Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην επιβολή προστίμων, τονίζει ο Υπ. Υγείας και καλεί σε τήρηση μέτρων

Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην επιβολή προστίμων, τονίζει ο Υπ. Υγείας και καλεί σε τήρηση μέτρων

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, καλεί αφενός εκ νέου τους πολίτες να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση και σοβαρότητα να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, από την άλλη δε αναφέρει ακόμα ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Υφυπουργό Τουρισμού, και έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες προς τα αρμόδια Τμήματα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των ελέγχων, για να διασφαλιστεί η αυστηρή εποπτεία τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των Διαταγμάτων. Τονίζει, επίσης, ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην επιβολή προστίμων, εκεί και όπου εντοπίζονται παραβιάσεις των κανόνων.

Σε σημερινή γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι παρά τις χαλαρώσεις, που δόθηκαν ως προς τον αριθμό στις μαζικές εκδηλώσεις και τις κοινωνικές συναθροίσεις, οι εκδηλώσεις αυτές σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εμπεριέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εύκολης μετάδοσης του ιού, εξ ου και οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ή να πραγματοποιούνται με ελεγχόμενο τρόπο και με περιορισμούς.

«Ως εκ τούτου», προσθέτει, «οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να οργανώνονται αυστηρά, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που ισχύουν για κάθε περίσταση, ενώ σημαντικό ρόλο στην τήρηση των κανόνων υγιεινής έχουν να διαδραματίσουν οι επαγγελματίες των χώρων εστίασης και του τουρισμού, αλλά και όλοι οι άλλοι φορείς που έχουν την ευθύνη για τη διοργάνωση των διαφόρων εκδηλώσεων».

Όπως σημειώνει «είναι απαραίτητο το προσωπικό των χώρων αυτών να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και να εφαρμόζεται ευλαβικά το μέτρο απόστασης», συμπληρώνοντας ότι «φέτος, πέραν από την υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση, που προσφέρουν διαχρονικά στους πελάτες τους, ο επαγγελματισμός τους θα κριθεί και από τη σοβαρότητα με την οποία θα συμμορφωθούν με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «ο κάθε πολίτης έχει ατομική ευθύνη να προστατεύσει τον ίδιο τον εαυτό του από τον ιό και κατ’ επέκταση τους οικείους του και τα άλλα μέλη της κοινωνίας», για να προσθέσει πως «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε τη διάδοση του ιού και την επαναφορά απαγορεύσεων είναι η εφαρμογή των απλών μέτρων προσωπικής υγιεινής και η αποφυγή φυσικής επαφής με μεγάλο αριθμό ατόμων, όπου αυτό είναι εφικτό».

«Επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη, καλούνται οι πολίτες που παρευρίσκονται σε κοινωνικές συναθροίσεις, μαζικές συγκεντρώσεις ή/και χώρους εστίασης και εντοπίζουν παραβιάσεις των πρωτοκόλλων και των Διαταγμάτων, να προβαίνουν σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές», τονίζει ο Υπουργός Υγείας.

Επιπροσθέτως, αναφέρει πως το κράτος αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο, εντατικοποιώντας τους ελέγχους, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού.

«Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην επιβολή προστίμων»

Ο κ. Ιωάννου αναφέρει ακόμα ότι βρίσκεται ήδη σε στενή επικοινωνία με την Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και με τον Υφυπουργό Τουρισμού, και έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες προς τα αρμόδια Τμήματα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των ελέγχων, για να διασφαλιστεί η αυστηρή εποπτεία τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των Διαταγμάτων.

Ξεκαθαρίζει προς όλους ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην επιβολή προστίμων, εκεί και όπου εντοπίζονται παραβιάσεις των κανόνων.

Εξάλλου, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρει ότι αναγνωρίζει πως η καλοκαιρινή περίοδος προκαλεί αισθήματα ευφορίας και είναι αναμφίβολα μια περίοδος ξεκούρασης, ωστόσο, σημειώνει πως το φετινό καλοκαίρι «πρέπει να είμαστε όλοι διπλά προσεκτικοί, έως ότου η επιστημονική κοινότητα αναπτύξει θεραπεία κατά της νόσου».

Τέλος, αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικής σημασίας να παραμείνουμε προσηλωμένοι και με την ίδια υπεύθυνη στάση να συνεχίσουμε να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες χώρες, για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκριθήκαμε σε σχέση με την υγειονομική κρίση, κατορθώνοντας να έχουμε πολύ θετικά επιδημιολογικά δεδομένα», συμπληρώνοντας ότι «όλοι μαζί θα αποτρέψουμε τον εκτροχιασμό της κατάστασης και τα πισωγυρίσματα».

Υπ. Υγείας: Η Κύπρος προβαίνει ήδη σε ενέργειες για εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας εμβολίων Γρίπης Α

Η Κύπρος προβαίνει ήδη σε ενέργειες για εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας εμβολίων Γρίπης Α, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ το αρμόδιο Υπουργείο, μετά από την ολοκλήρωση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου και Υπουργού Υγείας μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφέρεται ότι συζητήθηκε εκτενώς η διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων και εξετάστηκαν εκ νέου τρόποι, για ίση πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα υπό το φως των μελετών, που πραγματοποιούνται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού SARS-CoV-2.

Όπως σημειώνεται με αφορμή τις συστάσεις για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, εκτενής αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, για ανάπτυξη του μηχανισμού κοινής προμήθειας (joint procurement), για εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίου της Γρίπης Α.

Το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι στον εν λόγω μηχανισμό συμμετέχει ήδη η Κύπρος με αίτημα 50.000 εμβολίων, παρά τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ότι τα 100.000 εμβόλια που είχαν παραγγελθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, πριν την πανδημία, και τα επιπλέον 35.000 εμβόλια, που έχουν προβλεφθεί μετά την πανδημία και είναι σε διαδικασία διαγωνισμού, με όρο παράδοσης τον Σεπτέμβριο, είναι επαρκής ποσότητα για την εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας «υπάρχει ήδη σύμβαση για την ποσότητα των 100.000 εμβολίων, με σαφές χρονοδιάγραμμα για τρεις τμηματικές παραλαβές, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι».

«Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και των προειδοποιήσεων της επιστημονικής κοινότητας, για την πιθανότητα νέας έξαρσης κρουσμάτων τους μήνες του φθινοπώρου και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, σε σχέση με τους εμβολιασμούς το 2018 και το 2019 οι ποσότητες είναι αυξημένες (55.000 το 2018 και 85.000 το 2019).

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ εξέφρασαν ετοιμότητα για τη χρήση όλων των εργαλείων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την έγκαιρη εξασφάλιση των εμβολίων, αφού κρίνεται επιτακτική η ανάγκη θωράκισης της υγείας των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ€8.500
Πωλείται Honda Civic 1,4L 2013
58.000 km | Ταχύτητες | Χάτσμπακ | Βενζίνη


Ροή Ειδήσεων


Αναζήτηση