• Αρχική
  • Θέματα "Φ"
  • Ύπαιθρος
  • Αρχίζει στον Αγρό η 23η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα
Αρχίζει στον Αγρό η 23η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Αρχίζει στον Αγρό η 23η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Με τη συμμετοχή 136 μαθητριών και μαθητών κάτω των 15,5 ετών, από 16 χώρες, πραγματοποιείται σήμερα, στον Αγρό, το διαγωνιστικό μέρος της 23ης Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας, που οργανώνει η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία σε συνεργασία με την Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπη.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στη Λεμεσό, κατά την οποίαν παρουσιάστηκαν οι χώρες που συμμετέχουν, στις οποίες περιλαμβάνονται και φιλοξενούμενες χώρες εκτός Βαλκανίων, όπως η Σαουδική Αραβία, το Εκουαδόρ, η Γαλλία, το Καζακστάν.

Σε χαιρετισμό του, που διαβάστηκε από τον Α` Λειτουργό Εκπαίδευσης Στέλιο Θεοφίλου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε πως το Υπουργείο του στηρίζει με κάθε τρόπο τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες και δραστηριότητες, στηρίζει επιστημονικούς συνδέσμους και επιχορηγεί τη διοργάνωση τέτοιων διεθνής εμβέλειας εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν μαθητές υψηλών μαθηματικών ικανοτήτων.

“Είναι ξεκάθαρο στις μέρες μας ότι τα μαθηματικά πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη και τεχνολογική εξέλιξη”, είπε και πρόσθεσε ότι “στο σύγχρονο κόσμο, η καλλιέργεια των μαθηματικών παίζει ένα ζωτικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής”.

Σημείωσε ακόμη πως η εξέλιξη της μαθηματικής τέχνης μέσα στους αιώνες, έχει καθορίσει τον μοντέρνο πολιτισμό και έχει επιδράσει με εξαιρετικό τρόπο στη ζωή του ανθρώπου, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Τα μαθηματικά και οι επιστήμες γενικότερα, πρόσθεσε, αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, καθώς καλλιεργούν το πνεύμα, την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης μας, βοηθούν στην ενίσχυση της αντίληψης του ατόμου, τις αναλυτικές δεξιότητες, τη φαντασία, την ικανότητα για καινοτομία και κυρίως την κριτική και δημιουργική σκέψη.

Εκφράζοντας την περηφάνια όλων για τους μαθητές που συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα, ο κ.Χαμπιαούρης τόνισε πως τα παιδιά αυτά στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του κόσμου, ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος καλωσόρισε τις αποστολές των χωρών και ευχήθηκε κάθε επιτυχία, καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας, καθηγητής Γρηγόρης Μακρίδης.

Οι μαθητές θα διαγωνιστούν στις 9:30, ενώ η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media