• Αρχική
  • Θέματα "Φ"
  • Ύπαιθρος
  • Ως τις αρχές Οκτωβρίου θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τις χαλαζοπτώσεις

Forum Athletic Dept

Ως τις αρχές Οκτωβρίου θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τις χαλαζοπτώσεις

Ως τις αρχές Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς από τις χαλαζοπτώσεις στις περιοχές Τροόδους και Πιτσιλιάς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής σήμερα από τους αρμόδιους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής παρουσίασε στην Επιτροπή νέο σχέδιο 5 σημείων για την πολιτική αγροτικής ασφάλισης με το οποίο συμφωνούν, αγροτικές οργανώσεις, προσωπικό και ΔΣ του Οργανισμού Αγροτικής Ασφάλισης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών από τις χαλαζοπτώσεις, είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Γεωργίας και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών «τα χρήματα υπάρχουν».

Πρόσθεσε ότι «δεν θα χρειαστεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να έρθει η Κυβέρνηση με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να εξεύρει τα εκατομμύρια τα οποία θα χρειαστούν για τις αποζημιώσεις».

Υπάρχουν, είπε, «στα ταμεία του κράτους», προσθέτοντας ότι «ούτε θα υπάρχει και οποιαδήποτε χρονοτριβή».

Εκτιμούμε, σημείωσε ο κ. Δίπλαρος, ότι Σεπτέμβριο - αρχές Οκτωβρίου θα καταβληθεί το πρώτο μέρος της αποζημίωσης, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, συμπληρωθούν όλα τα σχετικά έντυπα και αφού υποβληθούν στο Υπουργείο Γεωργίας τότε εκείνο θα αποταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή ΔΗΣΥ «πρώτο θετικό είναι το γεγονός ότι τα χρήματα υπάρχουν».

Δεν θα αναζητηθούν από την ΕΕ, είπε, «τουλάχιστον στο παρόν στάδιο για να υπάρξει καθυστέρηση στην αποζημίωση, ούτε και τα ταμεία είναι άδεια, όπως μας λέχθηκε από τον αρμόδιο υπεύθυνο του Υπουργείου Οικονομικών που ήταν στη σύσκεψη στη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας».

Αυτό, ανέφερε ο κ. Δίπλαρος, «είναι κάτι που χαιρετίζουμε ως ΔΗΣΥ αλλά σίγουρα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι αγροτικές οργανώσεις».

Σε ερώτηση για το ύψος των αποζημιώσεων, απάντησε ότι «παρά το γεγονός ότι γίνεται ακόμη η διαδικασία καταγραφής το κόστος των αποζημιώσεων υπολογίζεται να είναι μεταξύ 3 – 5 εκατ. ευρώ».

Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media