Skip to main content
Αντρέας Μιχαηλίδης: Έγνοια μας τα όσα ταλανίζουν την κοινωνία

Αντρέας Μιχαηλίδης: Έγνοια μας τα όσα ταλανίζουν την κοινωνία


Εκλογές ΔΗΚΟ 9 Φεβρουαρίου 2014

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη της ηγεσίας και των άλλων αξιωματούχων του ΔΗΚΟ, χαρακτηρίζονται σαν πολύ σημαντικές την επόμενη μέρα και την περαιτέρω πορεία του κόμματος.

Η ενότητα, η μαχητικότητα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το ΔΗΚΟ στο εθνικό ζήτημα, την οικονομία αλλά και τα κοινωνικά θέματα, κυριαρχούν σε αυτή την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.

Μιλώντας στην «Φ» ο Αντρέας Μιχαηλίδης, Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ (θέση την οποία επαναδιεκδικεί στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής), καταθέτει τις δικές του εκτιμήσεις για τη σημασία αυτών των εκλογών και τονίζει με έμφαση τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το κόμμα προς όφελος του τόπου και του λαού της Κύπρου.

Γιατί ο κόσμος του ΔΗΚΟ να πεισθεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία;
Η μαζική προσέλευση όλων μας στο εκλογικό συνέδριο δίνει το μήνυμα της ενότητας, της αγωνιστικότητας και της θέλησης ώστε το ΔΗΚΟ να έχει τη θέση που του αρμόζει και που δεν είναι άλλη από το να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο κόσμος καλείται να ψηφίσει από τους ικανούς τους ικανότερους. Και γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί.

Τι να περιμένει ο κόσμος με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία;
Όπως ο κόσμος έχει κρίνει τον Μάριο Καρογιάν του οποίου η προσφορά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, έτσι θα κρίνει και τον Νικόλα Παπαδόπουλο και την ηγεσία που θα εκλεγεί. Όλοι είμαστε στην κρίση των μελών του κόμματος. Με την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου προσβλέπω στο να ξαναβρεί το ΔΗΚΟ την χαμένη αξιοπιστία του γιατί ο ΔΗΚΟικός κόσμος είναι αξιοπρεπής και έχει επιλέξει συνειδητά να ανήκει σε αυτό το κόμμα. Είναι καιρός οι ίντριγκες να σταματήσουν και όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να συμβάλουμε σε αυτό.

Υπάρχει η εντύπωση ότι επικρατεί ένα κλίμα διάσπασης στο ΔΗΚΟ που ίσως το αποσπά από τον ρόλο που έχει να επιτελέσει. Πως το σχολιάζετε αυτό;
Δεν δέχομαι κατ’ ουδένα λόγο να λέγεται ότι υπάρχουν ομάδες στο ΔΗΚΟ. Αυτό που υπάρχει είναι μέλη σκεπτόμενα. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο διαχωρισμός των μελών του ΔΗΚΟ. Το κόμμα πρέπει μετά το συνέδριο να ασχοληθεί με τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Το τρίπτυχο του κόμματος μιλά για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη και σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται. Πρέπει το ΔΗΚΟ με τον πρόεδρο και την ηγεσία που θα εκλεγεί να ασχοληθεί με τα όσα ταλανίζουν την κοινωνία του σήμερα. Είναι αδιανόητο στις μέρες μας να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν έχουν τα βασικά, τα αυτονόητα για την επιβίωση τους.

Συχνά στιγματίζεται το ΔΗΚΟ σαν το κόμμα των ευκαιριών που συμπαρατάσσεται με κόμματα εξουσίας;
Το ΔΗΚΟ δεν είναι ευκαιριακό κόμμα. Με την ίδια λογική γιατί να μην αποκαλέσουν τα άλλα κόμματα ευκαιριακά που πάντοτε ζητούν την δική μας συνεργασία; Το πολίτευμα μας είναι Προεδρική Δημοκρατία, οι συνεργασίες και οι συμμαχίες χρειάζονται αρκεί να μην ξεφεύγεις από τις αρχές σου. Το ΔΗΚΟ ξέρει να τιμά τις συμφωνίες του και ξέρει να τιμά το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει και με τον Νίκο Αναστασιάδη. Δεν είναι από το ΔΗΚΟ που εξαρτάται η συνέχιση αυτής της συνεργασίας αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα πολιτεύεται εντός των πλαισίων που από κοινού έχουμε χαράξει.

Το ΔΗΚΟ θα έχει την πυγμή, αν χρειαστεί, να πει ένα δεύτερο όχι σε μια επερχόμενη κακή λύση στο εθνικό θέμα;
Στο εθνικό θέμα η θέση του ΔΗΚΟ δεν διαφοροποιείται από αυτή που ήταν πάντα, ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Δεν μ’ αρέσει η φράση «κόκκινες γραμμές» αλλά θέλω να τονίσω ότι δεν μπορούμε για χάρη της λύσης να θυσιάσουμε αρχές και αξίες. Κανένας πρόεδρος δεν πρέπει να αποφασίζει από μόνος του και να μην λαμβάνει υπόψη του τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικότερα το ΔΗΚΟ που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Απαιτούμε από τον Πρόεδρο να συνεργάζεται πλήρως μαζί μας και να εφαρμόζει όσα έχουν συνομολογηθεί και συνυπογραφεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη.


Αναζήτηση