Skip to main content
Θα δώσει το άπαν των δυνάμεών του για βιώσιμη και λειτουργική λύση, είπε ο ΠτΔ

Θα δώσει το άπαν των δυνάμεών του για βιώσιμη και λειτουργική λύση, είπε ο ΠτΔ


Το άπαν των δυνάμεών του, «για την απελευθέρωση του τόπου μας, την επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», υποσχέθηκε να αναλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο του λόγο, στο Παγκύπριο Μνημόσυνο των αρχηγών και ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, στο Ηρώο του Απελευθερωτικού αγώνα στον Αμίαντο – Πελένδρι, την Κυριακή το μεσημέρι.

Αν πραγματικά θέλουμε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού για την οποία αγωνιζόμαστε σκληρά να είναι βιώσιμη, αυτή θα διασφαλιστεί όχι μέσα από την αυτοκατάργηση, αλλά μέσα από τη γνώση και τον σεβασμό της Ιστορίας μας, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την προσήλωση του στο εθνικό ζήτημα και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Βρισκόμενος σε ένα τέτοιο ιερό χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιστορία της πατρίδας μας, όπως είπε, υποχέθηκε ότι «θα αναλώσω το άπαν των δυνάμεών μου για την απελευθέρωση του τόπου μας, την επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση που θα τερματίζει στην πράξη και όχι στα λόγια την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, επιτρέποντας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου να συμβιώσουν ειρηνικά σε ένα περιβάλλον που θα προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο».

Αναφερόμενος στη θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ηθικό και εθνικό χρέος τιμής και μνήμης, εθνικής περηφάνειας μια και ευθύνης.

«Με ευλάβεια, ταπεινότητα και σεβασμό καταθέτουμε την τεράστια ευγνωμοσύνη μας για τους αγώνες και τη θυσία τους, που έσπευσαν να υπερασπίσουν τις κυπριακές Θερμοπύλες ως σύγχρονοι Λεωνίδες. Η ασίγαστη φλόγα του πατριωτισμού και ο πόθος τους για την ελευθερία, οδήγησαν τους 108 ηρωομάρτυρες του αγώνα, στην προσφορά της ίδιας της ζωή τους, θυσιαζόμενοι στο βωμό της λευτεριάς, και προσθέτοντας το όνομά τους στο Πάνθεο των ηρώων μας. Αποτίνουμε φόρο τιμής προς όλους όσους η θυσία τους μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με την υπόσχεση ότι o αγώνας και οι θυσίες τους θα δικαιωθούν», σημείωσε.

Με αφορμή τη τελετή έναρξης της «Οδό Ελευθερίας 2023» η οποία έγινε στη διάρκεια του μνημόσυνου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, αποτελεί υπόμνηση και συνέχεια των αγώνων των ηρώων μας για πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας.

«Αναμφίβολα, το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, πέραν της υπερσύγχρονης μονάδας φροντίδας, νοσηλείας, αποθεραπείας και αποκατάστασης, αποτελεί σημαντικό συντελεστή της αποτελεσματικότητας του ιατρικού συστήματος του τόπου μας, του ΓΕΣΥ. Συγκεντρώνοντας πλέον μια άρτια καταρτισμένη επιστημονική ομάδα και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, ως επίσης σύγχρονες εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό, κατάφερε, καλύπτοντας σχεδόν τις πλείστες ειδικότητες, να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ανάγκες των ασθενών» ανέφερε.

Όπως είπε, το Μέλαθρον έλαβε ως κρατική χορηγία, κατά την περίοδο από το 2013, μέχρι το 2022, συνολικού ποσού ύψους 648 χιλιάδων Ευρώ, ενώ η κρατική δαπάνη, που αντιστοιχεί στη χρηματοδότηση των κλινών από το 2013, μέσω της υπογραφής δημόσιας σύμβασης με το κράτος, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, πλησιάζει τα 26 εκατομμύρια Ευρώ. Για την ανέγερση της νέας πτέρυγας αποκατάστασης, δόθηκε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε επίσης ότι το κράτος θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Μελάθρου.

«Μιλώντας για τον υψίστης σημασίας τομέα της υγείας, θα ήθελα να εκφράσω την έντονή μου πεποίθηση για την ανάγκη συνέχισης, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους σε όλους τους τομείς ζωτικής σημασίας, στην υγεία, στην παιδεία, σε όλα αυτά που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Έγιναν πολλά, λήφθηκαν πολύ σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση