Στ. Κυριακίδου: Αυστηρός περιορισμός και συντονισμός, κλειδιά για αντιμετώπιση της πανδημίας

Στ. Κυριακίδου: Αυστηρός περιορισμός και συντονισμός, κλειδιά για αντιμετώπιση της πανδημίας

Το μήνυμα ότι μόνο με τον αυστηρό περιορισμό μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του COVID-19 και μόνο με συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, θα είναι πλήρως αποτελεσματικά τα μέτρα, στέλνει με συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Η Επίτροπος, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνο Ιωάννου, σημειώνει ότι η Κύπρος «έχει λάβει από την αρχή μέτρα, ιδιαίτερα αυστηρά, πάντοτε σε συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων- ECDC και τον ΠΟΥ», ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των στιγμών, να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, να ακολουθούμε τις οδηγίες πιστά».

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου «οι Κύπριοι έχουμε αποδείξει ότι και αίσθημα ευθύνης διαθέτουμε και υπομονή ώστε να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε ως νικητές απ’ όλες τις δυσκολίες». «Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την ψυχή το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στην Κύπρο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει, καθημερινά σε αυτήν τη μάχη», λέει.

Η ίδια περιγράφει αναλυτικά τις προσπάθειες της Κομισιόν για κοινές διαδικασίες προμηθειών προστατευτικού εξοπλισμού τεστ ανιχνεύσεως του ιού, καθώς και νοσοκομειακών αναπνευστήρων στην ΕΕ και τονίζει ότι «η ΕΕ έχει λάβει δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις τις τελευταίες βδομάδες προκειμένου να αντιμετωπίσει την ραγδαία εξάπλωσή του ιού COVID-19».

«Έχουμε ηθική και πολιτική ευθύνη να ηγηθούμε αυτής της τιτάνιας προσπάθειας», λέει, προσθέτοντας ότι «βγήκαμε μπροστά, και στηρίζουμε τα Κράτη Μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε».

Ο ρόλος της Koμισιόν, αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Κυριακίδου, «είναι να διασφαλίζει ότι οι ανάγκες των Κρατών Μελών μπορούν να ικανοποιηθούν, μέσω συνεχόμενης και αδιάλειπτης συνεργασίας και συντονισμού».

Κληθείσα να σχολιάσει τις επιμέρους κινήσεις των Κρατών Μελών της ΕΕ, η Επίτροπος προειδοποιεί «οι αποφάσεις ενός Κράτους Μέλους έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα γειτονικά κράτη».

«Έχω από την αρχή τονίσει στα Κράτη Μέλη την σημασία του μεταξύ τους συντονισμού, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά τα μέτρα -για αυτό έχω σχεδόν καθημερινές τηλεδιασκέψεις με όλους τους Υπουργούς Υγείας», αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, «αντιμετωπίζουμε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και πρωτοφανές πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή επικράτεια. Τα δραστικά και άμεσα μέτρα, επιβάλλονται για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση