• Αρχική
  • Υγεία
  • Συστάσεις Υπ. Υγείας για αντιμετώπιση του καύσωνα
Συστάσεις Υπ. Υγείας για αντιμετώπιση του καύσωνα

Συστάσεις Υπ. Υγείας για αντιμετώπιση του καύσωνα

Συστάσεις δίνει το Υπουργείο Υγείας για αντιμετώπιση του καύσωνα σήμερα, 9 Ιουλίου 2019, μεταξύ των ωρών 11 μ. και 5 μ.μ., κυρίως στο εσωτερικό, προτρέποντας το κοινό και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες να αποφεύγουν τη συχνή έκθεση στον ήλιο και την άσκοπη διακίνηση και βαριά σωματική άσκηση.

Είναι σωστό να προτιμώνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του και συμβουλεύει για ελαφρό ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.

Το κοινό προτρέπεται, επίσης, να αποφεύγει την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα και να δείχνει προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς ταυτόχρονα με τη λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.

Συστήνεται η χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.

Το Υπουργείο Υγείας εισηγείται στους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα με πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγουν όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία της οικίας τους.

Σημειώνει ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες και σε περίπτωση που υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά και να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει στους πολίτες να μην αφήνουν ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια.

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, κ.α.

Συστάσεις προς εργοδότες και αυτοεργοδοτούμενους για προστασία από θερμικό φόρτο

Σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή/και παράλιες περιοχές αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπενθυμίζει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω εκτίμησης των κινδύνων, για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων από το θερμικό φόρτο, τα οποία προνοούνται στον Κώδικα Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, μη αποκλειόμενης της αλλαγής εργασίας/ανάπαυσης/διακοπής εργασίας.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα διεξάγεται εκστρατεία επιθεωρήσεων σε εργοτάξια και άλλα υποστατικά στα οποία εκτελούνται υπαίθριες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος της εκστρατείας είναι η αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων από τον θερμικό φόρτο, ο οποίος ενδέχεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Οι επιθεωρήσεις που θα διεξαχθούν στo πλαίσιo της πιο πάνω εκστρατείας, θα επικεντρωθούν στον έλεγχο συμμόρφωσης με τις διατάξεις της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας ειδικά σε σχέση με την εφαρμογή προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Ο Κώδικας Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει τον κάθε εργοδότη και το κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν, ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο, οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό, ευχάριστο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media