• Αρχική
  • Θέματα "Φ"
  • Συνεντεύξεις
  • Α. Ευσταθίου: Ο άνθρωπος θα αποικίσει Άρη, Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα

Α. Ευσταθίου: Ο άνθρωπος θα αποικίσει Άρη, Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα

Ο αποικισμός του Άρη, της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Θετικών Επιστημών, Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανδρέας Ευσταθίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ευσταθίου ρωτήθηκε για πολλά ζητήματα που απασχολούν σήμερα ή θα απασχολήσουν στο μέλλον την ανθρωπότητα και αφορούν το αχανές αυτό σύμπαν στο οποίο υπάρχουμε.

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε για τη διαστολή του σύμπαντος, την ανακάλυψη πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ενώ σε ό,τι αφορά το μεγάλο ερώτημα εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν μεν ευφυή όντα αλλού, ωστόσο πιθανόν να βρίσκονται τόσο μακριά που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν ή να υπάρξει επικοινωνία μαζί τους.

Επίσης, ο Καθηγητής δεν απέκλεισε την ύπαρξη Θεού στο απέραντο σύμπαν που μας περιβάλλει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μη ύπαρξη αποδείξεων δεν είναι απόδειξη της μη ύπαρξης.

Μίλησε ακόμη και για την ανακάλυψη από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων - στην οποία συμμετέχει ο ίδιος - μιας μακρινής έκρηξης, η οποία προκλήθηκε από την καταστροφή ενός αστεριού από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

«Είναι βέβαιο ότι θα αποικίσουμε Άρη, Σελήνη»

Ερωτηθείς πώς βλέπει το μελλοντικό αποικισμό άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, είπε ότι «νομίζω ότι ο αποικισμός του Άρη, της Σελήνης και άλλων σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και το υποστηρίζω σθεναρά».

Η επιθυμία για εξερεύνηση και ανακάλυψη είναι μία από τις πιο βασικές και συναρπαστικές πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας, ανέφερε.

Ο Καθηγητής, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι αναδείχθηκε σε Επιστήμονα της Χρονιάς, στα βραβεία Man Of The Year 2013, είπε ότι ο αποικισμός του υπόλοιπου ηλιακού συστήματος είναι σίγουρα μια σημαντική πρόκληση και θα χρειαστεί χρόνος, ίσως για περισσότερο από έναν αιώνα για να συμβεί, αλλά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας όπως στην περίπτωση των αποστολών στη Σελήνη.

«Θα ενθαρρύνει επίσης ολόκληρες γενιές νέων να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στην επιστήμη και την τεχνολογία το οποίο μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την ανθρωπότητα» σημείωσε.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα ευφυή όντα κάπου σε αυτό το απέραντο Σύμπαν»

Δεδομένου ότι σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο παρατηρήσιμο σύμπαν, ο Καθηγητής ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ για τις πιθανότητες να υπάρχουν ευφυή όντα κάπου αλλού στο διάστημα.

Ο Καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν μεν αλλά πιθανόν να βρίσκονται τόσο μακριά που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν ή να υπάρξει επικοινωνία μαζί τους.

Όπως είπε, τα τελευταία 25 χρόνια γνωρίζουμε ότι η παρουσία πλανητών γύρω από άλλα αστέρια είναι πολύ συνηθισμένη και είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός γαλαξιών ο καθένας από τους οποίους έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αστεριών.

Εξακολουθούμε όμως, πρόσθεσε, να μην γνωρίζουμε πόσο σπάνιο είναι να έχουμε έναν πλανήτη σαν τη Γη που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του, έχει νερό σε υγρή μορφή, κατάλληλη ατμόσφαιρα και τις απαραίτητες σταθερές συνθήκες για δισεκατομμύρια χρόνια για να ξεκινήσει η ζωή και να εξελιχθεί.

Επίσης, δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο μπορεί να πάρει για να ξεκινήσει η ζωή όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και πόσο πιθανή είναι η εξέλιξη της σε ευφυή ζωή, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ενός προηγμένου πολιτισμού και ποια είναι η πιθανότητα να αυτοκαταστραφεί.

Αν δεν γνωρίζουμε αυτούς τους παράγοντες, δεν μπορούμε πραγματικά να καθορίσουμε πόσοι πολιτισμοί σαν τον δικό μας υπάρχουν σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην ιστορία του σύμπαντος, ανέφερε ο Καθηγητής.

«Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι υπάρχουν άλλα ευφυή όντα κάπου σε αυτό το απέραντο σύμπαν, αλλά μπορεί να είναι τόσο μακριά ώστε να μην είναι πρακτικό να τα εντοπίσουμε ή να επικοινωνήσουμε μαζί τους» είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευσταθίου.

«Η σκοτεινή ενέργεια πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος»

Ο Καθηγητής Ευσταθίου αναφέρθηκε και στο μοντέλο που σήμερα είναι αποδεκτό για το σύμπαν, λέγοντας ότι είναι γνωστό ως μοντέλο Lambda Cold Dark Matter ή ΛCDM.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, είπε, το σύμπαν ξεκίνησε στη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), η οποία συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και διαστέλλεται από τότε.

«Το μεγαλύτερο μέρος της μάζας / ενέργειας του σύμπαντος δεν έχει τη μορφή της συνηθισμένης ύλης από την οποία είναι κατασκευασμένοι οι πλανήτες, τα αστέρια και εμείς οι ίδιοι, αλλά με τη μορφή σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας» ανέφερε.

Εξήγησε ότι η σκοτεινή ενέργεια που σε αυτό το μοντέλο αποτελεί περίπου το 70% της ενέργειας του σύμπαντος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.

Σημείωσε ότι η φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας δεν είναι ακόμη γνωστή και η προσπάθεια να βρεθεί είναι ένα από τα κύρια ανοικτά ερωτήματα στην κοσμολογία.

«Πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο έχει πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά και εξηγεί πολλές παρατηρήσεις στην Κοσμολογία. Αισθάνομαι τυχερός γιατί συμμετέχω σε πολλά project που αποσκοπούν στη δοκιμή αυτού του μοντέλου και στην τελειοποίησή του» είπε.

Ερωτηθείς για την θεωρία του ολογραφικού σύμπαντος, ο Καθηγητής είπε ότι η ιδέα του ολογραφικού σύμπαντος βασίζεται στην ιδέα της ολογραφικής αρχής που είναι ιδιότητα της κβαντικής βαρύτητας.

Έχει διατυπωθεί η άποψη, πρόσθεσε, βάσει γενικών φυσικών αρχών, ότι η ολογραφική αρχή μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή θορύβου υποβάθρου σε ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων που βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού.

Ωστόσο, είπε, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν γίνει ευρέως αποδεκτοί μεταξύ ερευνητών κβαντικής βαρύτητας και φαίνεται να βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση με θεωρητικούς υπολογισμούς.

«Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή είναι μια ελκυστική ιδέα, αλλά χωρίς καμία σταθερή πειραματική βάση προς το παρόν» σημείωσε.

«Για πρώτη φορά παρατηρήσαμε τον πίδακα υλικού που εκτοξεύτηκε από τη μαύρη τρύπα μετά την καταστροφή ενός αστέρα»

Διεθνής ομάδα αστρονόμων, στην οποία συμμετέχει ο Καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου, ανακοίνωσε πρόσφατα στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Science την ανακάλυψη μιας μακρινής έκρηξης, η οποία προκλήθηκε από την καταστροφή ενός αστεριού από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Ερωτηθείς για την ανακάλυψη αυτή, είπε ότι το φαινόμενο που ανακάλυψαν στο ζευγάρι των γαλαξιών Arp 299, γνωστό ως γεγονός παλιρροιακής αναστάτωσης (tidal disruption event), έχει προβλεφθεί θεωρητικά περίπου τριάντα χρόνια πριν ότι είναι πολύ συνηθισμένο αλλά μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πολύ λίγα τέτοια γεγονότα.

«Η σπουδαιότητα της ανακάλυψής μας είναι ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρήσαμε τον πίδακα υλικού που εκτοξεύτηκε από τη μαύρη τρύπα μετά την καταστροφή ενός αστέρα» είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό ότι αυτό το γεγονός εξέπεμπε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του σε υπέρυθρη ακτινοβολία και ραδιοκύματα ενώ τα προηγούμενα γεγονότα ακτινοβολούσαν οπτική ακτινοβολία και ακτίνες Χ.

Εξήγησε ότι αυτό υποδηλώνει ότι το γεγονός μπορεί να είναι πολύ κοινό, όπως προβλεπόταν, αλλά πρέπει απλώς να παρατηρήσουμε σε υπέρυθρα μήκη κύματος ή ραδιοκύματα για να τα βρούμε.

«Τέτοιες παρατηρήσεις μπορεί να γίνουν συνηθισμένες με τα μελλοντικά τηλεσκόπια όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA (JWST) που πρόκειται να εκτοξευτεί το 2021» επισήμανε.

«Ναι, υπάρχει θέση για τον Θεό σε αυτό το αχανές σύμπαν»

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχει θέση για τον Θεό σε αυτό το αχανές σύμπαν αλλά αυτή τη θέση μπορεί να μην μπορούμε ακόμα να κατανοήσουμε πλήρως, γιατί το Όν που δημιούργησε αυτό το σύμπαν είναι σίγουρα πολύ σοφότερο από μας», είπε ο Καθηγητής, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει να υπάρχει θέση για τον Θεό στο άπειρο του σύμπαντος.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι το σύμπαν στο οποίο ζούμε δεν είναι μόνο αχανές αλλά και πολύ πολύπλοκο και ότι παρά την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η επιστήμη τα τελευταία χίλια χρόνια περίπου, είναι πολλά φαινόμενα που δεν μπορούμε ακόμη να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε ικανοποιητικά και είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν πολλά άλλα φαινόμενα και νόμοι που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει.

Σημειώνοντας ότι η επιστήμη στηρίζεται στην εξαγωγή συμπερασμάτων από δεδομένα και στοιχεία, είπε ότι πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχει Θεός.

«Όμως κατά την γνωστή ρήση, η έλλειψη στοιχείων δεν είναι στοιχείο για την έλλειψη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media