Skip to main content
Φιλόκυπρος Ανδρέου: Οι επιχειρήσεις να μην θεωρούνται δεδομένες

Φιλόκυπρος Ανδρέου: Οι επιχειρήσεις να μην θεωρούνται δεδομένες


Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων στήριξης

Με γκρίζα χρώματα περιγράφει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και η Κύπρος περιγράφει ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού Φιλόκυπρος Ανδρέου, τονίζοντας ότι το κράτος δεν πρέπει να θεωρεί τις επιχειρήσεις σαν κάτι δεδομένο κι ως εκ τούτου επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση για στήριξη τους ώστε να γίνει κατορθωτό να αποκατασταθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Σε συνέντευξη του στην «Φ» ο κ. Ανδρέου, εκφράζει την κατάσταση αγωνίας και αβεβαιότητας στην οποία βρίσκεται σήμερα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, δηλώνοντας υπέρμαχος της ελευθεροποίησης του κατώτατου μισθού για να υπάρχει, όπως επισημαίνει, ανάκαμψη. Ειδικότερα σε ότι αφορά την παραπέρα εξέλιξη των επιχειρήσεων, κάνει την πρόβλεψη ότι το 50% των επιχειρήσεων δεν θα αντέξουν το βάρος των χρεών και θα αναγ- καστούν να βάλουν λουκέτο.

Μιλώντας γενικά για την κατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ επισημαίνει ότι περνούμε μια δύσκολη εποχή και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα. «Το μόνο που μπορούμε να εξάγουμε είναι πτυχιούχους και, δυστυχώς, αυτό που μπορώ να συμβουλέψω τους νέους είναι ή να εγκαταλείψουν την Κύπρο ή να μείνουν εδώ και να κάνουν δουλειές του ποδαριού» λέει ο κ. Ανδρέου επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες διέλυσαν τα όνειρα των ανθρώπων». Όμως, προσθέτει, «το ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάντια οφείλεται και στους μηχανισμούς της δημόσιας υπηρεσίας, στο ρουσφέτι, στην αλληλεξάρτηση των οργανωμένων φορέων με τα κόμματα. Το κράτος βρέθηκε απροετοίμαστο. Άργησαν να πάρουν μέτρα και τώρα έχουμε τη Τρόικα γιατί μόνοι μας δεν είμαστε ικανοί, όπως αποδείχτηκε, να σώσουμε την οικονομία».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς, ο κ. Ανδρέου υποδεικνύει ότι «δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις» ενώ ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι «οι μισές επιχειρήσεις θα κλείσουν αργά ή γρήγορα».

Κάποιοι λένε ότι η Λεμεσός είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Μπορεί η κρίση να επηρέασε πρώτα την επαρχία της Πάφου πριν από 5 χρόνια. Η Λεμεσός βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα, η κρίση διαφάνηκε στις αρχές του χρόνου αλλά κινήθηκε με μεγαλύτερη επιτάχυνση και σκέπασε μέσα σε λίγους μήνες όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις;
Η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Οι τράπεζες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και εμάς που απομείναμε και θέτουν μη ευνοϊκούς όρους.

Πως το ΕΒΕΛ συμπαραστέκεται στα μέλη του; 
Το ΕΒΕΛ δεν έχει εκτελεστική εξουσία. Σε όσους έρχονται κοντά μας, καταρχήν δείχνουμε συμπόνια, τους λέμε ότι έχει και άλλους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, έπειτα τους δίνουμε κάποιες συμβουλές για να καταφέρουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Πιστεύω ότι σαν ΕΒΕΛ δώσαμε τέτοιες λύσεις σε κάποια από τα μέλη μας που θα μπορούν τουλάχιστον να θρέψουν την οικογένεια τους και να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά»

Υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια;
Είναι ο πέμπτος χρόνος που ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει το τίμημα αυτής της κρίσης. Πως μπορεί να έρθει η ανάπτυξη αν μπαίνουν συνεχώς φόροι; Από τη στιγμή που παλεύουμε για να καλύψουμε τα έξοδα δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθει η ανάπτυξη. Όλοι μιλάνε για την κρίση. Όμως πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά.

Η Υπουργός Εργασίας έχει αυξήσει 8 φορές μέσα σε 4 χρόνια τον κατώτατο μισθό, κάτι που είναι κράχτης για τους απανταχού στα Βαλκάνια να έρχονται στην Κύπρο. Είχαμε καταγγελίες ότι έρχονται μετανάστες και δουλεύουν με 300 - 500 ευρώ. Αν οι εργοδότες είναι μέλη μας, τους παίρνουμε και τους λέμε «ντραπείτε υπάρχει και αξιοπρέπεια».

Μάλιστα για εταιρίες που εκτελούσαν δημόσια έργα και τους ζήτησαν να δίνουν ένα ελάχιστο μισθό, έχουμε καταγγελίες ότι τους παίρνουν στην τράπεζα, τους δίνουν λεφτά προκαταβολικά και μετά τους τα παίρνουν πίσω, για να φανεί ότι δίνουν αυτό τον ελάχιστο μισθό. Αν δεν αφήσεις όμως ελεύθερο τον κατώτατο μισθό δεν θα υπάρχει ανάκαμψη. Μπορεί να απολύουμε κόσμο αλλά δεν ρίχνουμε το μισθό στις επιχειρήσεις μας, ο μισθός αποτελεί άλλωστε μια επιβράβευση για τον εργαζόμενο και όλοι θέλουμε να έχουμε το καλύτερο προσωπικό.


Αναζήτηση