Ανδρέας Νεοκλέους: Στα γονίδια μας αυτό που κάνουμε και το κάνουμε σωστά

Δικηγορικός Οίκος Ανδρέας Νεοκλέους & Σια

Στη διεθνή κατάταξη των εταιριών νομικής φύσεως ο Δικηγορικός Οίκος Ανδρέας Νεοκλέους & Σια κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ανάλογων κυπριακών εταιριών ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στα 100 μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Ευρώπης και, πάντως, το μεγαλύτερο στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Τα κεντρικά γραφεία του Οίκου Ανδρέας Νεοκλέους & Σια βρίσκονται στη Λεμεσό, την εμπορική και επιχειρηματική πρωτεύουσα της Κύπρου και έδρα πολλών διεθνών εταιρειών. Συνεργάζεται με εταιρίες παγκόσμιου βεληνεκούς και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό γραφείων σε πρωτεύουσες και άλλες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Ο Οίκος Νεοκλέους έχει, μεταξύ άλλων, πρωτοστατήσει στη δημιουργία επιχειρηματικών και άλλων οικονομικών σχέσεων της Κύπρου και της Ρωσίας. Για το πώς προέκυψε αυτό, όπως και για άλλα καίρια ζητήματα, μίλησε στην «Φ» ο επικεφαλής του Οίκου, Ανδρέας Νεοκλέους.

«Καθοριστική ήταν η στιγμή που Ρωσία και Κύπρος υπέγραψαν και επικύρωσαν το πρωτόκολλο της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης ανάμεσα στις δυο χώρες» αναφέρει ο κ. Νεοκλέους, επισημαίνοντας ότι «ήταν εκείνη η συμφωνία με την Ρωσία που έσπρωξε την Κύπρο να αναπτυχθεί σε ένα τέλειο χρηματοπιστωτικό κέντρο και να φέρει αυτά τα αποτελέσματα. Τότε όλα τα μεγάλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία είδαν ότι αν κάποιος χρησιμοποιούσε την Κύπρο για να βγάλει τα κέρδη του έξω δεν είχε άλλη φορολογία και έτσι τα γραφεία αυτά άρχισαν και μας έστελναν δουλειά. Κι εμείς το είδαμε τότε και το εκμεταλλευτήκαμε σωστά. Ανοίξαμε το πρώτο μας γραφείο στη Μόσχα. Έπειτα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα, στη Βουδαπέστη, το Κίεβο, την Πράγα, τις Βρυξέλες και τη Σεβαστούπολη».

Πολλοί θεωρούν ότι αν δεν είχαν έρθει Ρώσοι επιχειρηματίες στην Κύπρο, η οικονομία μας θα ήταν σε δυσχερέστερη θέση από ότι είναι σήμερα. Τι πιστεύεται;
Είναι λάθος αυτό. Είναι καλή πελατεία οι Ρώσοι αλλά δεν είναι μόνο οι Ρώσοι, έχουν έρθει από Τσεχία, Ουκρανία, Ουγγαρία... Άλλωστε εμείς πόσους Ρώσους καταφέραμε να φέρουμε; Ήρθαν κάποιοι αγόρασαν σπίτια αλλά δεν κατοικούν εδώ, μένουν οι υπάλληλοι τους. Ήρθαν κάποιες οικογένειες αλλά δεν είναι οι πλούσιοι. Όταν ήρθε ο Medvedev στην Κύπρο μας είπε ότι δεν καταφέραμε να φέρουμε τους πλούσιους Ρώσους, τους ολιγάρχες. Πήγαν όλοι στην Αγγλία… 250.000 οικογένειες Ρώσων κρατούν την οικονομία της Αγγλίας. Υστερούμε γιατί δεν έχουμε πολιτιστική ζωή, δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα για τον Ρώσο εδώ ο οποίος επιζητά και την πνευματική τροφή. Από μόνη της η ρώσικη κοινότητα της Λεμεσού κάνει ορισμένες κινήσεις, τους βοηθούμε και εμείς με επιχορηγήσεις. Είναι κάτι που το κάνουμε συνέχεια, το θεωρούμε καθήκον μας.

Η Κύπρος θεωρείται ασφαλής τόπος για ξένες επενδύσεις;
Οι επενδυτές συχνά δεν γνωρίζουν το νομικό σύστημα και τους σχετικούς φορείς της χώρας, στην οποία σκοπεύουν να επενδύσουν. Γι’ αυτό, πραγματοποιούν τις επενδύσεις με τη βοήθεια κάποιου μεσάζοντα. Το νομικό σύστημα της χώρας μας είναι ικανό να διασφαλίσει τη νομική προστασία των επενδύσεων. Η δραστηριότητα των Τραπεζών και των νομικών στην Κύπρο υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις και επομένως, απατεώνες και εγκληματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο νησί. Η Κύπρος έχει αυστηρή νομοθεσία και τηρεί πλήρως τους ευρωπαϊκούς όπως και τους διεθνείς κανόνες, σχετικά με τη φορολογία και ανταλλάσει σχετικές πληροφορίες με τα υπόλοιπα κράτη.

Πώς προσελκύονται νέες επενδύσεις;
Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον πελάτη, να μην προσπαθήσεις να τον παραπλανήσεις και να ωραιοποιείς τα πάντα… Εδώ την παθαίνουν πολλοί… όταν πεις ότι έχω τα μέσα… καταλαβαίνει ο άλλος ότι υπάρχει διαπλοκή και τραβά πίσω. Όταν δεν γίνεται κάτι πρέπει να είσαι ειλικρινής και να πεις ότι… αυτό δεν γίνεται.

Πόσο επηρέασε εσάς η οικονομική κρίση;
Το Γραφείο μας, όπως και άλλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία δεν τα έχει αγγίξει η οικονομική κρίση. Λόγω της κρίσης κάποιες εταιρείες κλείνουν, άλλες προχωρούν σε ανασύσταση και έτσι αποτείνονται σε δικηγόρους και ελεγκτές… Αυτό που μας βάζει μέσα είναι η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων που γίνεται αυτή την περίοδο, άρα υπάρχει δουλειά αλλά θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν περαιτέρω τα πράγματα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την τρικλοποδιά της Τρόικας;
Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να επιμένουμε σε κάποια πράγματα. Είμαστε δια μέσου των αιώνων ένα επιχειρηματικό κέντρο, είναι μες τα γονίδια μας αυτή η δουλειά που κάνουμε και την κάνουμε σωστά. Αν μας το πάρουν αυτό τότε τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν έχουμε ούτε γεωργία ούτε βιομηχανία…

Πάθος, σκληρή δουλειά και τιμιότητα…

Ο Ανδρέας Νεοκλέους κατάγεται από την Επισκοπή της Πάφου. Η Λεμεσός ήρθε αργότερα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. «Αν επέστρεφα στην Πάφο και έμενα εκεί, όταν τελείωνα τις σπουδές μου, θα άνοιγα ένα γραφείο και… από εκεί θα περνούσε όλο το χωριό με τα καλάθια...» λέει χαριτολογώντας προσθέτοντας ότι «σκεφτόμουν αυτή τη σκηνή και έλεγα ότι δεν θα πετύχω αν μείνω στην Πάφο. Έτσι επέλεξα την εγκατάσταση μου στη Λεμεσό όπου δεν γνώριζα κανένα όταν πρωτοήρθα». Την άσκηση του τη έκανε στον μακαρίτη τον Χρύση Δημητριάδη και άνοιξε το πρώτο δικό του γραφείο τον Ιούλιο του 65. 

Τα μυστικά της επιτυχίας όπως τα ιεραρχεί ο ίδιος είναι πρώτον, το «πάθος για τη δουλειά και η ψυχή που βάζει κάποιος σε ότι κάνει», δεύτερον, η «σκληρή δουλεία αφού τα καλά κόποις κτώνται» και τρίτον η τιμιότητα, «να κάνεις τη δουλειά σου και να κάνεις τον σταυρό σου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναζήτηση