Παύλος Κοντίδης: Στόχος το 2018 η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στόχος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ιστιοπλοΐας, στην κατηγορία Laser, Παύλου Κοντίδη το 2018 δεν είναι άλλος από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας στο Aarhus της Δανίας, που θα είναι και η πρώτη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ο ίδιος δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Άρα, ο στόχος μου, είναι σίγουρα να εξασφαλίσω την πρόκριση και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό», πρόσθεσε.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο και ειδικότερα στους νέους, ο Παύλος Κοντίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποτυχίες, υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

«Αποτυχία είναι όταν σταματάς να προσπαθείς. Όταν έρθει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, εσύ μπορείς να ξανά προσπαθήσεις. Και πάντοτε αυτό που λέω σε όλους, είναι πάντοτε να το κάνεις αυτό που κάνεις, να το αγαπάς και να το κάνεις για τον εαυτό σου και όχι για κανένα άλλο», συμπλήρωσε.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ιστιοπλοΐας, στην κατηγορία Laser, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα τέσσερα μετάλλια που κέρδισε κατά τη φετινή χρονιά και στα σχέδια και το όραμά του.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι η φετινή χρονιά πάει πρίμα, πάει κατ’ ευχήν.

«Έχω ήδη κερδίσει τέσσερα πολύ μεγάλα μετάλλια και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Κληθείς να περιγράψει τους τελευταίους του αγώνες, ο Κύπριος ιστιοπλόος αναφέρθηκε στον αγώνα της Μελβούρνης, το Δεκέμβριο του 2016, που ήταν ο πρώτος μεγάλος διεθνής αγώνας που κατάφερε να σπάσει, όπως είπε, την γκίνια των αργυρών μεταλλίων και να πάρει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε τέτοια μεγάλη διοργάνωση.

«Αυτό που θυμάμαι συγκεκριμένα ήταν την ώρα του τερματισμού στην κούρσα των μεταλλίων που κτυπώ το χέρι μου στο σκάφος και πανηγυρίζω και αυτό ήταν ένα βίντεο που έπαιξε αρκετά στα ΜΜΕ και είδε ο κόσμος την χαρά μου. Μετά θα θυμηθώ παρόμοια σκηνή, τον Απρίλιο του 2017, στη θάλασσα της Γαλλίας, του Hyeres, που πάλι κατάφερα να κερδίσω και πάλι χτύπησα το χέρι μου με πανομοιότυπο τρόπο σε σχέση με την Μελβούρνη. Αυτό που θυμούμαι, ειδικά, σε αυτούς τους δύο αγώνες ήταν ότι ήταν μέχρι το τέλος πάρα πολύ κοντά ή το χρυσό ή το αργυρό μετάλλιο. Στην Αυστραλία με τον Αυστραλό, Γαλλία με τον Ιταλό. Μέχρι το τέλος οι βαθμοί ήταν πάρα πολύ κοντά», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πιο έντονες και σύγχρονες αναμνήσεις είναι από το Παγκόσμιο στο Σπλιτ της Κροατίας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Όταν έμαθα ότι είμαι παγκόσμιος πρωταθλητής δεν ήταν στο νερό, διότι την τελευταία ημέρα δεν διεξήχθησαν αγώνες λόγω καιρικών συνθηκών και ήταν ένας «περίεργος» τρόπος να το κερδίζεις. Το κέρδισα λόγω των προηγούμενων ημερών που είχα κάνει καταπληκτική ιστιοπλοΐα και όλοι το είπαν αυτό, αλλά η συγκεκριμένη στιγμή και εικόνα από αυτή την ημέρα ήταν όταν όλα είχαν τελειώσει που είδα τον προπονητή μου να δακρύζει. Ήταν η πρώτη φορά που τον είδα να δακρύζει και αυτό λέει πολλά. Τον ξέρω από τον καιρό που είμαι 16 χρονών. Έχουν περάσει 11 χρόνια που είμαστε μαζί και ήταν πάρα πολύ συγκινητική στιγμή και, επίσης, τα βεγγαλικά και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Κροάτες, που με ένοιωθαν σαν δικό τους παιδί, γιατί ήταν ο Όμιλος που από τα 16 μου κάνω προπόνηση, ήταν στιγμές συγκίνησης, περηφάνιας που είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς ακόμα και με λόγια. Είναι γι’ αυτό που λέμε μία φωτογραφία , χίλιες λέξεις», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι στη Βαρκελώνη ήταν και το δημοψήφισμα και έζησαν πρωτόγνωρα πράγματα για το λόγο ότι ακυρώθηκε μια μέρα αγώνων λόγω του ότι οι διοργανωτές έκαναν ένσταση και ήθελαν να δείξουν ότι διαμαρτύρονται γι’ αυτό που γίνεται, με τη βία που επικρατούσε.

«Η σκηνή που θυμάμαι περισσότερο ήταν στην τελευταία κούρσα που όλα ήταν ανοιχτά ακόμα για το χρυσό μετάλλιο, που γύρισα και είδα ότι στην ουσία τα σκάφη από την αριστερά μεριά είχαν περισσότερο αέρα και κατάλαβα ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσω το χρυσό, αλλά πάλεψα μέχρι το τέλος και κατάφερα να πάρω το χάλκινο», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι παρά τις ατυχίες που είχε κατά τη διάρκεια των αγώνων του, πάλεψε μέχρι το τέλος για μία θέση στην κούρσα μεταλλίων και κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, ο Κύπριος ιστιοπλόος είπε ότι το μυστικό της επιτυχίας του είναι η σκληρή δουλειά.

«Η επιμονή, η υπομονή που βάζεις όχι κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και όλων των χρόνων για να καταφέρνεις να γίνεσαι ένας ανταγωνίσιμος αθλητής και σίγουρα κατά τη διάρκεια του αγώνα, στην ιστιοπλοΐα παίζει πάρα πολύ ρόλο η σταθερότητα και να μην κάνεις πολλά λάθη, γιατί επηρεαζόμαστε από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι εναλλασσόμενες συνεχώς. Μια μέρα έχει λίγο άνεμο, μια μέρα έχει μέτριο, μια μέρα έχει πολύ, αλλάζει η κατάσταση της θάλασσας με τον κυματισμό. Έτσι, αντιλαμβάνεστε, σε όλες τις διαφορετικές συνθήκες υπάρχουν αθλητές που είναι καλύτεροι σε μια συγκεκριμένη συνθήκη ανέμου ή κατάστασης θαλάσσης και άλλοι σε άλλες. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεις αν θέλεις να είσαι στην κορυφή είναι να είσαι ένας all round αθλητής, που λέμε στους αγγλικούς όρους στην ιστιοπλοΐα. Να μπορείς να είσαι καλός σε όλες τις συνθήκες, ούτως ώστε να μπορείς να διεκδικείς μετάλλια παρά το τι είναι ο άνεμος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι όσο περνάνε τα χρόνια ωριμάζει ως αθλητής και κάνοντας μια αναδρομή στη μέχρι σήμερα πορεία του, πώς βλέπει το σημερινό Παύλο Κοντίδη, ο Κύπριος ιστιοπλόος είπε ότι όλοι στον ιστιοπλοϊκό κόσμο ξέρουν πόσο σημαντική είναι η εμπειρία στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.

«Όσους πιο πολλούς αγώνες κάνεις, όσο μεγαλώνεις, ωριμάζεις σαν αθλητής. Σίγουρα και το να είσαι έμπειρος σε βοηθάει πάρα πολύ. Βλέπουμε, όμως και πολλούς αθλητές σε νεαρή ηλικία, όπως ήμουν και εγώ στα 22 μου χρόνια, που είχα καταφέρει να πάρω ολυμπιακό μετάλλιο, να φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα, αλλά βλέπουμε και αθλητές σε μεγάλη ηλικία εξίσου να είναι ανταγωνίσιμοι. Σίγουρα είναι καλό να έχεις περισσότερη εμπειρία», σημείωσε.

Βλέποντας τον Παύλο τώρα, συνέχισε, «νομίζω η χρονιά αυτή μιλά από μόνη της γιατί μετά από το ανεπιθύμητο για μένα αποτέλεσμα στο Ρίο, που ήταν μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο μας, η 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εγώ σαν Παύλος στόχευα σε κάτι περισσότερο, αλλά αυτό με έκανε πιο δυνατό, με δίδαξε, και η φετινή χρονιά δείχνει ότι είμαι στην καλύτερη μου χρονιά, θα έλεγα, γιατί τα αποτελέσματα στην ουσία μιλούν από μόνα τους».

«Να έχεις μέσα σε μια χρονιά κερδίσει τέσσερα μετάλλια, θυμίζοντας τον Ιανουάριο το αργυρό στο Μαϊάμι σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο της Γαλλίας και χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δεν το έχει κάνει άλλος στην κατηγορία Laser και με την καινούργια παγκόσμια κατάταξη θα βγω στην πρώτη θέση που δεν έχω βγει ποτέ ξανά στο παρελθόν και αυτό δείχνει ότι διανύω την καλύτερη μου χρονιά μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν στην Κύπρο έχουμε αθλητές που μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον της ιστιοπλοΐας, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι αθλητές υπάρχουν.

«Υπάρχουν παιδιά που έχουν αγαπήσει το άθλημα και είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί στην Κύπρο έχουμε τέλειες συνθήκες. Έχουμε το καλύτερο γήπεδο που είναι δωρεάν και πρέπει να το αξιοποιήσουμε αυτό, εφαρμόζοντας, σίγουρα, ένα πιο επιστημονικό και στρατηγικό πλάνο στο πώς μπορεί ένας αθλητής από τον καιρό που θα ξεκινήσει την ιστιοπλοΐα να ανέβει επίπεδα και να τον διδάξεις», ανέφερε.

Υπάρχει, συνέχισε, μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

«Εγώ με τη σειρά μου, σαν Παύλος, όταν με το καλό κρεμάσω τα πανιά και τα κατάρτια, θα ήθελα να βοηθήσω τα νέα παιδιά για να μην πρέπει να ψαχτούν αλλού, να βγουν στο εξωτερικό, να κάνουν οι ίδιοι το δικό τους πλάνο. Έχοντας ζήσει εγώ αυτές τις εμπειρίες που έχω ζήσει και ζώντας πολύ καιρό το εξωτερικό, πιστεύω θα μπορώ με τις γνώσεις που έχω αποκομίσει και τις εμπειρίες, να κάνω ένα από αυτά τα πλάνα και να το εφαρμόσουμε, ούτως ώστε να βγουν ακόμη και ολυμπιονίκες από την ιστιοπλοΐα γιατί έχουμε τη θάλασσα που μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε ολόχρονα και αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι του μέχρι το τέλος της αγωνιστικής σεζόν και πού θα επικεντρωθεί το 2018, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι φέτος η σεζόν θα τελειώσει σύντομα.

«Θα αναχωρήσω για την Ιαπωνία την Παρασκευή. Υπάρχει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που αφορά τη σεζόν 2017-2018. Είναι στην πόλη Gamagori στην Ιαπωνία και μετά θα πάμε στο Τόκιο για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τα ολυμπιακά νερά. Το ταξίδι στην Ιαπωνία το βλέπω ως μια καλή εμπειρία και πρώτη γεύση για τα ολυμπιακά νερά και σίγουρα το 2018, ο στόχος δεν είναι άλλος από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας στο Aarhus της Δανίας, που θα είναι και η πρώτη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα, ο στόχος μου, είναι σίγουρα να εξασφαλίσω την πρόκριση και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, ευελπιστώντας ότι κάνοντας αυτό θα μπορώ πάλι να είμαι στο βάθρο», συμπλήρωσε.

Κληθείς να στείλει το μήνυμα του προς τον κόσμο και ειδικότερα στους νέους, ο Παύλος Κοντίδης τούς κάλεσε να μην φοβηθούν να ονειρευτούν γιατί το να έχεις στόχους και να ονειρεύεσαι είναι αυτό το νόημα της ζωής, καθώς και να ξέρουν πού θέλουν να φτάσουν.

«Σίγουρα θα βρεθούν δυσκολίες, αλλά όταν είναι αυτός ο φάρος, θα έλεγα εγώ, μπροστά σου να σε οδηγεί, που θα μπορείς να βρεις τα ψυχικά αποθέματα, θα ξανασηκωθείς. Να θυμάστε πάντα ότι δεν υπάρχουν αποτυχίες, υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αποτυχία είναι όταν σταματάς να προσπαθείς. Όταν έρθει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, εσύ μπορείς να ξανά προσπαθήσεις. Και πάντοτε αυτό που λέω σε όλους, είναι πάντοτε να το κάνεις αυτό που κάνεις, να το αγαπάς και να το κάνεις για τον εαυτό σου και όχι για κανένα άλλο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση