• Αρχική
  • Υγεία
  • Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην 5η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας στο ΤΕΠΑΚ
Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην 5η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας στο ΤΕΠΑΚ

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην 5η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας στο ΤΕΠΑΚ

Οι κρατικές δαπάνες στην Κύπρο στον τομέα της υγείας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 80% του πληθυσμού έχει εγγραφεί στο ΓεΣΥ, το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο είναι τα 82 έτη, ενώ αύξηση καταγράφει την τελευταία δεκαπενταετία ο καρκίνος του πνεύμονα και η άνοια.

Αυτά ήταν μερικά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή 5η Ετήσια Παγκύπρια Ημερίδα για τη Δημόσια Υγεία, που διοργάνωσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την ημερίδα χαιρέτησε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, ο Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Δρ.Χρίστος Νικολάου, σημειώνοντας τη σταθερή και διαχρονική αξία του ΤΕΠΑΚ στον τομέα της υγείας και το γεγονός ότι αποτελεί ξεχωριστό και ανεξάρτητο χώρο παραγωγής καινοτόμου γνώσης.

Το ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, και η γνώση που παράγει στέκεται αρωγός των προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας και διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΤΕΠΑΚ για την έρευνα και την ανώτερη εκπαίδευση.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δρ. Νίκος Μίτλεττον, ο οποίος τόνισε τη σημασία της έρευνας για τη δημόσια υγεία και την ανάγκη περαιτέρω διασύνδεσης της έρευνας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παρουσίασε δε, ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα ανιχνευτικού ελέγχου ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων στην Κύπρο, μιας και δεν υπάρχουν ανάλογα επιδημιολογικά στοιχεία για τον γενικό πληθυσμό στην Κύπρο.

Την στρατηγική του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για παροχή κατάλληλων και αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της περιφέρειας Λεμεσού - Πάφου, Χρίστος Νικολάου, τονίζοντας πως ο ρόλος του οργανισμού δεν είναι μόνο διοικητικός αλλά και αναδιοργανωτικός στο ευρύτερο φάσμα του συστήματος υγείας και συμβάλλει ουσιαστικά στη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τους διάφορους ομιλητές, όπως το προφίλ υγείας του Κυπριακού πληθυσμού για το έτος 2018, σύμφωνα με το οποίο, το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο είναι τα 82 έτη, ένα έτος περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι 80% του πληθυσμού έχει ήδη εγγραφεί στο ΓεΣΥ, ότι τα τελευταία 15 χρόνια αυξήθηκαν τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα και η άνοια, σε σχέση με άλλα χρόνια νοσήματα, ενώ οι κρατικές δαπάνες της Κύπρου στον τομέα της υγείας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κύπρος κατέχει δυο αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές στον τομέα της υγείας, καταγράφοντας πολύ υψηλά επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και μεγάλη συχνότητα καισαρικών γεννήσεων.

Σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Κύπρο, αναφέρθηκε ότι, βάσει του δείκτη αίτησης θεραπείας, η εξαρτώμενη ουσία με την περισσότερη χρήση είναι η κάνναβη και ακολουθούν η ηρωίνη και η κοκαΐνη, ενώ ο αριθμός ατόμων που εξετάζονται για τυχόν μεταδοτικές ασθένειες είναι μικρός, με τους μισούς εξ αυτών να είναι θετικοί στην ηπατίτιδα C.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε το νέο στρατηγικό ερευνητικό έργο δημιουργίας Κέντρου Αριστείας-Βιοτράπεζας στην Κύπρο cy-biobank, το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου, η αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή στα παιδιά κ.α.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση