Γιώργος Παπαδόπουλος - Κυπραίος: Το «Δακτυλίδι» τον έφερε στην πατρίδα


3 Δεκεμβρίου στο «Πάνος Σολομωνίδης»

Γεννήθηκε στην μικρή κοινότητα της Ακρούντας και έφηβος, μόλις στα 15, ορκίστηκε μέλος της ΕΟΚΑ βάζοντας το δικό του λιθαράκι στον απελευθερωτικό αγώνα.

Σπούδασε στην Αθήνα και το Τορόντο και το 1974 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου το 1978 ίδρυσε και διευθύνει το γνωστό για τις επιλεγμένες εκδόσεις του, εκδοτικό οίκο «Διόπτρα».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Κυπραίος, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο όπου την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του μυθιστορήματος του με τίτλο «Το δακτυλίδι». Η εκδήλωση που διοργανώνεται από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και το βιβλιοπωλείο Κ.Π. Κυριάκου, θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στις 7μμ όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Πανεπιστημιακό και Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμη Σοφοκλέους.

Αδράξαμε την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του και είχαμε με τον κ. Παπαδόπουλο μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μέσα από την οποία μας μιλά για τις εκδοτικές του δραστηριότητες και βέβαια για το «Δακτυλίδι» του.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις εκδόσεις βιβλίων, δεδομένου ότι οι σπουδές και οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες είχαν σαν αντικείμενο αρχικά τα ηλεκτρονικά και στη συνέχεια τη νομική;
Επιστρέφοντας το 1974 οικογενειακώς από τον Καναδά στην Αθήνα για να πάνε τα παιδιά σε ελληνικό σχολείο, εγώ σπούδαζα στην Νομική και μαζί με άλλους Κύπριους φοιτητές άρχισα να δουλεύω και ως πλασιέ από πόρτα σε πόρτα. Τότε ήταν που αποφάσισα να ασχοληθώ με την έκδοση βιβλίων και το 1978 ίδρυσα τις εκδόσεις «Διόπτρα».

Αρχικά ασχοληθήκαμε με θέματα σωματικής υγείας και σωστής, υγιεινής διατροφής. Όταν τα καθιερώσαμε καλύψαμε το χώρο της εκλαϊκευμένης ψυχολογίας και της προσωπικής ανάπτυξης, με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν οι σειρές πνευματικής αναζήτησης, βιβλία για την οικογενειακή φροντίδα και φυσικά ελληνικής και ξένης πεζογραφίας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την πεζογραφία, οι εκδόσεις «Διόπτρα» έχουν δώσει μια σειρά από σημαντικά έργα που αγαπήθηκαν από τον πολύ κόσμο…
Ναι, αυτό είναι ένα γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Μεταξύ των βιβλίων που έχουμε εκδώσει είναι το «Το Νησί», «Το αηδόνι της Σμύρνης», τα «Πικρά κεράσια» και πολλά άλλα.

Τώρα όμως σας γνωρίζουμε και σαν συγγραφέα. Πώς προέκυψε αυτό και τι πραγματεύεται το «Δακτυλίδι»;
Το βιβλίο άρχισε να γράφεται σχεδόν πριν από 4 χρόνια για να απαντήσει στο ερώτημα που μου ετίθετο πολύ συχνά: «Τι έκαναν οι Κύπριοι για την Ελλάδα;». Το «Δαχτυλίδι», είναι βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά και ξετυλίγει μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την αξιοπρέπεια και την πατρίδα και φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές για την προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους και την πραγμάτωση του εθνικού τους πόθου για Ένωση με την Ελλάδα.

Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στην Κύπρο και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έξι γενιές Ελλήνων διασχίζουν ενάμιση αιώνα ιστορίας. Κύπριοι αγωνιστές φεύγουν μυστικά από το νησί τους και συμμετέχουν στην επανάσταση του ’21, στις κρητικές επαναστάσεις, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στο πλευρό των Συμμάχων «για την ελευθερία των λαών», όμως οι ίδιοι παρέμειναν υπόδουλοι.

Ανάμεσα σε όλα αυτά το Δακτυλίδι, σύμβολο της αγάπης και της πίστης, που έδωσε η Ζηνοβία στον άντρα της, χάνεται για χρόνια. Αλλάζει χέρια… Συνεχίζει να υπάρχει μόνο στις αναμνήσεις της, ώσπου μια μέρα, απρόσμενα, εμφανίζεται για να ενώσει αυτούς που έπρεπε να είναι εχθροί.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".