Νίκος Νικολαΐδης: Στο δρόμο για τη Βουλή

nikolaidis-sto-dromo-gia-ti-vouli

Η σημερινή επαγγελματική του δραστηριότητα

Στη συνείδηση του κόσμου έχει περάσει ως άνθρωπος που λειτουργεί μεθοδικά, είναι πρακτικός και αποτελεσματικός σε ότι καταπιάνεται. Απλός και προσιτός, έτοιμος να προσφέρει υπηρεσίες από κάθε έπαλξη.

Αυτό απέδειξε και στη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, χαρακτηριζόμενος από τον κόσμο ως «ο υπουργός των έργων». Η αποχώρηση από την κυβέρνηση όμως, δεν σήμαινε και απόσυρση από την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση.

Έξι περίπου μήνες μετά, ο Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας στη «Φωνή της Λεμεσού» αποκαλύπτει τη σημερινή επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά και τις σκέψεις του για την παραπέρα πολιτική του πορεία.

Με τι ασχολείστε, αλήθεια, αφότου, αποχωρήσατε από το υπουργείο;
Συνεχίζω τη δραστηριότητα μου και στον επαγγελματικό και στον πολιτικό τομέα, γιατί θεωρώ πολύ σημαντική τη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στα κοινά. Άλλωστε αυτό κάνω τα τελευταία 30 χρόνια. Ως ελεύθερος πλέον επαγγελματίας, μαζί με συνεργάτες μου βρισκόμαστε στη διαδικασία οργάνωσης μιας υπηρεσίας συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της Τεχνολογίας και της Διαχείρισης Έργων. Και βέβαια εξακολουθώ να παρακολουθώ στενά τα πολιτικά δρώμενα του τόπου και ειδικότερα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, θέματα στα οποία δώσαμε προτεραιότητα και ώθηση στη διάρκεια της θητείας μου. Εκεί και όπου θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλω στη διαμόρφωση καλύτερων θέσεων και αποφάσεων, το πράττω με παρεμβάσεις μου και αρθρογραφία στα ΜΜΕ.

Ένα σημαντικό ποσοστό του χρόνου μου το αφιερώνω στις κομματικές δραστηριότητες, αλλά και σε επαφές με τους απλούς πολίτες. Αυτό θεωρώ ότι είναι κυρίαρχο στοιχείο της ενασχόλησης με τα κοινά, γιατί μέσα από την καθημερινή αμφίδρομη σχέση με τον απλό πολίτη μπορεί κάποιος να έχει καθαρή εικόνα για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία συλλογικά, αλλά και πως αυτά τα θέματα αγγίζουν τον κάθε πολίτη ξεχωριστά σε ατομικό επίπεδο.

Ποιές οι προθέσεις σας σε ότι αφορά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Είμαι στη διάθεση της ΕΔΕΚ, όπως ήμουν πάντα, να συνεχίσω να υπηρετώ από οποιαδήποτε έπαλξη μου ζητηθεί, τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Σοσιαλισμού, υπηρετώντας με αυτό τον τρόπο την πατρίδα και τον απλό άνθρωπο. Δηλώνω «παρών», εάν και εφόσον μου ζητηθεί από το Κίνημα να είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές.

Δεδομένων των έντονων κομματικών και πολιτικών συγκρούσεων σε ότι αφορά το Κυπριακό αλλά και εσωτερικά ζητήματα, πώς βλέπεις να εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση;
Είναι γεγονός ότι την πολιτικοκομματική ζωή του τόπου την χαρακτηρίζουν έντονες αντιπαραθέσεις και στείρες συγκρούσεις. Επικρατεί δυστυχώς ο μικροκομματισμός και η λαϊκιστική προσέγγιση, και αυτό ζημιώνει τον τόπο και δεν εξυπηρετούνται τα μεγάλα ζητήματα ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο και για το εθνικό αλλά και για τα κοινωνικοοικονομικά θέματα. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική ζωή που να την χαρακτηρίζει η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και ο ορθολογισμός. Στο μέτρο των δικών μου δυνατοτήτων θα προσπαθήσω να κρατηθεί η ΕΔΕΚ μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ώστε μακριά από τις οποιεσδήποτε εκλογικές σκοπιμότητες, να συνεχίσει χωρίς δογματισμούς να καταθέτει προτάσεις και να προτείνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του λαού μας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτό επιζητά ο λαός και αυτή τη συμπεριφορά θα εκτιμήσει και θα υποστηρίξει.

Ο κόσμος αναμένει τη συμμετοχή του Νίκου Νικολαΐδη στις βουλευτικές εκλογές. Πως εισπράττεις εσύ αυτό τον παλμό του κόσμου;
Αν υπάρχει κάτι που με συγκινεί και μου δίνει μεγάλη ηθική ικανοποίηση, είναι η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου την οποία εισπράττω καθημερινά και θέλω να την ανταποδώσω πολλαπλάσια. Αυτή η αναγνώριση και η εκτίμηση προς το όποιο έργο μπόρεσα να επιτελέσω, στην προσπάθεια μου να κάνω απλά το καθήκον μου ως Υπουργός, με κάνει να νοιώθω πως όσα μπορέσει κάποιος να προσφέρει στον τόπο του θα είναι πάντοτε πολύ λίγα. Είναι γεγονός πως οι απλοί πολίτες με τους οποίους έρχομαι σε επαφή εκδηλώνουν την έντονη επιθυμία τους να συνεχίσω την προσπάθεια μου για προσφορά και μέσα από τη Βουλή. Αυτό είναι κάτι που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία και μετρά πολύ.

Ακούγονται πολλά για πιθανή διεκδίκηση σας της Δημαρχίας στις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Πως το σχολιάζετε;
Πραγματικά δεν ξέρω από που προέρχονται, τι και ποιους εξυπηρετούν αυτές οι διαδόσεις. Θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν με απασχολεί και δεν με αφορά το θέμα των Δημοτικών Εκλογών ούτε η Δημαρχία της Λεμεσού. Στήριξα ως Υπουργός και συνεχίζω να στηρίζω το αξιόλογο έργο που επιτελεί ο Δήμαρχος Λεμεσού, φίλος Ανδρέα Χρίστου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Συγκοινωνίες, δημόσια έργα, ναυτιλία, οδική ασφάλεια…

Αν ζητούσα να μου αναφέρετε πέντε από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στη διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο, ποια θα ήταν αυτά;
Νομίζω θα μπορούσαν να αναφερθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, η αποτελεσματικότερη εκτέλεση δημόσιων έργων, τα εκσυγχρονιστικά βήματα στις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας, η εισαγωγή του νέου φορολογικού πλαισίου για την εμπορική ναυτιλία, και η αναβάθμιση της προσπάθειας για την οδική ασφάλεια.

Στο τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών έγινε η μεγάλη επανάσταση, η μεγαλύτερη εκσυγχρονιστική ανατροπή εδώ και δεκαετίες. Άνοιξε ο δρόμος για ένα κοινωνικό αγαθό που έλειπε, ένα όραμα ανεκπλήρωτο. Χρειάστηκε ισχυρή πολιτική βούληση, σοβαρός προγραμματισμός, σκληρή και συλλογική δουλειά, και αποφασιστικότητα για σύγκρουση με τα διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και κατεστημένα. Κτίστηκε όμως η βάση και τέθηκαν οι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Μαθητικά λεωφορεία, σύνδεση με το αεροδρόμιο, νυκτερινά δρομολόγια για τους νέους, αστικές, αγροτικές και υπεραστικές γραμμές, όλα αυτά θα βελτιώνονται κάθε μέρα που περνά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξηθούν οι αριθμοί που θα χρησιμοποιούντο δημόσιο μέσον. Λυδία λίθος είναι η ορθή υλοποίηση του σχεδιασμού και η ενημέρωση του κόσμου. Μπορεί ακόμα η κοινωνία να μην ένιωσε τις νέες δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά θα τις νιώσει με τη συνεχή βελτίωση τους. Φανταστείτε τις συγκοινωνίες στη Λεμεσό όταν σε μερικές μέρες θα καταφθάσουν τα δεκάδες νέα λεωφορεία. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος όταν μου τηλεφωνούν από διάφορα χωριά, ιδίως ηλικιωμένοι, για να εκφράσουν τη χαρά τους γιατί μετά από πολλά χρόνια άρχισαν επιτέλους διαδρομές στα χωριά τους.

Στον τομέα των δημοσίων έργων, θέσαμε ως προτεραιότητα την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων και μηχανισμών για την ποιοτικότερη και πιο γρήγορη διαχείριση και υλοποίησή τους, κάτι που στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων είχε ιδιαίτερη σημασία. Μειώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, και ως αποτέλεσμα το 2009 υπογράφτηκαν συμβόλαια για έργα διπλάσιας αξίας από προηγούμενα χρόνια. Φτάνει να σας πω πως την περίοδο της υπουργικής μου θητείας τροχιοδρομήθηκαν μόνο στην Επαρχία Λεμεσού, έργα αξίας πέραν των € 300εκ. Παράλληλα, αναβαθμίσαμε τις Υπηρεσίες Ελέγχου του Υπουργείου με νομοθετικές ρυθμίσεις και κάναμε τις διαδικασίες προσφορών ακόμα πιο ανοικτές και διαφανείς, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην εμπέδωση της χρηστής διοίκησης.

Στην εμπορική ναυτιλία έγινε μετά από πάρα πολλές προσπάθειες κατορθωτό το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα των τελευταίων χρόνων: η διαμόρφωση του νέου φορολογικού πλαισίου και άλλων κινήτρων για τη ναυτιλία που να είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη, θα δώσει ουσιαστική ώθηση του τόσο κρίσιμου για τον τόπο μας τομέα της εμπορικής ναυτιλίας και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Κύπρο ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Ας μη ξεχνούμε πως η Εμπορική Ναυτιλία συμβάλλει με ένα ποσοστό πέραν του 5% στο ΑΕΠ της Κύπρου, και απασχολεί, κυρίως στη Λεμεσό, πέραν των 4000 εργαζομένων.

Η διετία 2008-2009 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορόσημο στις νέες τεχνολογίες της πληροφόρησης και επικοινωνίας. Τέθηκαν οι βάσεις για την ψηφιακή τηλεόραση, για την κάλυψη με ίντερνετ της υπαίθρου και για νέες τεχνολογίες που θα κλείσουν αποφασιστικά το ψηφιακό χάσμα των αστικών και αγροτικών περιοχών και θα καταστήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση ένα προσιτό κοινωνικό αγαθό.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι το θέμα της οδικής ασφάλειας που αποτελεί ύψιστο θέμα κοινωνικής ευθύνης όλων και έτσι αντιμετωπίστηκε. Αξιοποιήθηκε μία ευρύτατη «Κοινωνική Συμμαχία» με οργανισμούς, φορείς και ιδρύματα, στα πλαίσιατης Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας, με επίκεντρο των προσπαθειών τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το μήνυμα που εστάλη ήταν ότι τα οδικά δυστυχήματα είναι αποτρέψιμα και μπορούμε, αλλά κυρίως πρέπει, να κερδίσουμε τη μάχη.
Αναζήτηση