• Αρχική
  • Υγεία
  • Αστυνομία: Τριπλάσια σε αριθμό τα παράνομα σκευάσματα φαρμάκων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο το 2018
παράνομα σκευάσματα φαρμάκων

Αστυνομία: Τριπλάσια σε αριθμό τα παράνομα σκευάσματα φαρμάκων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο το 2018

Τριπλάσια σε αριθμό από προηγούμενα έτη ήταν τα παράνομα σκευάσματα φαρμάκων, που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στην Κύπρο για το 2018, κατά την παγκόσμια επιχείρηση PANGEA ΧΙ, που διεξήχθη μεταξύ των ημερομηνιών 9 με 16 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της διεθνούς επιχείρησης PANGEA, στην οποία έλαβαν μέρος 116 χώρες, ελέγχθηκαν συνολικά 1.811 πακέτα, στα κατά τόπους Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία Δεμάτων και στον Αερολιμένα Λάρνακας, και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο, με σκοπό τον εντοπισμό παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος συμμετέχει στην παγκόσμια επιχείρηση PANGEA για 8η συνεχή χρονιά, με στόχο τον εντοπισμό και την κατάσχεση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διακινούνται μέσω διαδικτύου.

Η επιχείρηση διεξάγεται από κοινού και συνδιοργανώνεται από την INTERPOL, τη EUROPOL, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (WCO), το Μόνιμο Φόρουμ για το Παγκόσμιο Έγκλημα σχετικά με Φαρμακευτικά Προϊόντα (PFIPC), την Ομάδα Εργασίας των επικεφαλής των Φαρμακορυθμιστικών Αρχών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. (HMA WGEO), το FDA Αμερικής, εργαστήρια ελέγχου ποιότητας φαρμάκων από όλο τον κόσμο και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Η πρώτη επιχείρηση διεξήχθη το 2008, με τη συμμετοχή 8 χωρών. Η Κύπρος, για πρώτη φορά συμμετείχε στην επιχείρηση PANGEA το 2011 και έκτοτε λαμβάνει μέρος ανελλιπώς.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την ολοκλήρωση της επιχείρησης, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα γενικά της επιχείρησης ήταν η κατακράτηση ή/και κατάσχεση 9 πακέτων, για περαιτέρω διερεύνηση, αφού περιείχαν ψευδεπίγραφα, παράνομα ή μη αδειοδοτημένα φαρμακευτικά σκευάσματα», ενώ σημείωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για αδικήματα κατά παράβαση του Περί φαρμάκων Νόμου.

«Ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων που κατακρατήθηκαν ή στάλθηκαν για ανάλυση ανήλθε στις 24.436 μονάδες λήψης και η υπολογιζόμενη αξία τους υπερβαίνει τις 72.000 δολάρια Αμερικής», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κατά τη φετινή επιχείρηση «εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ή κατακρατήθηκαν διάφορα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων μεταξύ των οποίων αναβολικές ουσίες, φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες, σκευάσματα για απώλεια βάρους, τοπικά αναισθητικά καθώς επίσης και σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα».

Σημείωσε, εξάλλου, ότι σε μία από τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες Αρχές ανευρέθηκαν 20.000 δισκία για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και συνελήφθη ένα άτομο, για να προσθέσει πως ανευρέθηκαν επίσης τεκμήρια βάσει των οποίων διαφάνηκε ότι λειτουργούσε ως παράνομο διαδικτυακό φαρμακείο.

Επίσης, είπε πως σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υποστατικά εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ξηρής φυτικής ύλης, καθώς επίσης και αριθμός σκευασμάτων που περιείχαν παράγωγα κάνναβης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείων, Χρίστος Χρίστου, «ο ρόλος του Τμήματος Τελωνείων είναι κάθε χρόνο καθοριστικός στη διεξαγωγή της επιχείρησης, αφού η παρουσία του στα σημεία εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξασφαλίζει τον έλεγχο των εμπορευμάτων, πριν φτάσουν στους τελικούς παραλήπτες».

Τόνισε ότι ο όγκος των εμπορευμάτων που εισάγεται καθημερινά στην Κύπρο καθιστά αδύνατο τον έλεγχο όλων, καλώντας το κοινό πριν προβεί σε οποιεσδήποτε αγορές στο διαδίκτυο για εμπορική ή προσωπική χρήση να συμβουλεύεται τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλεια του.

Επιχείρηση PANGEA 2018

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του 2018, στην οποία έλαβαν μέρος 116 χώρες, κατασχέθηκαν συνολικά σε παγκόσμια κλίμακα πέραν των 10.000.000 σκευασμάτων, υπολογιζόμενης αξίας μεγαλύτερης των $13,939,823.36.

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν και διαγράφηκαν 3,671 παράνομες ιστοσελίδες και συνελήφθησαν 859 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media