• Αρχική
  • Υγεία
  • Σοβαροί οι κίνδυνοι από αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα, λένε οι φαρμακευτικές εταιρείες
αγορά φαρμάκων

Σοβαροί οι κίνδυνοι από αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα, λένε οι φαρμακευτικές εταιρείες

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), τονίζει ότι η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα εμπερικλείει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών και εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για μη απαγόρευση της αγοράς φαρμάκων για προσωπική χρήση.

Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζεται ότι τις τιμές των φαρμάκων στην Κυπριακή Δημοκρατία τις καθορίζει το ίδιο το κράτος δια της νομοθεσίας του, την οποία εφαρμόζουν οι Φαρμακευτικές του Υπηρεσίες. «Κανένας άλλος, δεν μπορεί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική ενώ ο ΣΦΕΚ δεν έχει κανένα, μα κανένα λόγο στον καθορισμό των τιμών», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΚ «η απόφαση της Κυβέρνησης πάσχει από όποια οπτική κι αν την δει κανείς αφού, πρώτον παραβιάζει και καταστρατηγεί την ίδια τη νομοθεσία και δεύτερον, θέτει υπό αμφισβήτηση την τιμολογιακή πολιτική του κράτους, η οποία αποφασίσθηκε στη βάση ακριβοπληρωμένης μελέτης του LSE που είχε ως γνώμονα την διασφάλιση της διαθεσιμότητας φαρμάκων στην Κύπρο».

Ως ΣΦΕΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επανατονίζουμε ότι η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα εμπερικλείει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και όλων των πολιτών γενικά».

Όπως αναφέρεται τα σκευάσματα πωλούνται παράνομα από φαρμακεία τα οποία κανείς δεν γνωρίζει αν πληρούν τις προδιαγραφές ορθής φύλαξης και συντήρησης, δεν τυγχάνουν ελέγχου από την ΕΕ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι φαρμακοποιοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης ή κατέχουν τον ανάλογο τίτλο σπουδών για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα και απουσιάζει πλήρως ο οποιοσδήποτε μηχανισμός ο οποίος θα επέτρεπε τον έλεγχο και θα διασφάλιζε την ποιότητα των φαρμάκων που πωλούνται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Ο σύνδεσμος επικαλείται και δηλώσεις της προέδρου της λεγόμενης Ένωσης Φαρμακοποιών στην κατεχόμενη Κύπρο, Σουάι Σεβίντς, η οποία «είχε προειδοποιήσει τους ασθενείς για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι αγοράζουν φάρμακα από τα κατεχόμενα».

«Με αφορμή τη νέα απόφαση της Κυβέρνησης για μη απαγόρευση της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα ο ΣΦΕΚ εκφράζει για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία του και τονίζει ότι οι ασθενείς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, όταν προμηθεύονται σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία διατίθενται χωρίς κανένα έλεγχο από φαρμακεία τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια από τις επίσημες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται.

Ο ΣΦΕΚ υπενθυμίζει ακόμη ότι «από τον Φεβρουάριο του 2019 θα τεθεί σε ισχύ νέος κανονισμός της ΕΕ που θα βοηθά στη διακρίβωση της γνησιότητας ενός φαρμάκου με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των ασθενών».

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media