• Αρχική
  • Θέματα "Φ"
  • Αφιέρωμα
  • Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωταθλητής και ανθρωπιστής Στέλιος Κυριακίδης
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωταθλητής και ανθρωπιστής Στέλιος Κυριακίδης

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωταθλητής και ανθρωπιστής Στέλιος Κυριακίδης

Στον μεγάλο πρωταθλητή και ανθρωπιστή Στέλιο Κυριακίδη που σαν σήμερα στις 4 Μαΐου του 1910, δηλαδή πριν ακριβώς 109 χρόνια γεννήθηκε στην Πάφο, αναφέρεται με σχετικό δελτίο Τύπου ο Σταύρος Κακουρίδης, πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Δρομέων Πάφου ”Στέλιος Κυριακίδης” (2016- 2017).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – αφιέρωμα στον πρωταθλητή, ο Στέλιος Κυριακίδης φτωχόπαιδο με καταγωγή το χωριό Στατός της Πάφου είχε μεγάλο ταλέντο και αγάπη για τον αθλητισμό.

Ήταν αθλητής δρόμων ημιαντοχής και αντοχής με ιδιαίτερη έφεση στο Μαραθώνιο. Σάρωσε τα μετάλλια σε Ελλάδα και Βαλκάνια με τα χρώματα της Ελλάδος, όπου για αρκετά χρόνια ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής. Ο Κυριακίδης ήταν αυτός που κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο που ήταν μια επίδοση που κρατούσε τέσσερις περίπου δεκαετίες.

Έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν κέρδισε τον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, χρησιμοποιώντας αυτήν την περήφανη νίκη ως όχημα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την δραματική κατάσταση στης Ελλάδος.

Κατά την παραμονή του στην Αμερική μάλιστα, προστίθεται στην ανακοίνωση, είχε δηλώσει πως ήρθε να τρέξει για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες.

Ο συγκινητικός αγώνας και η ανιδιοτελής νίκη του Κυριακίδη, προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας στους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο στους Έλληνες ομογενείς.

Πέτυχε να συγκεντρώσει ένα πολύ σεβαστό ποσό της τάξεως των 250,000 δολαρίων, ενώ κατάφερε να γεμίσει δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, τα οποία αποτέλεσαν μια μικρή ανάσα εκείνη την εποχή για τους εξαθλιωμένους Έλληνες. Η βοήθεια που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Κύπριος αθλητής, ονομάστηκε ‘Πακέτο Κυριακίδη’. Σχεδόν 1 εκατομμύριο Έλληνες τον περίμενε για να τον αποθεώσει, να τον τιμήσει και να τον ευχαριστήσει όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1946.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, για πρώτη φορά , μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε προς τιμήν του και η Ακρόπολη. Ο Στέλιος Κυριακίδης τιμήθηκε πολλές φορές από διάφορους φορείς για την προσφορά του ενώ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987, στη Αθήνα κι ετάφη στον Πύργο Κορινθίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση