Η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού

Η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού


Οι τομείς στη φυσιολογική ανάπτυξη

Για να είναι φυσιολογική η ανάπτυξη του παιδιού από τις ηλικίες 4-6 ετών θα πρέπει σε κάθε ένα από τους πιο κάτω τομείς να αποδίδει τα εξής:

Στην ηλικία των 4 ετών

ΚΙΝΗΣΗ: Ρυθμικό περπάτημα, ισορροπία σε ένα πόδι για 3 δευτερόλεπτα, αναπήδηση στο ένα πόδι, κάνει μόνο του τούμπα μπροστά, κλωτσά μεγάλη μπάλα που κυλά.

ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ: Ζωγραφίζει σταυρό μέσα σε τετράγωνο, αντιγράφει σωστά κύκλο, κρατά με τα 3 δάχτυλα το μολύβι, κάνει το περίγραμμα τετραγώνου, κόψιμο του χαρτιού σε ευθεία με το ψαλίδι.

ΑΥΤΟ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ: βάζει τα παπούτσια και τα ρούχα του με μικρή επίβλεψη.

ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Χορεύει με μουσική, χαιρετά γνωστούς, δείχνει 10 μέρη σώματος, λέει όνομα και επίθετο, αναγνωρίζει βαρύ-ελαφρύ, μακρύ-κοντό, κατηγοριοποιεί απλά αντικείμενα, συνθέτει παζλ των 5 κομματιών, ονομάζει τρίγωνο – τετράγωνο – κύκλο, μετρά 10 αντικείμενα μιμούμενο, συμμετέχει σε ομαδικό παιχνίδι.

ΟΜΙΛΙΑ: Απαντά σε ερωτήσεις «ποιόν», «τι», «πως», χρησιμοποιεί σωστούς τύπους ρημάτων, περιγράφει πρόσφατες εμπειρίες του, διηγείται 2 γεγονότα με τη σειρά που συνέβηκαν.

Στην ηλικία των 5 ετών
ΚΙΝΗΣΗ: Χοροπηδά μετατοπιζόμενο, ισορροπία στο ένα πόδι για 6 δευτερόλεπτα, πηδά προς τα πίσω, κατεβαίνει σκάλες με εναλλαγή ποδιών.

ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ: Κόβει με ψαλίδι σε γωνία, βιδώνει – ξεβιδώνει βίδα με το χέρι, κρατά μολύβι με δυναμική τριποδική λαβή, κόβει με ψαλίδι κύκλο και εικόνες, αντιγράφει τρίγωνο, ζωγραφίζει τετράγωνο.

ΑΥΤΟ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ: Ξεκουμπώνει και κουμπώνει κουμπί, κάνει κόμπο σε κορδόνι.

ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Ζωγραφίζει ανθρωπάκι με 3 μέρη, μοιράζεται τα παιχνίδια του με άλλα παιδιά, θυμάται 5 εικόνες που του δείξαμε, λέει μικρά ποιηματάκια, γνωρίζει αρκετά χρώματα, παίζει ομαδικό παιχνίδι, έχει αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά.

ΟΜΙΛΙΑ: Χρησιμοποιεί σύνθετες προτάσεις, την κατάλληλη λέξη σε φράσεις με αντίθετες έννοιες (π.χ. το τραπέζι είναι μεγάλο, το μολύβι είναι μικρό), προφέρει καθαρά όλα τα γράμματα.

Στην ηλικία των 6 ετών (σχολική ένταξη)
Περπατά σε δοκό ισορροπίας, ισορροπία στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα, κλωτσάει μπάλα ενώ τρέχει, ισορροπεί στο ένα πόδι με μάτια κλειστά για 5 δευτερόλεπτα, κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές. Κάνει αντίθεση σε όλα τα δάχτυλα, διπλώνει χαρτί στα 4, αντιγράφει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου. Ντύνεται χωρίς επίβλεψη, κόβει με μαχαίρι φαγητό.

Εκτελεί 3 απλές διαδοχικές εντολές, ονομάζει αριστερό – δεξί, γράφει το μικρό του όνομα με κεφαλαία, ονομάζει τις ημέρες τις εβδομάδας σε σειρά, αντιγράφει ρόμβο, βρίσκει το διαφορετικό σε 5 εικόνες, ζωγραφίζει άνθρωπο με 6 μέρη του. Γνωρίζει την διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του, λέει απλά αινίγματα, απαντά σε ερωτήσεις που αρχίζουν με το «γιατί» δίνοντας λογική εξήγηση, διηγείται σωστά ιστορία, χρησιμοποιεί σωστά το χτες και το αύριο.

Οι προαναφερόμενοι τομείς είναι αλληλένδετοι για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και την ένταξη του στο νηπιαγωγείο και αργότερα στο δημοτικό σχολείο. Αν κάποιο παιδί παρουσιάζει δυσκολίες σε ένα τομέα μπορεί να επηρεαστούν και οι υπόλοιποι. Οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό που ξεπερνά τη διαφορά των 6 μηνών θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς και να στραφούν προς αναζήτηση του κατάλληλου ειδικού θεραπευτή για κάθε τομέα για έγκαιρη παρέμβαση.

* Η Πωλίνα Κακόψητου είναι λογοθεραπεύτρια. Τηλ. Επικοινωνίας 99887699


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".