Χρίστος Πατσαλίδης: Νέα σελίδα για το ΔΗΚΟ
Εκλογές ΔΗΚΟ 9 Φεβρουαρίου 2014
«Όλοι έχουμε πληγωθεί από τις εκλογικές διαδικασίες στο Δημοκρατικό Κόμμα και ιδιαίτερα η μακρά προεκλογική διαδικασία η προηγούμενη έχει δημιουργήσει τριγμούς, αναστάτωση και πληγές γι’ αυτό χρειάζεται πλέον με τη νέα σελίδα να μπούμε σε μια άλλη νοοτροπία. Αυτός είναι ο προσωπικός μου στόχος».
Ο Χρίστος Πατσαλίδης, υποψήφιος για την Αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ, μιλώντας στην «Φ» δίνει το στίγμα του για τη σημασία αυτής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας και καταθέτει το δικό του όραμα για το ΔΗΚΟ μετά την 9η Φεβρουαρίου.
Με ποιο κριτήριο ο ψηφοφόρος του ΔΗΚΟ θα πρέπει να πάει στις κάλπες;
Το κριτήριο είναι η νέα πορεία του κόμματος σε μια ενωμένη βάση με αξιόλογα σοβαρά άτομα στην ηγεσία που να καταφέρουν να συσπειρώσουν τον κόσμο του ΔΗΚΟ και να προβάλουν ένα άλλο προφίλ στην ευρύτερη κοινωνία. Το βασικό κριτήριο του είναι να αξιολογήσει τον κάθε υποψήφιο ανάλογα με το ήθος του, την προσφορά του, τις εμπειρίες και τις γνώσεις του και με γνώμονα πως μπορούμε να πετύχουμε ένα ενωμένο ΔΗΚΟ. Ο καλύτερος βάσει σωστής αξιολόγησης πρέπει ένα εκλεγεί σε κάθε θέση και μαζί με τον νέο πρόεδρο να αποτελέσουν μια ισχυρή ομάδα που θα χαίρει εκτίμησης όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Άνθρωποι με μετριοπάθεια, με σοβαρότητα που απέδειξαν ότι μπορούν να είναι της συναίνεσης και της συνεργασίας να αποτελέσουν αυτή την ομάδα για το καλό του κόμματος.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της υποψηφιότητας σας;
Για μένα πρώτιστη σημασία έχει, η νέα σελίδα του ΔΗΚΟ, ένα πιο εκσυγχρονισμένο κόμμα και μακριά από την εσωστρέφεια που μας ταλαιπώρησε και μας πλήγωσε. Το κόμμα πρέπει να παράγει πολιτική και μία από τις αδυναμίες που είχαμε είναι στο να ενεργοποιήσουμε τις ομάδες εργασίας, να αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές σε νέους ανθρώπους, σε άτομα με εμπειρίες και γνώσεις ώστε σε κάθε τομέα να υπάρχει παραγωγή πολιτικής.
Το τελευταίο καταστατικό συνέδριο του κόμματος δεν με άφησε ικανοποιημένο, γιατί χρειαζόταν να γίνουν περισσότερες αλλαγές στην οργάνωση και την δομή του ίδιου του κόμματος. Πιστεύω σε ένα σύγχρονο κόμμα όπου το κάθε σώμα, ξεκινώντας από την τοπική και τις διάφορες επιτροπές να αναλαμβάνει αρμοδιότητες αλλά και να λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις του. Όλα αυτά που πρέπει να γίνουν εντός του κόμματος και έχουν σχέση με τη σοβαρή εμπλοκή αξιόλογων, νέων στελεχών. Από την άλλη θέλω να νιώθω ότι υπάρχει πλέον ένας νέος αέρας ενότητας, μακριά από εσωστρέφειες και με διάθεση σοβαρής δουλειάς να λειτουργήσουμε όλοι με στόχο να διερευνηθεί το κόμμα μας, έτσι αντιμετωπίζω εγώ το ΔΗΚΟ.
Μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή νοοτροπιών πρέπει να γίνουμε ισχυρότεροι για να μπορέσουμε να προτάξουμε τις θέσεις μας στο εθνικό θέμα και στην οικονομία σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει ότι καλύτερο για τον τόπο μας. Σε πολύ μικρό διάστημα θα αρχίσουν πιέσεις για το εθνικό θέμα και αλλοίμονο αν μετά τις εκλογές δεν μπορούμε να έχουμε την ενότητα, την αισιοδοξία να είμαστε πιο ισχυροί για να μπούμε μπροστάρηδες, όχι απλά ρυθμιστές αλλά πρωταγωνιστές στην διασφάλιση των οποιονδήποτε κινδύνων μπορεί να έρθουν.
Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασπονδήσει στο συμφωνημένο πρόγραμμα για το εθνικό πως πρέπει να πράξει το ΔΗΚΟ;
Το ΔΗΚΟ θα πρέπει να είναι εκεί για να μην παρασπονδήσει. Διαμορφώνεις τη θέση σου πριν γίνει. Άρα θεωρώ ότι εκεί είναι που χρειάζεται σθεναρά εντός της κυβέρνησης να υπάρχει το ισχυρό ΔΗΚΟ για να προλάβει και όχι να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε μετά σε μια τέτοια περίπτωση.
Who is Who
Γεννήθηκε στην Πάφο στις 3 Δεκεμβρίου 1973.
Είναι απόφοιτος Νομικής, διδάκτορας Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου.
Υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου και μετέπειτα ως Υπουργός Υγείας.
Το 2010 εκλέγηκε μεταξύ 180 υπουργών Υγείας, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Συνέγραψε μεγάλο αριθμό άρθρων σε ακαδημαϊκά περιοδικά ενώ συμμετείχε σε πολλές επιτροπές και συμβούλια που αφορούν ειδικότερα την Ε.Ε.