Χρ. Πρωτοπαπάς: Πρόκληση η προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Η προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού είναι μία πρόκληση, δηλώνει σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ο οποίος προσβλέπει στη δημιουργία στην Κύπρο μιας Διαστημικής Υπηρεσίας, ή τουλάχιστον ενός ανεξάρτητου γραφείου.

Ο κ. Πρωτοπαπάς χαρακτηρίζει τη διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας ως μια πάρα πολύ δυναμική και δραστήρια βιομηχανία και αναφέρεται στη συνέντευξή του στο το έργο και τις φιλοδοξίες του νεοσύστατου φορέα στη δυναμική αγορά των τεχνολογιών του διαστήματος.

Η «ελληνική NASA» ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένης πολιτικής για το Διάστημα στην Ελλάδα, καθώς και τη διαχείριση εθνικών έργων που αφορούν διαστημικές τεχνολογίες.

Στη μέχρι σήμερα σύντομη διαδρομή του, ο νεοϊδρυθείς ΕΛΔΟ έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως μετά την παραίτηση του πρώτου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του διατύπωσε καταγγελίες για «προσπάθεια χειραγώγησης του φορέα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Μετά την παραίτηση του κ. Κριμιζή, την προεδρία του ΔΣ του οργανισμού αναλαμβάνει ο Κύπριος Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, με μακρά εμπειρία στον χώρο των διαστημικών τεχνολογιών και στη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα του Διαστήματος, όντας από το 2001 επικεφαλής της δορυφορικής εταιρείας HELLAS SAT.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πρωτοπαπάς εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ΕΛΔΟ αποτελεί μια σημαντική επένδυση για την Ελλάδα, με δυνατότητα προσφοράς έργου στην ελληνική αγορά αλλά και την πανεπιστημιακή έρευνα.

Ερωτηθείς για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο ΕΛΔΟ, ο κ. Πρωτοπαπάς εξηγεί: «Ο μεγαλύτερος ρόλος που έχουμε να διαδραματίσουμε είναι στην προαγωγή του Διαστήματος στην ελληνική αγορά και στο ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ο ΕΛΔΟ έχει ως ρόλο του να συντονίσει την αγορά και το ακαδημαϊκό περιβάλλον της Ελλάδας να δράσουν από κοινού στην προαγωγή των διαστημικών υπηρεσιών».

Όπως προσθέτει, το έργο του οργανισμού ξεκινά από το να λειτουργήσει ως ένας φορέας που θα συντονίσει τις διαστημικές δραστηριότητες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και να προωθήσει νέες.

«Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά προγράμματα της NASA και της ESA στα οποία συμμετέχουν και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας. Αυτά τα ερευνητικά κέντρα είναι δύσκολο να επικοινωνούν απευθείας με τους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς να υπάρχει ένας οργανισμός που να τα στηρίζει, όπως ο ΕΛΔΟ. Να τα εκπροσωπεί ή να βοηθά στην ενεργή συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα προγράμματα, είτε αυτά αφορούν την κατοίκηση της Σελήνης και την αποστολή στον Άρη ή κάποια άλλα διαστημικά προγράμματα όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το Copernicus, το Galileo και άλλα πολλά», σημειώνει ο κ. Πρωτοπαπάς.

Όπως επισημαίνει, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επωφεληθούν της χρήσης των τεχνολογιών του Διαστήματος σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητάς τους: «Οι Έλληνες πολίτες, όπως και όλοι οι πολίτες του κόσμου, χρησιμοποιούν τους δορυφόρους και τις διαστημικές τεχνολογίες στην καθημερινότητά τους: για το στίγμα στο κινητό τους τηλέφωνο μέσω δορυφορικών συστημάτων, για την παρακολούθηση του καιρού μέσω δορυφόρων, για μεταφορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κ.λπ.».

Αναφερόμενος στο μέγεθος της επένδυσης που αντιπροσωπεύει ο ΕΛΔΟ για την Ελλάδα, ο κ. Πρωτοπαπάς υπογραμμίζει ότι κάθε επένδυση στον τομέα του Διαστήματος αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη σε ένα κράτος. «Υπάρχει μια έρευνα της ESA (European Space Agency) που δείχνει ότι κάθε επένδυση στις διαστημικές υπηρεσίες έχει επταπλάσια απόδοση, είτε σε χρήματα είτε σε διευκόλυνση των πολιτών στην καθημερινότητά τους, είτε στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Συνεπώς, οι διαστημικές τεχνολογίες αποτελούν μια πολύ καλή επένδυση για ένα κράτος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον διαστημικό τομέα από το 1994, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Επιτροπή Διαστήματος, με Πρόεδρο τον τότε Υπουργό Αδάμο Αδαμίδη. Η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ελλάδα και τους αντίστοιχους αρμόδιους φορείς, αδειοδότησε το 2001 την Εταιρεία HELLAS SAT, η οποία εκτόξευσε το 2003 τον πρώτο δορυφόρο.

«Είμαι σε θέση να αντιληφθώ πόσο δύσκολη είναι η αρχή σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, ειδικά όταν υπάρχει μια εχθρική αντιμετώπιση. Και τότε υπήρχε εχθρική αντιμετώπιση και κριτικές που αφορούσαν το γιατί να έχει η Ελλάδα και η Κύπρος δορυφόρο και πόσα χρήματα θα ξοδευτούν», σημειώνει για να προσθέσει ότι εντέλει επρόκειτο για μια σημαντική επένδυση για τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει, ο HELLAS SAT «μέχρι το 2013 που είχε αποφασίσει ο ΟΤΕ να απεμπλακεί από την επένδυση, ήταν ο πιο πετυχημένος δορυφορικός οργανισμός της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου και για αυτό διαγκωνίζονταν όλοι οι δορυφορικοί οργανισμοί για να τον εξαγοράσουν, αφού είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε πελάτες σε 30 χώρες. Και μετά, με τους νέους μετόχους, εκτοξεύσαμε το 2017 τον HELLAS SAT 3 και κατασκευάζουμε τον HELLAS SAT 4. Όλο το προσωπικό της HELLAS SAT έχει εξοικείωση και εμπειρία στη διαστημική τεχνολογία, ενώ Κύπριοι και Έλληνες δουλεύουν μαζί για την παρακολούθηση της κατασκευής των δορυφόρων στις εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια».

Με δεδομένη τη μακρά δραστηριοποίησή του στον τομέα του διαστήματος, η συμμετοχή του στο ΔΣ του ΕΛΔΟ, και στη συνέχεια η ανάληψη της προεδρίας, αντιπροσωπεύουν για τον ίδιο μια σημαντική πρόκληση.

Όπως αναφέρει, «ήταν φυσικό να συμμετέχω στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, και όταν παραιτήθηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος, μετά τη σύντομη αυτή θητεία του, μου προτάθηκε η θέση του Προέδρου και, εν μέσω αυτού του κυκεώνα, αποδέχτηκα γιατί είναι μια πρόκληση για μένα, γνωρίζοντας, βέβαια, ότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στο πρόσωπό μου. Όλο το ΔΣ αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, διότι θα πρέπει να αποδείξουμε πολύ σύντομα ότι μπορούμε να προσφέρουμε έργο στην ελληνική αγορά».

Μιλώντας για τα πρώτα βήματα του ΕΛΔΟ, ο κ. Πρωτοπαπάς εξηγεί ότι μέχρι την πλήρη στελέχωσή του και την απόκτηση οργανικής δομής, ο οργανισμός θα λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους και της αγοράς, δρώντας καταλυτικά στην ανάπτυξη διαστημικών προγραμμάτων ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαχείριση των πρώτων προγραμμάτων.

Ερωτηθείς για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του διαστήματος στην Κύπρο, με βάση και την προσωπική του δραστηριοποίηση στον τομέα, ο κ. Πρωτοπαπάς εξηγεί ότι «στην Κύπρο προσπαθούσαμε από το 2001, και πιο έντονα μετά την εκτόξευση του δορυφόρου μας, το 2003, να πείσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει μέλος της ESA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας».

Ευτυχώς, προσθέτει, «ξεκίνησαν οι διαδικασίες επί Υπουργίας του Μάριου Δημητριάδη και υπογράφηκε το σύμφωνο προσχώρησης της Κύπρου στην ESA. Όλη η πορεία της Κύπρου προς την ESA είναι επιτυχής. Τα θέματα της ESA και του Διαστήματος στην Κύπρο τα χειρίζεται το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κάποια στιγμή ελπίζουμε ότι θα ωριμάσουν τα πράγματα, ώστε να γίνει και στην Κύπρο μια Διαστημική Υπηρεσία, ή τουλάχιστον ένα ανεξάρτητο γραφείο πιο απομακρυσμένο από τη Δημόσια Υπηρεσία, που να ασχολείται με το διάστημα και να ασκεί αυτόν τον συντονιστικό ρόλο».

Ως προς το πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης μικροδορυφόρων, το οποίο έχει επίσης βρεθεί στη δίνη αντιπαραθέσεων και δημοσιευμάτων του Τύπου, ο κ. Πρωτοπαπάς σημειώνει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο να ευθυγραμμίσει τα ελληνικά Πανεπιστήμια με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα του Διαστήματος.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά βοηθά τα Πανεπιστήμια και την ελληνική αγορά να κατασκευάσει μικροδορυφόρους με πολύ πρακτικές εφαρμογές. Υπάρχει μια διεθνής τάση, αυτή τη στιγμή, για την κατασκευή μικροδορυφόρων που πετούν σε χαμηλή τροχιά, και οι οποίοι επικεντρώνονται σε διάφορες υπηρεσίες όπως η παρακολούθηση γης, η ανάλυση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, η παρακολούθηση με μεγάλη ακρίβεια με ραντάρ της στάθμης των υδάτων και πολλές άλλες. Προγράμματα μικροδορυφόρων έχουν πλέον όλες οι χώρες και τα Πανεπιστήμια. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο φιλοδοξούμε να το διαχειριστούμε σωστά και στο οποίο θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια και η ελληνική διαστημική αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοπαπάς.

Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, «κακώς έγινε τόσος ντόρος για αυτό το πρόγραμμα, χωρίς να έχουν ακόμα προσδιοριστεί οι βασικές αρχές του: δηλαδή οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, το ποιος θα το διαχειριστεί και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η διαχείριση των πόρων. Είναι μικρή η ζωή αυτών των μικροδορυφόρων και κατ’ επέκταση της υπηρεσίας τους, αλλά τουλάχιστον ξεκινούν κάποια προγράμματα τεχνολογίας στα Πανεπιστήμια και στις επιχειρήσεις. Και πάνω σε αυτά τα μικρά προγράμματα χτίζονται τα πιο μεγάλα, γιατί δεν μπορείς να ξεκινήσεις από τα μεγάλα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Πρωτοπαπάς στο δυναμικό Ελλήνων επιστημόνων που είναι εξειδικευμένοι στις διαστημικές τεχνολογίες.
«Αυτή τη στιγμή εργάζονται στην Ελλάδα γύρω στους 2.000 επιστήμονες σε διαστημικές εταιρίες, οι οποίοι παράγουν και εξάγουν διαστημική τεχνολογία σε πάρα πολλές χώρες. Υπάρχουν υποσυστήματα πάνω σε δορυφόρους, πάνω σε τεχνητά διαστημικά αντικείμενα, που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα. Συνεπώς, η διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας είναι μια πάρα πολύ δυναμική και δραστήρια βιομηχανία, που έχει οργανωθεί και διεκδικεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά της επιστήμης».

Παράλληλα, όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιστήμονες που απασχολούνται στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο κέντρο κατασκευής δορυφόρων στην Τουλούζη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

«Βλέπουμε παντού, σε όλες τις χώρες, Έλληνες επιστήμονες να κατέχουν θέσεις-κλειδιά στη διαστημική αγορά, θέσεις οι οποίες σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων και όχι απλές θέσεις μηχανικών. Είναι καιρός αυτοί οι Έλληνες επιστήμονες, ακόμα κι αν δεν μπορούν να επαναπατριστούν στην Ελλάδα, να έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν είτε από μόνοι τους είτε μέσα από κάποιες εταιρίες», καταλήγει ο κ. Πρωτοπαπάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση