Ηλίας Ηλιάδης: Η Λεμεσός είναι το παρόν και το μέλλον

iliadis-pafilia

Η Λεμεσός είναι το παρόν και το μέλλον του developing…

Φεύγοντας από το γραφείο του Ηλία Ηλιάδη, είχα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που με ικανοποίησε βαθύτατα. Ότι οι επιχειρηματίες των ακινήτων έπαψαν να σκέφτονται πως να «φυλακίσουν» τους ανθρώπους σε διαμερίσματα-κλουβιά, για εξοικονόμηση χώρου και χρήματος.

Άλλαξαν φιλοσοφία και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία φτιάχνουν κατοικίες που συμβαδίζουν με τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου δίνοντας την ευκαιρία για έναν νέο τρόπο ζωής…

Ο πρόεδρος της εταιρείας Pafilia ανήκει σε εκείνους που έχουν την ικανότητα να αφουγκράζονται τις απαιτήσεις της εποχής και βαδίζουν με όραμα στο μέλλον. Αν και οι επενδύσεις ξεκίνησαν από την Πάφο, οι δραστηριότητες της εταιρείας έχουν ξεπεράσει τα σύνορα. Η Λεμεσός με το Limassol Landmark, εξασφάλισε από την Pafilia το καλύτερο έργο της.

Γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε στη Λεμεσό;
Το κυριότερο είναι ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή που έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια καινούργιους δρόμους. Με όσα προγραμματίζει σπρώχνει τους επιχειρηματίες να σκεφτούν έργα τα οποία ταιριάζουν σε αυτό το περιβάλλον και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το δεύτερο είναι ότι υπήρχε στην αγορά ένα τεμάχιο με τις προϋποθέσεις για μια επένδυση πέραν των στερεότυπων αναπτύξεων που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Επιπλέον η Λεμεσός είναι το κέντρο των offshore εταιριών, γνωστή στη ρώσικη αγορά και την επιχειρηματική κοινότητα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Μέσης Ανατολής. Συστατικά που δίνουν το έναυσμα να προχωρήσεις σε τέτοιου μεγέθους αναπτύξεις.

Υπάρχει κάποιος τομέας όπου θα λέγατε ότι χρειάζεται να γίνουν κάποια επιπλέον πράγματα;
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και αισθητική σε πόλεις που θέλουν να καθιερωθούν σαν κέντρα ανάπτυξης και προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουρισμού ή και για μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Είναι πράγματα που έρχονται από το παρελθόν και πρέπει να δοθεί μια λύση. Το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού όπως είναι σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για την καθιέρωση της πόλης ως υψηλού επιπέδου για τουρισμό. Υπάρχουν σκέψεις από το δημοτικό συμβούλιο να δοθούν κίνητρα για συντήρηση και ανακατασκευή των προσόψεων πολυκατοικιών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο πιο άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο ουρανοξύστης «Limassol Landmark»;
Limassol-LandmarkΚάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα γίνει το έργο. Δόθηκε η εντύπωση ότι επειδή το ανακοινώσαμε δημόσια θα ξεκινούσαμε την επόμενη κιόλας ημέρα. Κάναμε τη δημοσιογραφική διάσκεψη για να πούμε, όχι απλώς ότι σκεφτόμαστε να το κάνουμε αλλά ότι καταθέσαμε την αίτηση για πολεοδομική άδεια που για τέτοιας εμβέλειας έργο προϋποθέτει τουλάχιστο δυόμισι χρόνια δουλειάς. Είναι ένα έργο των €370 εκ. και όλες μας οι δυνάμεις είναι στραμμένες εκεί.

Οι υπηρεσίες του δήμου και της πολεοδομίας έχουν ανταποκριθεί με επάρκεια. Η αίτηση μας εξετάζεται γρήγορα, λόγω όμως της πολυπλοκότητας της ανάπτυξης θέλει κάποιο χρόνο. Για παράδειγμα η Πυροσβεστική μέχρι σήμερα είχε να αντιμετωπίσει κτήρια που έφθαναν τους 14 ορόφους, το να πας όμως στους 28 έχει αρκετά προβλήματα. Ούτε η ΑΗΚ ήταν έτοιμη. Αναμένουμε ότι θα πάρουμε την πολεοδομική άδεια σε 2 μήνες περίπου και θα χρειασθούν άλλοι 6 μέχρι να έχουμε την οικοδομική άδεια για να ξεκινήσουμε το έργο στα τέλη του 2011.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο τεμάχιο για το Limassol Landmark;
Είναι η καρδιά της Λεμεσού. Δίπλα από το δημοτικό κήπο, κοντά στο ιστορικό κέντρο αλλά και στην τουριστική περιοχή. Άλλωστε είναι το μοναδικό ίσως ελεύθερο κομμάτι ιδιωτικής γης που είναι διαθέσιμο.

Μέχρι τώρα οι επιχειρηματίες απέφευγαν το κέντρο, οι αναπτύξεις γίνονταν ανατολικά, προς την Αμαθούντα...
Είναι γεγονός. Όμως τα έργα που έγιναν, όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η δημιουργία του αθλητικού κέντρου ΓΣΟ, η αναβάθμιση του δημόσιου κήπου και άλλα, μεταφέρουν την ανάπτυξη στο κέντρο. Επίσης το ΤΕΠΑΚ μετέτρεψε το κέντρο στο πιο ζωντανό κύτταρο της πόλης. Εξάλλου η κατασκευή της μαρίνας και άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα κάνουν τη διαφορά κι αυτό βοηθά όλους τους επιχειρηματίες.

Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε η οικιστική και εμπορική ταυτόχρονα ανάπτυξη, να είναι κατά μεγάλο μέρος της, προσβάσιμη για το κοινό;
Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει μόνο να παίρνεις από μια πόλη αλλά και να δίνεις. Το 25% του συνολικού εμβαδού του χώρου, γύρω στα 5000 τ.μ, θα είναι δημόσια πλατεία με πολύ πράσινο. Είναι μια προσφορά στον δημότη της Λεμεσού που μας κάνει να νιώθουμε πολύ καλά.

Από ότι ξέρω, ιδιώτης να δώσει έκταση από φιλέτο γης και μάλιστα μπροστά από τη θάλασσα, δεν έχει ξαναγίνει. Θέλαμε η ανάπτυξη να είναι ζωντανή, να εμπλέξουμε τους ενοίκους μέσα στον ιστό της πόλης και να εντάξουμε την ανάπτυξη ως κομμάτι της πόλης.

Θεωρείται ότι φέρνετε την καινοτομία στηνοικιστική ανάπτυξη;
Είναι μια τεχνογνωσία που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Θα προχωρούμε την ίδια στιγμή και προς τα πάνω και προς κάτω, υπόγεια. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο κτισίματος. Το Limassol Landmark θα αλλάξει όλη τη φιλοσοφία σε ότι αφορά τις μεγάλες αναπτύξεις στην Κύπρο.

Για πρώτη φορά γίνεται στην Κύπρο ένα ψηλό κτήριο που από μόνο του όμως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο σχεδιασμός του από τους περίφημους αρχιτέκτονες Αtkins δίνει ένα ανανεωμένο τρόπο προσέγγισης της αρχιτεκτονικής. Το κτήριο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου και ίσως κάτι περισσότερο. Προσφέρει τις σύγχρονες ανέσεις που χρειάζεται ο επιχειρηματίας του σήμερα… Έχει πολύ πράσινο, καλύπτουμε μόνο το 22% της επιφάνειας του οικοπέδου που είναι περίπου 24.000 τ.μ. Επίσης, προσφέρει, 1500 δημόσιους χώρους στάθμευσης.

Ποια τα οφέλη για τη Λεμεσό και την Κύπρο ευρύτερα από αυτή την επένδυση;
Στοχεύουμε στο να προσελκύσουμε αγοραστές με κάποια οικονομική επιφάνεια, προσφέρουμε σε επιχειρηματίες που έχουν την Κύπρο σαν έδρα των offshore εταιριών τους, μια πρόταση διαμονής που δεν είχαν μέχρι σήμερα. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να δώσεις ένα πακέτο υπηρεσιών και επιλογών. Δεν αρκεί μια πόλη να έχει καλές παραλίες, ξενοδοχεία και εστιατόρια αλλά και διαμονή επιπέδου. Βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι για να γίνει η Λεμεσός ελκυστικός τόπος ζωής, να μπει στον διεθνή χάρτη.

Κάποιοι λένε ότι και αυτό το κτήριο θα το αγοράσουν οι Ρώσοι.
Δεν παραβλέπουμε ότι η κύρια αγορά σήμερα για την Κύπρο, είναι η ρωσική, όμως οι ενδείξεις που έχουμε ως τώρα είναι ότι το αγοραστικό κοινό θα είναι ευρύτερο. Δεν το έχουμε βάλει ακόμα στην αγορά, όμως κάναμε τις έρευνες μας σε διάφορες χώρες και είμαστε πέρα από σίγουροι ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον.

Από το Minthis Hills στην Τσάδα στο Emerald της Λεμεσού...

Η Pafilia είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης γης στην Κύπρο με πορεία 30 χρόνων. Ποια έργα της εσείς ξεχωρίζετε; 
Εκτός από το Limassol Landmark, η εταιρεία αναπτύσσει ένα golf resort, το Minthis Hills στην Τσάδα, τα εγκαίνια του οποίου ελπίζουμε να γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Είναι έργο των €700 εκ. και όμοιο του δεν υπάρχει στην Κύπρο. Επίσης στην Πόλη Χρυσοχούς το Amorosa Villas και το Elysia Park στην Κάτω Πάφο.

Στη Λεμεσό ξεχωρίζει το Royal Gardens και το Emerald που προσφέρουν πολυτελείς κατοικίες στο κέντρο της πόλης και κοντά στη θάλασσα. Τώρα κτίζουμε στην περιοχή «Πανιώτης» επαύλεις και έχουμε και οικόπεδα προς πώληση στην ντόπια αγορά. Στη Γερμασόγεια ολοκληρώσαμε δύο έργα μας και προγραμματίζουμε άλλα τρία στον Άγιο Τύχωνα.

Προσφορά ενός ολοκληρωμένου τρόπου ζωής…

Η κρίση επηρέασε τον τομέα ανάπτυξης γης;
Είναι τον πρώτο που επηρέασε. Σε καμία περίπτωση δεν θα επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Η ανάκαμψη όταν έρθει, θα έρθει με αργούς ρυθμούς. Το αγοραστικό κοινό είναι σήμερα πιο απαιτητικό, χρειάζεται ένα νέος τρόπος μεταχείρισης του πελάτη. Μέλλον θα έχουν έργα με concept, αρχιτεκτονική, θα προσφέρουν υπηρεσίες και όχι απλώς ένα σπίτι. Πλέον δεν θα πουλούμε απλώς ένα σπίτι αλλά έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της αγοράς και πιστεύω ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι ευέλικτος και θα προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Νομίζω ότι από του χρόνου θα δούμε κάποια σημάδια ανάκαμψης στην ζήτηση κατοικίας από ξένους. Εμείς έχουμε γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία, Ουκρανία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή και Σκανδιναβικές χώρες και αυτό βοηθά να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η ρωσική αγορά είναι η καλύτερη σήμερα. Υπάρχουν όμως κάποια δειλά σημάδια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος και από την Αγγλία.
Αναζήτηση