Skip to main content

Ένα ιστορικό έγγραφο κρυμμένο πίσω από μια κορνίζα


korniza-mystiko

Λόφου… 1935 …διορίζω τον Νεόφυτο Σταυρινού ως Μουχτάρ…

Μια ιστορική μαρτυρία έκρυβε για 77 ολόκληρα χρόνια μια κορνίζα. Μια κορνίζα που πίσω από την φωτογραφία του Μακαρίου, κράταγε μέσα της μνήμες του παρελθόντος, από τον καιρό της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο.

Το μυστικό αποκαλύφθηκε στο στούντιο του γνωστού φωτογράφου στη Λεμεσό Χρύσανθου Χρυσάνθου, όταν ο ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου πατήρ Σταύρος, ζήτησε να αντικαταστήσει την κορνίζα με μια παλιά φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την οποία είχε βρει στο πατρικό του σπίτι στον Ύψωνα. Στο πίσω μέρος της ίδιας κορνίζας βρισκόταν μια φωτογραφία της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ με τον Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο.

Όμως ο αληθινός θησαυρός βρισκόταν κολλημένος στο χαρτόνι της κορνίζας. Ήταν ένα μισοφαγωμένο από τον σκόρο έγγραφο, από τον καιρό της Αγγλοκρατίας, κτυπημένο σε γραφομηχανή και υπογραμμένο από τον Herbert Richmont Palmer, κυβερνήτη της Κύπρου την περίοδο 1933-1939. Έφερε μάλιστα την επίσημη κόκκινη σφραγίδα με κερί της Αγγλικής Αυτοκρατορίας.

Το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων:
Χ. Πάλμερ Κυβερνήτης (χειρόγραφη υπογραφή).
«Στον κ. Νεόφυτο Σταυρινού. Υπό το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και από τους περί χωριών νόμους του 1931 και 1933, εγώ ο Herbert Richmont Palmer διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Διοικητής και Αρχιστράτηγος της αποικίας της Κύπρου, διορίζω τον Νεόφυτο Σταυρινού ως Μουχτάρ (χρησιμοποιείτο από τους άγγλους ο τουρκικός όρος του κοινοτάρχη) του χωριού Λόφου της περιοχής Λεμεσού από την 1η του Δεκέμβρη 1935.»

Το έγγραφο συνυπογράφεται από τον τότε αρμοστή της Κύπρου.

Ο Νεόφυτος Σταυρινού, παππούς του πατρός Σταύρου, διετέλεσε κοινοτάρχης Λόφου για 20 περίπου χρόνια. Να σημειωθεί ότι ο πατέρας του πατρός Σταύρου είναι ο οικονόμος Ιάκωβος Κάσινος, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Λίβερπουλ.

Φωτογραφίες


Αναζήτηση