλά όταν τιςείδα στον υπολογιστή μου κατάλαβα ότι είχα άλλο ένα εκατομμύριο εικόνες μέσα μου που δεν αποτυπώθηκαν ποτέ στη κάρτα μνήμης της μηχανής. Εικόνες από ανθρώπους, μνημεία πολιτισμού και βέβαια από την ξεχωριστή φυσική ομορφιά ενός τόπου, τόσο μακρινού αλλά και τόσο κοντινού μας που, όσο τον περιδιαβάζεις τόσο καλύτερα τον γνωρίζεις.

Στην φωτογραφική μου μηχανή υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν μπόρεσαν και ούτε μπορούν ποτέ να καταγραφούν… Συναισθήματα πρώτα απ’ όλα αλλά και γεύσεις και μυρωδιές… Μοναδικές μυρωδιές… Γιατί η Βηρυτός δεν είναι μόνο συνηθισμένες εικόνες είναι και μυρωδιές που πλανιόνται στο αέρα και δημιουργούν άλλου είδους εικόνες που μαζί με τις γεύσεις, τα ακαταμάχητα αυτά ερεθίσματα των αδένων του στόματος σε μεταφέρουν πάνω σε ένα μαγικό χαλί στο κόσμο της ανατολής ενώ σωματικά είσαι στην δύση!

Δεν μπορώ και καθόλου δεν θέλω να πω εκείνα τα τετριμμένα… Ότι στη Βηρυτό η δύση συναντά την ανατολή και κάτι τέτοια… Η Βηρυτός είναι μαγεία, είναι ευγένεια, είναι ευθυμία είναι μια πόλη ζωντανή που παρόλα τα «χτυπήματα» που έχει δεχτεί συνεχίζει να σαγηνεύει τον κάθε επισκέπτη όπως οι σειρήνες σαγήνευσαν τον Οδυσσέα…

Και όλη αυτή η πολυλογία μου που έχειε μπνευστή την Βηρυτό, έχει και μέντορα την Salamis Cruise Lines, που με όχημα το καλοτάξιδο νέο κρουαζιερόπλοιο της, το «Σαλαμίς Φιλοξενία» μας έφερε μέσα σε ανέσεις και πολυτέλειες στον μαγικό αυτό προορισμό.


Αναζήτηση