Πραγματοποιήθηκε το διήμερο χαρακτικής στο δήμο Αγ. Αθανασίου


Τον καταξιωμένο χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη είχε την τιμή να φιλοξενεί ο δήμος Αγίου Αθανασίου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην τέχνη της χαρακτικής. Ο δήμος, μέσω του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου του, φιλοξένησε διήμερο χαρακτικής στο Λαογραφικό Μουσείο «ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου» που πραγματοποίησε η ομάδα του Μουσείου – Σχολής Χαρακτικής Χαμπή Τσαγγάρη.

Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, «από πάππον ως αγγόνι», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Χαμπής, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της χαρακτικής και να φιλοτεχνήσουν εντελώς δωρεάν. Άτομα γνώστες του αντικειμένου, μα και άτομα που για πρώτη φορά άκουαν και έρχονταν σε επαφή με την τέχνη της χαρακτικής.

Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του και φιλοξένησε για δύο μέρες το εργαστήρι. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα υλικά (μελάνια, μαχαιράκια, κύλινδρους, λάινο) και αφού τελείωναν τα σχέδια τους, με τη βοήθεια των δασκάλων του Μουσείου - Σχολής Χαρακτικής, το περνούσαν από το πιεστήριο χαρακτικής και εντυπωσιάζονταν από το τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία μαγική, ειδικά την ώρα της εκτύπωσης.

Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή ως γνωστό ξεκίνησε τη λειτουργία της στο χωριό Πλατανίστια της Λεμεσού το 1995 και κάθε χρόνο διοργανώνει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής ανά το παγκύπριο. Στόχος η διάδοση της τέχνης της χαρακτικής, για να γίνει κτήμα ες αεί. Ο γνωστός σε όλους χαράκτης, διακρίνεται για το πάθος του στη διάδοση της τέχνης της χαρακτικής και δεν είναι ένας καλλιτέχνης που κλείνεται στο χώρο του και δημιουργεί. Ξεχωρίζει για το ακούραστο έργο του, να εκλαϊκεύσει την τέχνη του δωρεάν, αφού όπως δηλώνει «η τέχνη δεν είναι κτήμα κανενός και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες γεννιούνται σε τέτοιου είδους συναθροίσεις».

Για δύο μέρες, από τις 09.30 μέχρι τις 14.00, το λαογραφικό μουσείο γέμισε χρώματα, γνώση και μαγεία από την όλη διαδικασία της χαρακτικής. Μικροί και μεγάλοι έγιναν για λίγο χαράκτες και συνέθεσαν τα δικά τους πρωτότυπα έργα. Το βράδυ του Σαββάτου ο Χαμπής παρουσίασεδιάλεξήτου στην κυπριακή διάλεκτο –την οποία χρησιμοποιεί πάντα- με τίτλο «Μουσείο – Σχολή Χαρακτικής Χαμπή». Μέσα από την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού, προβλήθηκαν οι σημαντικοί σταθμοί της σχολής και του μουσείου. Ο χαράκτης δήλωσε εξαιρετικά περήφανος για το Μουσείο Χαρακτικής και ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι σε ένα μικρό χωριό της Λεμεσού υπάρχουν έργα χαρακτικής φτιαγμένα από καλλιτέχνες της εμβέλειας του Τουλούζ Λοτρέκ και του Ζακ Καλό που θεωρείται κορυφαίος διεθνώς. Δήλωσε επίσης, ότι τα μαθήματα που παραδίδονται δωρεάν σε όλη την Κύπρο με στόχο τη διάδοση της τέχνης της χαρακτικής αποτελούν για εκείνον «καλλιτεχνικό μνημόσυνο τιμής και αγάπης προς τον Ελλαδίτη χαράκτη Τάσσο» που μύησε τον ίδιο στο μαγικό κόσμο της χαρακτικής και του άλλαξε τη ζωή. Ανέφερε επιπλέον ότι ο ίδιος ήρθε σε επαφή με όλα τα υλικά χαρακτικής, ξύλο, πέτρα, λιθογραφία, μεταξογραφία, χαλκογραφίες και μεθόδους της μέχρι το απλό λάινο, αλλά και την τεχνική «μελάνι-ζάχαρη» και άλλες που γεννιούνται καθημερινά, μιας και η χαρακτική είναι ανεξάντλητη. Κλείνοντας δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι είναι και θα παραμείνει για πάντα ερωτευμένος με τη χαρακτική, ως δημιουργός και ως δάσκαλος.

Ο δήμαρχος Κυριάκος Χατζηττοφής, αφού ευχαρίστησε θερμά τον καλλιτέχνη για την παρουσία του και για το ότι έδωσε την ευκαιρία στους δημότες του Αγίου Αθανασίου και όχι μόνο, να γνωρίσουν την τέχνη της χαρακτικής μέσα από ένα ταξίδι στην τέχνη και τις τεχνικές αυτής, τον συνεχάρη που έχει μετατραπεί σε κοινωνό γνώσης και τεχνικής. Παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση τη φιλοσοφία που διακατέχει τον καλλιτέχνη, ότι δηλαδή η τέχνη πρέπει να επιστρέφει στο λαό, αφού υπάρχει για να τον υπηρετεί, αποτυπώνοντας την κάθε του δράση και δημιουργία, τονίζοντας ακριβώς ότι ο Χαμπής «είναι από τους ανθρώπους που μπορούν να σε κάνουν να αγαπήσεις την τέχνη και τον τόπο σου».

Ο δήμαρχος έκανε επίσης αναφορά στον τόπο φυσικής καταγωγής του χαράκτη, την κοινότητα της Κοντέας, όπου οι άνθρωποι, έστω κι αν έζησαν σε συνθήκες δυσκολίας, υπηρέτησαν με πάθος τον πολιτισμό στις διάφορες του μορφές. Τέλος τον συνεχάρη για τη συνεχή και άοκνη του προσπάθεια να δημιουργεί με επιστέγασμα των προσπαθειών του το νέο μουσείο χαρακτικής που δημιούργησε στη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά στο θεσμό του Ανοικτού Σχολείου, ανέφερε ότι δεν περιορίζει τη δράση του στη διεξαγωγή των επιμορφωτικών μαθημάτων που προσφέρει σε εβδομαδιαία βάση, αλλά παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις που προάγουν τις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και την ενημέρωση και επιμόρφωση των δημοτών παντός θεμάτων. «Μια τέτοια εκδήλωση αποτελεί και η παρούσα και χαίρομαι ιδιαίτερα για την πραγματοποίηση της, αφού η αθρόα συμμετοχή του κόσμου στο εργαστήρι δείχνει την αγάπη του προς τη δημιουργία», σχολίασε.

Το εργαστήρι έκλεισε με έκθεση από τα έργα των συμμετεχόντων και με την υπόσχεση ότι θα επαναληφθεί αρχής δοθείσης.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".