Πανίκος Λεωνίδου: Στα κοινά από τα χρόνια της εφηβείας

panikos-lewnidou

Πρόεδρος του Παγκύπριου Σύνδεσμου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης

Επιστρέφοντας από την Αθήνα στην Κύπρο κι ενώ ήταν Οργανωτικός Γρ. του ΔΗΚΟ Λεμεσού, μετά από εξετάσεις μπήκε στη Νομική Αθηνών. Απόκτησε πτυχίο Νομικής στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία του δικηγορικού γραφείου «Πανίκος Λεωνίδου και Σία», με την αδελφή του Γεωργία Λεωνίδου, τον Μιχάλη Κονή και άλλους συνεργάτες.

Την Γενική του Συνέλευση πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, κατά την οποία εξέλεξε και το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο με πρόεδρο τον Λεμεσιανό Πανίκο Λεωνίδου, γνωστό από την ενεργό δράση του σε διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς.

Ποιος είναι όμως ο Πανίκος Λεωνίδου και πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον του για τα κοινά;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάχνα και από μικρός συμμετείχα σε διάφορες οργανώσεις και κινήσεις που στόχευαν στο καλό της κοινότητας και της γύρω περιοχής. Από τα 17 μου με μια ομάδα άλλων νέων του χωριού ιδρύσαμε το πρώτο Κέντρο Νεότητας, τον «Πανευμένιο». Σε μια δύσκολη εποχή, αμέσως μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, που οι πολιτικές και κομματικές συγκρούσεις ήταν έντονες, δημιουργήσαμε ένα φορέα ο οποίος λειτουργούσε προς όφελος της νεολαίας, της ενότητας και της επικοινωνίας.

Αυτή η εμπλοκή συνεχίστηκε και στα φοιτητικά χρόνια όταν σπούδαζα στην Αθήνα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Τότε είχα γίνει μέλος της «Αναγέννησης», της φοιτητικής παράταξης του Δημοκρατικού Κόμματος όπου και εκλέγηκα Αντιπρόεδρος. Στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΦΕΚ εκλέγηκα εκ περιτροπής στη θέση του προέδρου. Η δραστηριότητα μας ήταν σημαντική, με πορείες ενάντια στην Τούρκικη κατοχή, για τους αγνοούμενους, για το ψευδοκράτος… Επιδιώκαμε να κρατείται ζωντανό το Κυπριακό στον Ελληνικό χώρο.

Τι σας έχει μείνει από τη συμμετοχή σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Με την εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στο Δήμο Λεμεσού την περίοδο 1990-2000, μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ για την επίλυση πολλών προβλημάτων της Λεμεσού. Μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις μας, γιατί θεωρώ ότι οι επιτυχίες δεν εξαρτώνται από ένα άτομο αλλά από συλλογική προσπάθεια, καταφέραμε να θέσουμε τα θεμέλια για την διαμόρφωση και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, του Αποχετευτικού, και πολλών άλλων έργων. Ως δημοτικός σύμβουλος συμμετείχα παράλληλαστο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) και στο Δ.Σ. της ΕΘΑΛ όπου μαζί με άλλους φίλους και συνεργάτες προωθήσαμε το θέατρο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα προσφέροντας επιλογές για όλους. Θεωρώ λοιπόν ότι την περίοδο εκείνη θέσαμε τις βάσεις για την υλοποίηση των πλείστων έργων υποδομής που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον. Φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορούν να γίνουν.

Ποια προβλήματα νομίζετε ότι αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός;
Σήμερα τόσο η πόλη όσο και η ύπαιθρος αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Άλλα αφορούν το σύνολο της πόλης και άλλα ειδικές περιοχές. Προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, το κυκλοφοριακό, η ανεργία, τα ναρκωτικά, το οδικό δίκτυο της υπαίθρου... Πιστεύω πως για όλα υπάρχουν λύσεις και προτάσεις.

Είσαστε και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων
Θεωρώ ότι η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. της ΑΛΚ, μετά που με τίμησε ο αείμνηστος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος να συμμετάσχω σ’ αυτό και στην συνέχεια μετά από την εισήγηση του νυν προέδρου του ΔΗΚΟ συναγωνιστή Μάριου Κάρογιαν, είναι ένα άλλο βήμα για προσφορά στη πόλη και το τόπο μου. Την περίοδο αυτή αποφασίσαμε την υλοποίηση σημαντικών έργων όπως η ανάπλαση του παλιού λιμανιού και η κατασκευή της νέας αίθουσας επιβατών.

Επιβεβλημένη η ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος

Πώς ξεκίνησε η ενεργός συμμετοχή στο ΔΗΚΟ;
Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1984 μου προτάθηκε η θέση του Οργανωτικού στα γραφεία του ΔΗΚΟ Λεμεσού. Εκείνη την περίοδο μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ με πολλά και καταξιωμένα στελέχη του κόμματος όπως ο Δημήτρης Πιτσιλλίδης, οι βουλευτές Κίμωνας Παναγίδης, Αντρέας Ψυλλίδης, Γιαννάκης Ιωαννίδης, ο συνάδελφος δικηγόρος Γιώργος Χαραλαμπίδης και Άριστος Χρυσοστόμου. Πολύ σημαντική ήταν η γνωριμία μου με τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος αποτέλεσε τον εμπνευστή, πρότυπο και καθοδηγητή μας. Στη συνέχεια μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστώ και να συνεργαστώ και με τον επίσης χαρισματικό και αγωνιστή Πρόεδρο τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Εκτός από την δραστηριοποίησή μου στα οργανωτικά του κόμματος, ενεργοποιήθηκα και στη ΝΕΔΗΚ. Κατά την περίοδο που συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΔΗΚ η νεολαία του ΔΗΚΟ βρισκόταν στα πιο ψηλά σημεία της δόξας της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του 1985 και του 1988 που η είσοδος της ΝΕΔΗΚ στο χώρο της Πλατείας Διοικητηρίου προκαλούσε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού σ’ όλα τα Δηκοϊκά στελέχη. Παράλληλα με άλλους συναγωνιστές και φίλους ιδρύσαμε το 1985 την Αθλητική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Λεμεσού, (ΑΠΟΛ), στην οποία συμμετείχαν τριάντα ομάδες που διεξήγαγαν ξεχωριστό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

Ως μέλος της Επαρχιακής και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, πώς βλέπετε τα πράγματα στο κόμμα σας;
Όπως είναι σε όλους γνωστό, το Κόμμα μας έχει περάσει από μία παρατεταμένη φάση εσωστρέφειας. Δεν θεωρώ ότι είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε πως και γιατί έγινε αυτό.

Αυτό που θεωρώ απαραίτητο, είναι να προχωρήσουμε μπροστά, λειτουργώντας συντεταγμένα με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως η δημοκρατία επιβάλλει. Στις σημερινές συνθήκες, με τους κινδύνους που διατρέχει ο τόπος μας, η ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Χρειάζεται η ενδυνάμωση του από όλους εμάς, για να μπορέσει να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό και ρυθμιστικό του ρόλο. Αυτό απαιτεί η ιστορία του ΔΗΚΟ και οι αρχές και τα οράματα των αείμνηστων ηγετών του, Σπύρου Κυπριανού και Τάσσου Παπαδόπουλου. 
Αναζήτηση