Intership Navigation: Success Story 25 χρόνων

Συνέντευξη Chief Financial Officer Ευάγγελου Χαραλάμπους

Μια εταιρεία που απέδειξε στον χρόνο ότι με επαγγελματισμό, αίσθημα ευθύνης και παροχή υψηλών και αξιόπιστων υπηρεσιών, μπορεί να φθάσει ψηλά κατακτώντας μια από τις πρώτες θέσεις στο τομέα της.

Πρόσφατα μετακόμισε στην μόνιμη κατοικία της στην οδό Μίλτωνος, στη Λεμεσό, σε ένα κτήριο που προκαλεί το ενδιαφέρον για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του ο οποίος παραπέμπει σε μεγάλο ιστιοφόρο. Και δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά, αφού στεγάζει τα γραφεία της γερμανικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Intership Navigation η οποία εδρεύει εδώ και αρκετά χρόνια στην Κύπρο.

Ο Ευάγγελος Χαραλάμπους, Chief Financial Officer στην Intership Navigation μιλώντας στην «Φ» αποκαλύπτει ότι το κλειδί της οικονομίας τα επόμενα χρόνια βρίσκεται στην ναυτιλία αρκεί να το «πάρουμε στα σοβαρά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Τι προσφέρει η Κύπρος σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας;
Το τραπεζικό, λογιστικό και νομικό σύστημα λειτουργούσε υποβοηθητικά. Αρχικά είχε να κάνει με το ανταγωνι- στικό αλλά πλήρες εγκριμένο Ναυτιλιακό Φορολογικό Σύστημα. Επιπλέον όμως οι υπηρεσίες που πρόσφερε το τραπεζικό μας σύστημα ήταν άριστες, το νομικό μας σύστημα συμφωνεί με το Αγγλικό και ήταν κάτι που λειτούργησε βοηθητικά ενώ και οι υπηρεσίες δικηγόρων και ελεγκτών/λογιστών ήταν και είναι σε πολύ καλά επίπεδα και καλές τιμές.

Από την άλλη, οι μισθοί του προσωπικού είναι ανταγωνιστικοί σε σύγκριση με άλλες χώρες ενώ οι κύπριοι είναι γνώστες της αγγλικής γλώσσας και έχουν πανεπιστημιακά προσόντα.

Πως επηρέασε η οικονομική κρίση την εταιρεία;
Όταν η οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει τη χώρα μας, υπήρχε ήδη κρίση στην ναυτιλία. Η σημαντικότερη επίδραση από το κούρεμα των καταθέσεων ήταν ότι πλήγηκε η αξιοπιστία της χώρας και ειδικότερα του τραπεζικού της τομέα.

Η εταιρεία δεν επηρεάστηκε διόλου, ούτε τις πρώτες ημέρες από τον περιορισμό των συναλλαγών. Ως συνέπεια της όλης κατάστασης που επικρατούσε αναγκαστήκαμε να δουλεύουμε με τράπεζες εκτός Κύπρου και η εταιρεία έκανε όλες τις δραστηριότητες τις από το εξωτερικό. Τίποτα δεν πάγωσε.

Λέγεται ότι το μέλλον της Κύπρου, πέρα από την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται στην ναυτιλία.
Έχουμε τις δυνατότητες γιατί χάρη στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο μπήκαν πάρα πολύ γερές βάσεις. Για να έχει μέλλον όμως η ναυτιλία πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν και να το πάρουμε στα σοβαρά. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε νησί. Η Ελλάδα ελέγχει σχεδόν το 1/6 του παγκόσμιου στόλου και οι Ελλαδίτες θεωρούνται οι καλύτεροι ναυτικοί στον κόσμο.

Στην Κύπρο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε βάλει όλες τις βάσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά για παράδειγμα εδώ και ένα χρόνο τώρα, απ’ όταν έφυγε ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας αυτό εξακολουθεί να είναι ακέφαλο. Πρέπει σε αυτό τον τόπο τα κόμματα και όλοι οι άλλοι να το αφήσουν να δουλέψει σωστά και η όποια κυβέρνηση να καταλάβει ότι πρέπει να δουλέψει όπως και ο ιδιωτικός τομέας. Η ναυτιλία θέλει κεφαλή και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να σπρώξει τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ναυτιλία δεν παίρνει ούτε ένα σεντ επιχορήγηση από το κράτος. Επιπρόσθετα, σε μια χώρα που αποτελεί τον 10ο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και τον 3ο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το μεγαλύτερο κέντρο Πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη, επιβάλλεται πιστεύω, η Ναυτιλιακή Διοίκηση της χώρας να αναβαθμιστεί άμεσα, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις ενός τέτοιου μεγέθους στόλου και, περισσότερο, στις λειτουργικές ανάγκες της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, που αποτελεί 7% του ΑΕΠ προς την Κυπριακή Οικονομία ακόμη και σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που διέρχεται η Κύπρος σήμερα.

Πιστεύετε ότι είναι ένας τομέας όπου θα μπορούσαν να διοχετευτούν θέσεις εργασίας;
Υπάρχουν τόσες ειδικότητες που δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα στους νέους μπορείς να τους δώσεις ευκαιρία να ασχοληθούν επαγγελματικά με μεγάλες προοπτικές. Πρέπει να ακολουθηθεί το γερμανικό πρότυπο το όποιο δίνει τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης σε έναν νέο ώστε να κατανοήσει το αντικείμενο και να μην το κάνει περιστασιακά.

Τώρα που η ναυτιλία άρχισε να βγαίνει από την κρίση, θα ήταν καλά και εμείς σαν κράτος να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε καταρτισμένους επιστήμονες και γιατί όχι, να έχουμε σχολή που να παράγει μηχανολόγους για πλοία. Σημαντικό είναι επίσης να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με την αγορά. Εμείς δίνουμε την ευκαιρία σε ορισμένους φοιτητές τον χρόνο να έρχονται εδώ για εξάσκηση. Είναι καλό να κτίσουμε πάνω σε αυτό.

Intership Navigation με αριθμούς…

Η Intership Navigation ιδρύθηκε το 1988, ως μέλος του Ομίλου Hartmann. Κυρίως ως πλοιοκτήτρια εταιρεία η Intership, έχει επεκταθεί επίσης στη διαχείριση πλοίων που ανήκουν σε άλλους πλοιοκτήτες στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Η εταιρεία διαχειρίζεται τεχνικά ένα στόλο που αριθμεί πάνω από 80 πλοία, μεταξύ των οποίων και δεξαμενόπλοια. Όλες οι συναλλαγές γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Εκτός από την πλήρη διαχείριση των σκαφών της, η Intership διαχειρίζεται ένα στόλο από 103 πλοία, προσφέροντας εκπαιδευμένα ναυτικά πληρώματα στα πλοία αυτά.

Προκειμένου να καλύψει τις διαφορετικές ζώνες ώρας όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα λειτουργούν γραφεία στις Γερμανία, Ολλανδία, Φιλιππίνες, ΗΠΑ και Πολωνία.

Η Intership απασχολεί περισσότερους από 2.500 ναυτικούς στα πλοία της, με άλλους 1.500 ναυτικούς σε άδεια ενώ στη Μανίλα έχει της δική της σχολή εκπαίδευσης για ναυτικούς.

Η εταιρεία σήμερα απασχολεί προσωπικό ξηράς 150 ειδικευμένων επαγγελματιών.

Φωτογραφίες

Αναζήτηση