Το Λουκάνικο Πιτσιλιάς και η Λούντζα Πιτσιλιάς κατοχυρώνονται ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Λουκάνικο Πιτσιλιάς και η Λούντζα Πιτσιλιάς κατοχυρώνονται ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΗ Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την αίτηση εγγραφής του "Λουκάνικου Πιτσιλιάς" και της "Λούντζας Πιτσιλιάς" της Κύπρου στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, "το Λουκάνικο Πιτσιλιάς είναι ένα χοιρινό προϊόν, παλαιωμένο, καπνιστό και μαριναρισμένο σε κρασί, από την περιοχή Πιτσιλιά.

"Η Λούντζα Πιτσιλιάς είναι ένα εκλεπτυσμένο προϊόν φτιαγμένο από αποξηραμένο κρέας, άλμη, καπνιστό και μαριναρισμένο σε κρασί, παρασκευασμένο από χοιρινό φιλέτο", καταγράφει.

"Το αλάτι, το μαρινάρισμα σε κρασί, η προσθήκη μπαχαρικών και ζύμωση κρέατος είναι σημαντικά βήματα στη διαδικασία παρασκευής για να διασφαλιστεί ότι τα λουκάνικα παρασκευάζονται από το ίδιο μείγμα και έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά", σημειώνει.

"Η τεχνογνωσία της παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητη και μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά. Χρησιμοποιείται ακόμα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των παραγωγών στην περιοχή Πιτσιλιά", αναφέρει η Κομισιόν.

Η κατοχύρωση του λουκάνικου και λούντζας Πιτσιλιάς ενισχύει την τοπική ανάπτυξη, λέει το Υπ. Γεωργίας

Η κατοχύρωση του Λουκάνικου και της Λούντζας Πιτσιλιάς ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντείνει στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και της τοπικής ανάπτυξης, με την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και τη χρήση αποκλειστικά τοπικών οίνων και προβάλλει την περιοχή της Πιτσιλιάς, και το σύνολο των εξαιρετικών προϊόντων που παράγει, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης «οι καταχωρήσεις του Λουκάνικου Πιτσιλιάς και της Λούντζας Πιτσιλιάς, όπως και η καταχώρηση της ονομασίας Χοιρομέρι Πιτσιλιάς τον Σεπτέμβριο του 2020, παρέχουν πλέον τη δυνατότητα προβολής και προώθησης των προϊόντων αυτών μέσω ενός από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι αυτό των Γεωγραφικών Ενδείξεων ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)». Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα προϊόντα αυτά προστατεύονται από άλλα προϊόντα μιμητισμού, μέσω των ισχυρών μηχανισμών προστασίας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι βάσει και των προδιαγραφών της παρασκευής των προϊόντων, αυτά παρασκευάζονται στην περιοχή της Πιτσιλιάς από νωπό χοίρειο κρέας, το οποίο αλατίζεται και ακολούθως καλύπτεται με κόκκινο κρασί των γηγενών ποικιλιών «Μαύρο Κύπρου» ή/ και «Μαραθεύτικο». Στη συνέχεια το κρέας οδηγείται στο καπνιστήριο και ακολούθως αφήνεται να ωριμάσει, χωρίς καμία προσθήκη πρόσθετων συντηρητικών ή/και τεχνητών αρωμάτων ή/και βελτιωτικών γεύσης.

Τα μοναδικά εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της Πιτσιλιάς, αναφέρεται, μεταφέρονται στο κρασί των ντόπιων ποικιλιών οίνου και εμποτίζουν το νωπό χοιρινό κρέας με τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Ακολουθεί το κάπνισμα και η ωρίμανση με την παραδοσιακή τεχνογνωσία και την αγάπη των τοπικών αλλαντοποιών, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο δικό μας πιάτο αλλά και στις κουζίνες των Ευρωπαίων πολιτών ξεχωριστά εδέσματα, που βάζουν τον τόπο μας στον γαστρονομικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση