• Αρχική
  • Θέματα "Φ"
  • Συνεντεύξεις
  • Β. Μαχτεσιάν: Δεν προτίθεται σύντομα να εγείρει θέμα δικαιώματος ψήφου στην Βουλή

Β. Μαχτεσιάν: Δεν προτίθεται σύντομα να εγείρει θέμα δικαιώματος ψήφου στην Βουλή

Επιθυμία μου και επιθυμία της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων είναι η μετονομασία της σε αρμένικη κοινότητα και όχι θρησκευτική ομάδα είπε ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό πρέπει να γίνει μετά από αλλαγές στο σύνταγμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κ. Μαχτεσιάν είπε ακόμα ότι όπως και οι άλλες θρησκευτικές ομάδες έτσι και η αρμενική θρησκευτική ομάδα δεν έχει δικαίωμα ψήφου σημειώνοντας ότι «είναι μια εικονική παρουσία η δική μας (των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων), ναι μεν είμαστε μέλη της επιτροπής παιδείας και δίνουμε το παρόν μας στην ολομέλεια αλλά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, να καταθέσουμε νομοσχέδιο κτλ».

«Αυτή τη στιγμή δεν το επιδιώκουμε, εγώ προσωπικά, να έχουμε αλλαγή συντάγματος διότι ήδη είναι περίπλοκες οι καταστάσεις με το Κυπριακό και δεν θέλω να προσθέσω άλλες δυσκολίες» είπε ευχόμενος όπως οι συνομιλίες οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Μακάρι, σημείωσε «να βρεθεί μια λύση για όλες τις κοινότητες της Κύπρου, και μόνο τότε θα μπορούσε να γίνει αλλαγή από «ομάδα» σε «κοινότητα» και να υπάρχει δικαίωμα ψήφου», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαχτεσιάν.

Σε ερώτηση για τη θέση των Αρμενίων στο Κυπριακό, είπε ότι, η κοινότητα των Αρμενίων επιθυμεί μια βιώσιμη λύση «και στηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες οποιουδήποτε προέδρου της Δημοκρατίας για την επίτευξη του στόχου αυτού».

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρμενική κοινότητα στην Κύπρο, ανάφερε ότι, το κύριο και μοναδικό πρόβλημα είναι ο αγώνας που γίνεται για να κρατηθεί η νεολαία κοντά στα ήθη και έθιμα, στην κουλτούρα, στην γλώσσα, στην εκκλησία.

«Αυτός είναι ο αγώνας που είναι πολύ δύσκολος, γίνονται πολλές προσπάθειες και πρέπει να ομολογήσω ότι η κοινότητα είναι αρκετά οργανωμένη» είπε και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια των προσπαθειών δημιουργήθηκαν εκκλησιαστικές χορωδίες, χορευτικό συγκρότημά, το θεατρικό σύνολο, προσκοπείο κτλ

Αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αρμένιοι αιτητές για πρόσληψη στην δημόσια υπηρεσία και σε επαγγελματικούς συνδέσμους αλλά και οι υποψήφιοι αξιωματικοί στον στρατό λέγοντας ότι αφού η μητρική τους δεν είναι η ελληνική γλώσσα, γλώσσα στην οποία γίνονται οι εξετάσεις τότε αυτό τους καθιστά σε μειονεκτική θέση από τους Ε/κ υποψήφιους.

Σε ερώτηση αν η νέα γενιά των Αρμενίων της Κύπρου βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο της γλώσσας με τους προγόνους τους, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι η γνώση της αρμενικής όλο και μειώνεται ενώ παράλληλα αυξάνεται η γνώση της ελληνικής γλώσσας χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «οξύμωρο» και σημειώνοντας ότι πολλοί γονείς διερωτώνται γιατί τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αρμενικό σχολείο αφού θα τους επηρεάσει στην μελλοντική τους πορεία, στον στρατό ή στην επαγγελματική τους πορεία.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να γίνονται οι εξετάσεις στην αρμενική γλώσσα απάντησε λέγοντας ότι τα αρμενικά δεν είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Κύπρου άρα αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό.

Από τις τρεις θρησκευτικές ομάδες μόνο η αρμενική ομάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γλώσσας, σύμφωνα με τον κ. Μαχτεσιάν, ο οποίος είπε στο ΚΥΠΕ ότι «εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη γλώσσα, ξεκάθαρη κουλτούρα και δεν το λέω για να προσβάλω οποιονδήποτε, ξεκάθαρη και πλούσια ιστορία».

Αναφέρθηκε στην δημιουργία, με δική του πρωτοβουλία, χορευτικού συγκροτήματος για νέους, με έμφασή στους παραδοσιακούς αρμενικούς χορούς, με χορογράφους από την Αρμενία και τον Λίβανο.

Οι δάσκαλοι του χορού διδάσκουν εκτός από την ομάδα των ενηλίκων με την ονομασία «ΣΙΠΑΝ» και την ομάδα των παιδιών «ΝΑΝΟΡ» και στα αρμενικά σχολεία, στην Λάρνακα, στην Λεμεσό και Λευκωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των μελών της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, είπε ότι αυτός ανέρχεται στις 3,500 χιλιάδες ενώ τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της αρμενικής κοινότητας, στην Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα ανέρχονται στα 220 σημειώνοντας ότι κατά τον τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε μια κοινότητα Αρμενίων και στην Πάφο αποτελούμενη από περίπου 300 άτομα μέλη προερχόμενα κυρίως από την Αρμενία και Ρωσία.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην έλευση των Αρμενίων στο νησί μετά τη Γενοκτονία από τους Οθωμανούς λέγοντας στο ΚΥΠΕ ότι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που του γίνονται είναι γιατί μετά την έλευση των Αρμενίων από την Τουρκία, μετά την γενοκτονία (1915- 1917), αυτοί προτίμησαν να εγκατασταθούν στις τουρκοκυπριακές συνοικίες της Λευκωσίας και όχι σε άλλες περιοχές απάντησε λέγοντας ότι λόγω της τουρκικής γλώσσας, ο Αρμένιοι δεν μπορούσαν να εργαστούν ή να ζήσουν οπουδήποτε εκτός από περιοχές που υπήρχαν άτομα που μιλούσαν Τουρκικά.

«Αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στην Κύπρο χωρίς ρούχα χωρίς λεφτά και το μόνο πράγμα που είχαν να χρησιμοποιήσουν ήταν η γλώσσα. Επίσης ήταν γειτονιές που μπορούσες να νοικιάσεις σπίτια ή δωμάτια σε χαμηλές τιμές» διευκρίνισε ο κ. Μαχτεσιάν σημειώνοντας ότι εκεί κοντά βρισκόταν και ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας (οδός Βικτωρίας στην Λευκωσία).

«Εγώ σαν παιδί θυμάμαι να ζούμε σε ένα σπίτι τέσσερεις οικογένειες, η κάθε οικογένεια είχε το δωμάτιο της και είχαμε κοινή κουζίνα, και πρόσθεσε ότι είχαν «πολύ καλή φιλία και φιλοξενία από τους Τουρκοκύπριους».

«Εμείς, ως αρμένικη κοινότητα της Κύπρου δεν έχουμε τίποτε με τους Τ/κ και θέλω να το τονίζω αυτό και να πω ότι ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν πολλές φιλίες», πρόσθεσε.

«Η γενοκτονία είναι γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αλλά το πρόβλημα κατά την περίοδο 1915 -1923 ήταν με τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους και όχι με τους Τουρκοκύπριους» διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι για τις ανάγκες της αρμενικής κοινότητας λειτουργούν συνολικά τρία σχολεία, στην Λευκωσία, στην Λάρνακα και στην Λεμεσό, όλα φέρουν την ονομασία «Ναρέκ» ενώ στις ίδιες πόλεις υπάρχουν και τρεις εκκλησίες, στην Λευκωσία ο καθεδρικός ναός της Παναγίας, στην Λεμεσό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην Λάρνακα η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.

Ερωτηθείς για το θέμα της σχολής Μελκονιάν στη Λευκωσία, είπε ότι το θέμα παραμένει στάσιμο, δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος και ότι ο ίδιος έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την επαναλειτουργία του.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κάθε δέντρο στο μικρό δασάκι που γειτνιάζει του σχολείου έχει δημιουργηθεί από ορφανά παιδιά, τα οποία φύτευσαν τα δέντρα εις μνήμη των γονιών τους που δολοφονήθηκαν στην γενοκτονία. Το Μελκονιάν κτίστηκε μεταξύ 1924 και 1926 με τη δωρεά των αδελφών Μελκονιάν.

Ερωτηθείς για τους στόχους του ο κ. Μαχτεσιάν αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για δημιουργία παιδικού σταθμού η οποία και υλοποιήθηκε αφού από το 2013 λειτουργεί το Αρμενικό Κέντρο Παιδικής Φροντίδας «Νανόρ», το οποίο στεγάζεται δίπλα στο δημοτικό Ναρέκ στην Λευκωσία εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού στόχου.

«Το κέντρο αυτό φροντίζει 18 συνολικά παιδιά ηλικίας από 4 μηνών – 3 ετών» είπε συμπληρώνοντας ότι εκτός από την διευκόλυνση που παρέχει στους εργαζόμενους γονείς εξασφαλίζει και τους επόμενους μαθητές του δημοτικού αφού και οι γονείς και τα παιδιά προτιμούν να συνεχίσουν στο ίδιο περιβάλλον αφού σχεδόν το 100% των παιδιών στο εν λόγω κέντρο συνεχίζουν στο νηπιαγωγείο, στη συνέχεια στο δημοτικό και ακολούθως στο γυμνάσιο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει λυκειακός κύκλος για τους Αρμένιους και τα παιδιά μετά το αρμενικό γυμνάσιο, που λειτούργησε λόγω της παύσης της λειτουργίας του Μελκονιάν, συνεχίζουν στο δημόσιο λύκειο της περιοχής τους ή σε ιδιωτικό λύκειο.

Σε ερώτηση τέλος για τους χώρους λατρείας των Αρμενίων στα κατεχόμενα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Μοναστήρι Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ) στην κατεχόμενη Χαλεύκα αναφέροντας ότι λόγω της μεγάλης έκτασης του μοναστηριού αλλά και τη κτηριακή κατάσταση που βρίσκεται είναι αδύνατη η ολοκληρωτική αναστύλωσή του λέγοντας ότι πρόσφατα η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία τον ενημέρωσε ότι προχωράει το αίτημα για αναστύλωση των βασικών κτηριακών αναγκών του μοναστηριού, ώστε να μην καταρρεύσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση