Ανδρέας Χρίστου: Εργοτάξιο η Λεμεσός στα επόμενα 4 χρόνια

andreas-xristou

Μονόδρομος η ανάπτυξη της Λεμεσού

Κάθε φορά που έχω απέναντι μου τον Δήμαρχο, πριν ακόμα αρχίσω να συνομιλώ μαζί του ξέρω ότι φεύγοντας από το γραφείο του, θα έχω πάρει μαζί μου αρκετό υλικό.

Για έργα που έγιναν ή γίνονται στην πόλη και που ενδεχομένως να μην έτυχαν της δημοσιότητας που έπρεπε αλλά, σίγουρα, θα έχω εξασφαλίσει και σημαντικές απόψεις και κρίσεις του Ανδρέα Χρίστου, όχι μόνο για ζητήματα που άπτονται άμεσα της δικής του αρμοδιότητας αλλά και για θέματα που έχουν να κάνουν γενικότερα με την πόλη και τους κατοίκους της.

Αυτό συνέβηκε και σε αυτή τη συνάντηση μας. Και η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το κέντρο της πόλης, από τα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο, για τα οποία υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις. «Όταν δεν έχουμε έργα γκρινιάζουμε, όταν γίνονται έργα πάλι γκρινιάζουμε» αναφέρει για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Λεμεσός θα είναι ένα εργοτάξιο και το λέω χωρίς φόβο και χωρίς να στεναχωριέμαι». Απαριθμώντας αυτά τα έργα, επισημαίνει μεταξύ άλλων, τη μαρίνα και την ανάπλαση του παλιού λιμανιού, την έναρξη μέσα στο 2011 των έργων ανακατασκευής των κεντρικών οδών Αγίας Φυλάξεως, Γρίβα Διγενή και Πάφου αλλά και την ανάπλαση της Αγίας Φύλας και τα τόσο αναγκαία αποχετευτικά έργα, υποδεικνύοντας ότι «δεν γίνονται έργα χωρίς την επίδειξη της αναγκαίας υπομονής, εκτός κι αν δεν θέλουμε έργα και προτιμούμε να μείνουμε όπως είμαστε».

Υπάρχει όντως μια πρωτοφανής ανάπτυξη στο κέντρο και στο παραλιακό μέτωπο της πόλη, από την άλλη όμως υπάρχουν και οι συνοικίες όπου οι κάτοικοι δίνουν την εντύπωση ότι αισθάνονται σαν φτωχοί συγγενείς…
Μπορεί κάποιοι να αισθάνονται ότι δεν κάναμε όσα ανέμεναν όμως κάναμε υπερδιπλάσια από αυτά που διακηρύξαμε. Έχουμε κάνει πεζοδρόμια στις συνοικίες της περιφέρειας €2 εκ. ετησίως τα τελευταία 4 χρόνια, ασφαλτοστρώσαμε το 90% των δρόμων και μας έμειναν δρόμοι κυρίως εκεί που είναι το αποχετευτικό, στις συνοικίες Αγίου Σπυρίδωνα και Πέτρου και Παύλου όπου θα πάμε όμως του χρόνου. Η Λεμεσός έχει περίπου 800 χώρους πρασίνου και βελτιώσαμε τους 300, με ηλεκτροφωτισμό, δεντροφύτευση και παροχή νερού και βέβαια περίφραξη για να μην μπορεί ο γείτονας να στοιβάζει ότι θέλει… Αυτά τα έργα συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 3 χρόνια.

Δεν πρόκειται όμως η συνοικία να γίνει κέντρο ποτέ. Και εγώ σε συνοικία κατοικώ. Δεν μπορεί να έχει τις διευκολύνσεις της επίχωσης, της μαρίνας ή του παλιού λιμανιού. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σωστούς χώρους πρασίνου, πεζοδρόμια και ασφαλτοστρωμένους δρόμους και θα το πετύχουμε. Θέλουμε να έχουμε οδοκαθαρισμό και ήδη, τουλάχιστον μια φορά το μήνα περνά ένα μηχανικό σάρωθρο. Εμείς θέλουμε μία φορά την βδομάδα. Πριν από 4 χρόνια ο δήμος είχε 3 σάρωθρα και τώρα έχουμε 15. Στην Αγία Φύλα έχουμε μόνιμο σάρωθρο και μόνιμη υγειονομική μονάδα με τρία άτομα.

Όλα αυτά δεν γίνονται με ευχολόγια αλλά με χρήματα. Για πρώτη φορά ο δήμος προχώρησε και έκανε γήπεδα, ένα στον Άγιο Αντώνη που παραδίνεται εντός των ημερών με δαπάνη €400.000 και ένα στον Άγιο Ιωάννη. Aυτά δεν υπήρχαν αλλά όταν γίνουν, την επόμενη μέρα θεωρούνται δεδομένα.
 

Ανθρώπινες δημοτικές κατοικίες

Οι δημοτικές κατοικίες είναι κάτι που ξεκίνησε όταν εγώ ήμουν υπουργός και ο Δημήτρης Κοντίδης δήμαρχος. Ήταν μια σημαντική επιτυχία την οποία επεκτείνουμε τώρα και στις πολυκατοικίες της οδού Γκαίτε. Κάνουμε τώρα διαπραγμάτευση με στόχο να κτιστούν 40 κατοικίες, να στεγάσουν τους δικούς μας ένοικους στην οδό Γκαίτε αλλά να προσφερθούν και 30 διαμερίσματα σε άλλες οικογένειες με το σχέδιο των χαμηλών εισοδημάτων.

Μετά θα πάμε στον Άγιο Νικόλαο, την πιο μεγάλη μάζα των δημοτικών πολυκατοικιών και ενοίκων. Εκεί, δυστυχώς, δεν έχουμε πολύ διαθέσιμη γη. Ξεκινά μάλλον το 2011 ή το 2012. Πάμε σταδιακά, πρώτα θα κτίσουμε 100 διαμερίσματα στην Μισιαούλη-Καβάζογλου, μετά αλλά 40 στην Γκαίτε και μετά θα κτίσουμε εκείνα στον Άγιο Νικόλαο.

Νέα εικόνα στην τουρκοκυπριακή συνοικία

Αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή συνοικία, ο Δήμαρχος μιλά με πάθος καθώς επισημαίνει τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στην περιοχή.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μη ασφαλτοστρωμένος δρόμος ενώ οι πεζοδρομήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2011 και θα αντικαταστήσουμε όλο τον οδικό φωτισμό με σύγχρονους λαμπτήρες» αναφέρει υπερτονίζοντας και τα έργα υποδομής αλλά και πολιτιστικής δράσης. «Για παράδειγμα πότε ξαναπήραμε στη συνοικία πολιτιστικά σχήματα, θέατρο, κανταδόρους, το ευρωμεσογειακό φεστιβάλ… Μη ξεχνάτε και την παρέμβαση στο Γαρύλλη όπου το ένα τέταρτο του Γραμμικού Πάρκου καλύπτει την τουρκοκυπριακή συνοικία όπως και η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Κάναμε και επεκτείναμε φέτος σημαντικά και το Δικοινοτικό Κέντρο και θα κάνουμε ένα γηπεδάκι στο βόρειο μέρος και παιδότοπο».

Φαίνεται όμως ότι ο κόσμος διατηρεί ακόμα κάποιες επιφυλάξεις για την περιοχή;

Δεν συμφωνώ με αυτές τις φοβίες. Δεν νιώθω ότι στην τουρκοκυπριακή συνοικία υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας. Υπάρχει προκατάληψη, ο κόσμος συχνά φοβάται το καινούργιο και το διαφορετικό. Είμαι ενάντια στην υπερβολή, το απεχθάνομαι όσο τίποτε άλλο. Το σωστό να το θίξουμε, να το στηλιτεύουμε και να το βαρέσουμε αλλά η υπερβολή κτίζει ένα ψεύτικο κόσμο, συχνά φοβικό.

Ο δήμος κάνει προγράμματα ένταξης, πολιτιστικά, επιμορφωτικά, εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, δύο προγράμματα για τα παιδιά «Τα ελεύθερα χέρια» και του Δικοινοτικού Κέντρου και έχουμε αποτελέσματα.

Πενταετία έργων πολλών εκατομμυρίων

Αναφερόμενος στα σημαντικότερα έργα της πενταετίας η οποία περνά στην τελευταία της περίοδο, ο Δήμαρχος Λεμεσού τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι «καταφέραμε να κερδίσουμε χορηγία €50 εκ. για έργα που θα στοιχήσουν βέβαια €60 εκ.»

  • Είναι τα έργα στην Αγία Φύλα, η σύνδεση της οδού Ευαγόρα Λανίτη με την 1ης Απριλίου και η Σκαρλάτη με την οποία θα μπορείς από τη Μέσα Γειτονιά να πας στα Πολεμίδια χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον υπεραστικό, την Σπύρου Κυπριανού ή την Μακαρίου, αποφεύγοντας τη συμφόρηση.
  • Είναι η παρέμβαση μας στα θέματα πρασίνου και πεζοδρομίων. Με την ολοκλήρωση της πενταετίας, υπολογίζω ότι θα έχουμε δαπανήσει €20 εκ. για αποκατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, ποσόν ασύλληπτο για οποιοδήποτε δήμο γιατί δώσαμε μεγάλο βάρος σε αυτό και οι δικές μας δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δημότες το αναγνωρίζουν και το εκτιμούν γιατί πρόκειται για σημαντική βελτίωση των συνοικιών μας.
  • Έχουμε σχεδιασμένα πάρκα στις συνοικίες, γήπεδα, που όμως θέλουμε και τη συναίνεση των γειτόνων οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις αντιδρούν για την οχληρία που ενδεχομένως προκαλούν τα παιδιά. Εγώ λέω ότι θα έπρεπε να ήταν η πιο ωραία μουσική στα αυτιά μας ο θόρυβος των μικρών παιδιών… Οι άνθρωποι όμως αντιδρούν γιατί πηγαίνουν κάποιοι τις βραδινές ώρες με αντικοινωνική συμπεριφορά οι οποίοι συχνά εκτονώνονται στα παιχνίδια και δεν τα αφήνουν σε λειτουργήσιμη κατάσταση.
  • Στον πολιτιστικό τομέα, πήραμε €5 εκ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία για να ξανακτίσουμε ουσιαστικά το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο. Τώρα βγαίνουμε σε προσφορά για το μπροστινό μέρος, οροφή, καθίσματα αίθουσα, ηχομόνωση, εξοπλισμός και θα χρειαστούμε δυο ακόμα χρόνια. Το πίσω μέρος, η σκηνή είναι προς το τέλος. Είναι επίσης το Θεατρικό Μουσείο που τελειώνει τέλος του χρόνου, το Ιστορικό Αρχείο και οι Αποθήκες Παπαδάκη για τις οποίες ξεκίνησε ο σχεδιασμός ενώ τελειώσαμε τον ξενώνα νέων στην οδό Αγκύρας, ένα χώρος που θα φιλοξενεί ομάδες οι οποίες θα τον χρησιμοποιούν περιστασιακά.

 

Τα ψηλά κτήρια στο παραλιακό μέτωπο

Άκαιρο χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Χρίστου το φόβο που κάποιοι εκφράζουν, ότι η Λεμεσός θα γεμίσει ουρανοξύστες και ψηλά κτήρια. Το κομμάτι από το παλιό λιμάνι μέχρι το δημόσιο κήπο δεν προβλέπει ψηλά κτήρια, όπως διευκρινίζει. Το θέμα «ψηλά κτήρια» αφορά ανατολικά του δημόσιου κήπου από την οικία Παυλίδη μέχρι το ξενοδοχείο Holliday Inn. Πρόκειται για ένα που ήδη γίνεται και δύο αιτήσεις, η μια στον χώρο των οικοπέδων Παυλίδη και η άλλη στο χώρο του παλιού ξενοδοχείου Pave mar.

Εκείνο που αλλάζει σ’ αυτή την περιοχή, όπως επισημαίνει, είναι η κλίμακα. Για παράδειγμα, ο ένας από τους χώρους αποτελείται από 30 περίπου οικόπεδα όπου θα μπορούσαν να χτιστούν 8οροφες πολυκατοικίες. «Αυτό θα έκοβε λιγότερο τον αέρα από το να γίνουν ψηλότερα κτήρια με 25% δημόσιο πράσινο και 1.600 δημόσιους χώρους στάθμευσης; Εγώ δεν είμαι a priori φίλος των ψηλών κτηρίων. Κρίνω όμως με βάση το τι παίρνει και τι δίνει, πρέπει να δώσεις για να πάρεις…».

Αυτά τα κτήρια, όπως εκτιμά ο Δήμαρχος, θα φέρουν μια άλλη ποιότητα διαμερισμάτων, ένα καινούργιο αγοραστικό κοινό στη Λεμεσό και «μια καινούργια επιχειρηματική τάξη που την θέλω μέσα στην πόλη». Άλλωστε, όπως παρατηρεί, δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες που επιλέγουν τα ψηλά κτήρια και δεν υπάρχει και πολύ διαθέσιμη γη.
Αναζήτηση