Την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων τίμησε ο Δήμος Αγίου Αθανασίου


Σε σεμνή τελετή που έγινε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του, τίμησε ο Δήμος Αγίου Αθανασίου τους αριστεύσαντες απόφοιτους και διακριθέντες μαθητές του που φοιτούν στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής, καθώς και ευρύτερα της Λεμεσού, για το σχολικό έτος 2014 – 2015. Επίσης βραβεύτηκαν μαθητές που πρώτευσαν σε Παγκύπριους, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς διαγωνισμούς σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση.

Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Αντρέας Αναγιωτός, Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που ανέπτυξε το θέμα «Η σημασία της εκπαίδευσης στις σύγχρονες συνθήκες». Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τους τιμώμενους, ήταν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Αθανασίου, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού Κώστας Κώστα, η Πρόεδρος και τα Μέλη της Σχολικής Εφορίας Αγίου Αθανασίου, παράγοντες της Τοπικής Κοινωνίας του Αγίου Αθανασίου, εκπαιδευτικοί και γονείς των μαθητών.

Σε ομιλία του ο Δήμαρχος, Κυριάκος Χατζηττοφής, αναφέρθηκε στη σημασία που ο δήμος αποδίδει στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και έχει καθιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια με αφορμή τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Μια εκδήλωση που στόχο έχει την επιβράβευση των μαθητών οι οποίοι διέπρευσαν όχι επειδή απλά αποστήθισαν την ύλη της χρονιάς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος, αλλά επειδή είναι άτομα με κριτική σκέψη και με ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Τόνισε δε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να είναι και μαθητοκεντρικό. Για να πετύχει όμως αυτό, είπε απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο καθηγητής να έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον δημιουργικό και ελεύθερο, που θα αποτελεί εκκολαπτήριο νέων ιδεών και νέων προσεγγίσεων, ένα ουσιαστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το σημερινό σχολείο μπορεί και πρέπει να βάλει τέτοιους στόχους και να δώσει την εκπαίδευση που χρειάζεται ο μαθητής. Η πολιτεία από μέρους της, οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή για προώθηση της καινοτόμου σκέψης, της έρευνας και της δημιουργικότητας, η μη προώθηση της τεχνοκρατικής εκπαίδευσης σε βάρος της ανθρωπιστικής παιδείας, η σωστή σύνδεση σχολείου με πανεπιστήμια και χώρους εργασίας και η προώθηση θετικών προτύπων και αξιών. Χρειάζεται δηλαδή η αρμονική συνύπαρξη ανθρωποκεντρικού και τεχνοκρατικού σχολείου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως σε ένα τέτοιο σχολείο, στη σύγχρονη εκπαίδευση, δεν πρέπει να απουσιάζει η προώθηση της καινοτομίας, γιατί, όπως τόνισε, οφείλει και πρέπει να τεθεί ως στόχος, αφού ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα της μέσα στη διεθνή αγορά, δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει παράλληλα στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι κλιματικές αλλαγές, η προμήθεια ενέργειας και οι δημογραφικές αλλαγές.

Στη ομιλία του ο πρύτανης Αντρέας Αναγιωτός, ευχαρίστησε τον δήμο για την ευγενική πρόσκληση να παραστεί ως ομιλητής και συνεχάρη το δήμο που διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την αριστεία με αφορμή την Γιορτή των Ιεραρχών που το τεράστιο έργο και η προσφορά τους, όπως ανέφερε ο πρύτανης, μα και τα διδάγματα τους, ισχύουν διαχρονικά. Πάνω από όλα τόνισε η καλλιέργεια της σοφίας και του πνεύματος οφείλουν και πρέπει να αναδεικνύονται σε σύμβολα παιδείας, αφού χωρίς αυτά κανένα παιδί δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως άνθρωπος με αρετές. Η παιδεία, λοιπόν, όπως τόνισε, ιδιαίτερα στις μέρες μας πρέπει να φτάνει στην τελείωση δηλ. οι μαθητές να μην αποκτούν στείρες γνώσεις, αλλά να γίνονται καλοί και χρήσιμοι στην κοινωνία και τη ζωή.

Βραβεύτηκαν 119 μαθητές, ενώ καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε η Δημοτική Χορωδία και Ορχήστρα του Αγίου Αθανασίου.

IMG 2560

IMG 2561

IMG 2572

ar.1


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".