• Αρχική
  • Υγεία
  • Ψυχραιμία και προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας για τον κορωνοϊό συστήνουν Κυβέρνηση και Βουλή
Ψυχραιμία και προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας για τον κορωνοϊό συστήνουν Κυβέρνηση και Βουλή

Ψυχραιμία και προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας για τον κορωνοϊό συστήνουν Κυβέρνηση και Βουλή

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, επιδημιολόγοι και η Μονάδα Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, διαβεβαίωσαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος Δημήτρη Συλλούρη ότι το Υπουργείο Υγείας τελεί σε πλήρη συντονισμό και συμμόρφωση με τις οδηγίες που δίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο περιστατικό ασθενούς με κορωνοϊό.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως “είμαστε όλοι σε εγρήγορση, αλλά κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να επικρατεί πανικός”, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσει και στην Κύπρο ο κορωνοϊός.

Είπε πως γίνονται έλεγχοι στα οδοφράγματα και στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας (λιμάνια και αεροδρόμια) με ερωτηματολόγιο που απαντούν όσοι εισέρχονται στην επικράτεια που ελέγχει η Δημοκρατία και θεωρούνται ενδεχόμενα περιστατικά επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέστησε ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πράγμα να πληροφορείται το κοινό ώστε να λάβει μέτρα προφύλαξης και άλλο πράγμα ο πανικός. Συνέστησε επίσης να μην δίνονται διαστάσεις σε ύποπτα περιστατικά, παρατηρώντας ότι ακόμα και να βρεθούν και δύο και πέντε γιατί να γίνεται δημοσιοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέστη σε μέρος της συνεδρίας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του ύποπτου και μη επιβεβαιωμένου τελικά περιστατικού, κατέδειξε την ετοιμότητα των υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε τέτοια ενδεχόμενα.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου είναι σε καθημερινή επαφή με τον ΠΟΥ και τόνισε ότι έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το Σάββατο μετά από συνεννόηση που είχε με τον Κροάτη ομόλογο του συμφωνήθηκε αύριο στις 12.00 το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Είπε ακολούθως ότι το επίκεντρο της ασθένειας προς το παρόν είναι στην Κίνα και η συμπτωματολογία μόλυνσης με τον ιό είναι όπως ένα απλό κρυολόγημα. Αφού διευκρίνισε ότι από τους 600 θανάτους που έχουν καταγραφεί μόνο ένας σημειώθηκε εκτός Κίνας, είπε πως μόνο 2% του κόσμου που ασθενούν καταλήγει στον θάνατο.

Προς αντιμετώπιση ενδεχόμενου περιστατικού υπάρχουν δωμάτια αρνητικής πίεσης σε Λεμεσό και Λευκωσία, είπε ενημερώνοντας την Επιτροπή Υγείας ότι τη Δευτέρα παραδόθηκαν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και γενετικής τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για να εντοπιστεί ο ιός, γεγονός που καθιστά την Κύπρο από τις πρώτες χώρες που εξασφάλισε αντιδραστήρια.

Διευκρίνισε ότι για το ύποπτο περιστατικό τα δείγματα για την απαιτούμενη εξέταση στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ανέφερε ότι δεν χρειάζεται πανικός, προσθέτοντας ότι ο κορωνοϊός εντοπίστηκε σε 27 χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται εξήγησε ότι για το ύποπτο περιστατικό οι Υπηρεσίες Υγείας πήραν τα στοιχεία των ατόμων που ήταν κοντά στον επιβάτη που ήρθε από την Κίνα και τους κάλεσαν και ενημέρωσαν σχετικά πριν ακόμα διευκρινιστεί εάν ο επιβάτης έφερε τον ιό.

Επιδημιολόγος που παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι ο κορωνοϊός, προσβάλλει ζώα και μπορεί να μεταδόθηκε στον άνθρωπο είτε από νυχτερίδα, είτε από φίδι, ή και από τα δύο.

Ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ποσοστό 10% που προσβάλλονται από κορωνοϊκό ασθενούν βαριά. Αν το άτομο έχει αντισώματα η προσβολή περνά ελαφρά. Είναι θέμα ανοσοποιητικού, συμπλήρωσε, και διευκρίνισε πως επειδή καταγράφονται μόνο τα περιστατικά που νοσούν σοβαρά μπορεί η θνησιμότητα να είναι σε μικρότερο ποσοστό του 2%.

Ήπιες προσβολές πιθανότατα δεν καταγράφονται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κορωνοϊός πρέπει να προσεγγιστεί όπως μία επιδημία γρίπης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και γιατρός Αδάμος Αδάμου ανέφερε πως δεν είναι ορθός ο πανικός που προκλήθηκε. Παρατήρησε επίσης ότι τα αντιδραστήρια έχουν ημερομηνία λήξης δεν χρειάζεται να αγοραστούν μεγάλες ποσότητες όπως έγινε στο παρελθόν που έληξαν και μετά καταστράφηκαν

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε ικανοποίηση για την ικανότητα των υπηρεσιών του κράτους να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά. Πρόσθεσε ότι απαιτείται σωστή ενημέρωση, μακριά από πανικό και διαβεβαίωσε ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι τα ΤΑΕΠ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τα περιστατικά που προσέρχονται καθώς λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας. Πρόσθεσε πως η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Λεμεσού έμεινε με ένα μόνο πνευμονολόγο και βαίνει προς κλείσιμο. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης της επαρκούς στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓΕΣΥ. Το θέμα του κορωνοϊού πρέπει να τύχει ψύχραιμου χειρισμού χωρίς πανικό, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου συνέστησε να μην υπάρχει πανικός, αλλά να λαμβάνονται τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος είπε πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται όπως και η γρίπη. Ανέφερε ότι όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση