Η Κομισιόν εγγράφει το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς στις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις

Η Κομισιόν εγγράφει το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς στις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις


Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα την αίτηση εγγραφής για το "Ρόδι Ερμιόνης" (Ελλάδα) στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και για το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς (Κύπρος) στις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ).

Το "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" είναι ένα εξευγενισμένο προϊόν φτιαγμένο από αποξηραμένο, τουρσί, καπνιστό και μαριναρισμένο κρέας σε κρασί. Παράγεται στην ορεινή περιοχή της Πιτσιλιάς. Η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προκύπτει από την τεχνογνωσία των κατασκευαστών του και ειδικότερα την επιλογή του κρασιού, το οποίο πρέπει να είναι κόκκινο και ξηρό και να προέρχεται από τους αμπελώνες της τοπικής ποικιλίας `Μαύρο` που είναι η κυρίαρχη ποικιλία στην την περιοχή, καθώς και τα στάδια καπνίσματος και μαρινάδας, τα οποία θα καθορίσουν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση.

Το "Ρόδι Ερμιόνης" είναι ένα ρόδι που καλλιεργείται στο Δήμο Ερμιωνίδας στην Πελοπόννησο. Ο καρπός χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά γεύση και ένα ελαστικό δέρμα που κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως κόκκινο. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η τοπική τεχνογνωσία της Ερμιονίδας από μια πολυετή καλλιέργεια έδωσαν στον "Ρόδι Ερμιόνη" τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το ξεχωρίζουν, αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση