Ζάκυνθος: Εκεί που το μαγευτικό γίνεται πραγματικό…
Ζάκυνθος. Το μαγευτικό νησί του Ιονίου Πελάγους, με τη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και τις ατέλειωτες παραλίες, αναμφίβολα αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.
Το νησί των κόντηδων, του Διονύσιου Σολωμού και του Γρηγόριου Ξενόπουλου, μπορεί να συνδυάσει την ηρεμία αλλά και τη θορυβώδη ζωή της νύχτας, αναλόγως των αναζητήσεων και των επιλογών του επισκέπτη…
Το απέραντο πράσινο που αγγίζει τον ουρανό, είναι η πρώτη εικόνα που καρφώνεται στο μάτι του επισκέπτη. Ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση και χιλιάδες ελαιόδεντρα στις πεδιάδες των παρυφών του βουνού, απλώνονται στο εσωτερικό του νησιού. Οι χρυσές ακτές της Ζακύνθου, ολοκληρώνουν το σκηνικό του ειδυλλιακού τοπίου. Η διαμονή στο νησί δεν μπορεί παρά να σας μείνει αξέχαστη. Όχι μόνο για τις μοναδικής ομορφιάς και εξωτικής χάρης παραλίες, τις φραπεδιές και τις ξάπλες στον καυτό ήλιο αλλά και για τα διάφορα αξιοθέατα που είναι διάσπαρτα στονησί, αρκετά για να γεμίσουν το καθημερινό πρόγραμμα μιας και πλέον εβδομάδας διακοπών.
Άπειρες οι επιλογές ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές... Επίσκεψη με καραβάκι για μπάνιο στη ξακουστή παραλία του ναυαγίου και τις περίφημες μπλε σπηλιές, προσκύνημα στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος προστάτης της Ζακύνθου και φυσικά επίσκεψη στις «χρυσές» παραλίες των χελώνων Καρέτα-Καρέτα στο Λαγανά και στο Μαραθονήσι.
Στη Ζάκυνθο μπορεί να φτάσει κανείς είτε με καράβι από διάφορα σημεία της Ελλάδας είτε αεροπορικώς, αφού το νησί διαθέτει αεροδρόμιο. Απ’ εκεί μπορεί να νοικιάσει αμάξι, αν δεν το φέρει μαζί του με το καράβι και να γυρίσει όλο το νησί. Το οδικό δίκτυο της Ζακύνθου, κυρίως όσον αφορά τους κεντρικούς δρόμους είναι αρκετά καλό. Υπάρχουν όμως αρκετά στενά δρομάκια και μη ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, κυρίως προς το εσωτερικό του νησιού και στα ορεινά χωριά που για τους λάτρεις της περιπέτειας είναι το ιδανικό. Με λίγη προσοχή, οι καθημερινές εκδρομές θα είναι μοναδικές. Στα περισσότερα μικρά χωριουδάκια που είναι κατάσπαρτα στο νησί, υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια όπου μπορείτε να σταματήσετε και να γευτείτε τις μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις του νησιού.
Το ναυάγιο σίγουρα είναι ένας προορισμός που πρέπει να αναζητήσει κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού, αρκετά μακριά από την πόλη. Υπάρχουν βασικά δύο τρόποι για να φτάσετε μέχρι εκεί. Είτε με αυτοκίνητο, λοξοδρομώντας λίγο πριν το μοναστήρι της Αναφωνήτριας οπόταν θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από ψηλά τον κόλπο με το μισοσαπισμένο ναυαγισμένο καράβι είτε να προχωρήσετε όπως δείχνουν και οι πινακίδες κι από το μοναστήρι να φτάσετε στον κόλπο του Πόρτο Βρώμη. Απ’ εκεί, υπάρχουν μικρά καραβάκια τα οποία κάνουν εκδρομές στο ναυάγιο και στις θαλασσινές σπηλιές της περιοχής. Το κόστος δεν είναι ακριβό και η απόσταση είναι μόλις είκοσι λεπτά με το καραβάκι.
Παράλειψη θα ήταν να μην δει ο επισκέπτης της Ζακύνθου και τις χελώνες καρέτα-καρέτα, οι οποίες από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο βγαίνουν στην παραλία του Λαγανά στα νότια του νησιού και στο μικρό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την παραλία. Πρόκειται για την πιο μεγάλη παραλία του νησιού, μήκους 9 χλμ, με καταγάλανα νερά.
Στο κέντρο της πόλης, το βενετσιάνικο κάστρο ακριβώς πάνω από τη πόλη της Ζακύνθου, προσφέρεται για να απολαύσει κάποιος τη μοναδική θέα. Η πόλη απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη, ενώ στο βάθος προβάλλει η Κεφαλονιά, το κοντινότερο νησί στη Ζάκυνθο. Οι γραφικές καφετερίες προσφέρονται για ένα καφέ το πρωινό και ποτό το βράδυ, κάτω από το φως του φεγγαριού. Κάτω στην πόλη, η φημισμένη Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου, περιμένει τον επισκέπτη για πνευματικές αναζητήσεις.
Το νησί είναι κατάσπαρτο από μοναστήρια και εκκλησίες. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ο μεγάλος ναός ο αφιερωμένος στον πολιούχο Άγιο Διονύσιο.