FT: Αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού

FT: Αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παράγεται από την AstraZeneca έχει προκαλέσει «στιβαρή ανοσοποιητική αντίδραση στους ηλικιωμένους», γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη δύο άτομα με γνώση των πορισμάτων των δοκιμών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το εμβόλιο έχει πετύχει να παραγάγει αντισώματα και τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα στους οργανισμούς ομάδας πιο ηλικιωμένων εθελοντών που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές.

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν δημοσιευθεί τον Ιούλιο στο περιοδικό Lancet και τα οποία περιέγραφαν τις ίδιες ανοσοαποκρίσεις σε ομάδα υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55.

Σε εκείνη τη μελέτη τονιζόταν ότι το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα και τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για τουλάχιστον 56 ημέρες.

Σημειώνεται πάντως ότι για να υπάρξει εγγύηση πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στις περιπτώσεις ηλικιωμένων απαιτείται πληρέστερη ανάλυση των ευρημάτων των δοκιμών της τρίτης φάσης σε εθελοντές αυτών των ηλικιών.

Οι πληροφορίες των Financial Times έρχονται ενώ άλλα δημοσιεύματα στη Βρετανία αναφέρουν πως υπάρχει αισιοδοξία ότι πολίτες που υπάγονται σε ομάδες προτεραιότητας, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν ακόμα και από τον Ιανουάριο.

Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC ο γνωστός Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι είπε πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι ξεκάθαρο αν κάποιο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Όπως πρόσθεσε, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι πιθανότερο να αρχίσει όχι νωρίτερα από το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 19.790 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 151 θανάτους. Πλέον οι νοσηλευόμενοι φορείς του κορωνοϊού είναι 7.850.

Πριν το τέλος 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί για Covid, λέει ο επικεφαλής του προγράμματος Οξφόρδης

Ο επικεφαλής του προγράμματος παρασκευής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτίμησε ότι είναι πιθανό το σκεύασμα να αρχίσει να χορηγείται σε γιατρούς και ασθενείς υψηλού ρίσκου στη Βρετανία πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο καθηγητής Άντριαν Χιλ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο, είπε απευθυνόμενος σε φοιτητές της Οξφόρδης ότι οι αρχικές δόσεις θα μπορούσαν να δοθούν σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών εντός του 2020 με τη διαδικασία της επείγουσας έγκρισης του εμβολίου πριν από την ολοκλήρωση των τελικών κλινικών δοκιμών.

Η πλήρης έγκριση του θα ακολουθούσε λίγο αργότερα, κάτι που σημαίνει ότι η ευρεία χρήση του εμβολίου θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις αρχές του 2021.

Όπως είπε, ήδη παράγονται «δισεκατομμύρια δόσεις» του σκευάσματος σε δέκα μονάδες παραγωγής σε διάφορες χώρες του κόσμου, υπό την καθοδήγηση της AstraZeneca.

«Θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν αυτό το πράγμα [η πανδημία] δεΝ βρισκόταν ξεκάθαρα σε πτωτική πορεία έως αργά την άνοιξη, τουλάχιστον σε αυτήν εδώ τη χώρα [το Ηνωμένο Βασίλειο]. Θα φτάσουμε στο στάδιο στο οποίο υπάρχει ανοσία της αγέλης μέσω εμβολιασμού», εκτίμησε ο καθηγητής Χιλ.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρίσκεται στην τρίτη και τελική φάση των δοκιμών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι δοκιμές αφορούν 10.000 εθελοντές σε εννέα περιοχές της χώρας. Το εμβόλιο χορηγείται επίσης σε εθελοντές στη Βραζιλία, στη Νότια Αφρική, στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Το επόμενο στάδιο προβλέπει τη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των εθελοντών που έχουν λάβει το εμβόλιο και εκείνων στους οποίους έχει χορηγηθεί εικονικό σκεύασμα.

Όταν αρχίσει να γίνεται αυτό, υποστήριξε ο καθηγητής Χιλ, οι ερευνητές προτίθενται να ζητήσουν επείγουσα έγκριση του εμβολίου ενώ θα συνεχίζουν τις δοκιμές για ακόμα πιο συμπαγή συμπεράσματα.

«Η αρχική άδεια θα ήταν για επείγουσα χρήση, όχι πλήρης έγκριση. Σε αυτή τη χώρα οι προτεραιότητές μας είναι πολύ σαφείς. Θα εμβολιάσουμε τα άτομα υψηλού ρίσκου πριν εμβολιάσουμε τους νεαρούς και υγιείς που διατρέχουν χαμηλότερο ρίσκο. Νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες θα το κάνουν αυτό. Άρα αυτό που κοιτάμε για φέτος είναι μία εξουσιοδότηση επείγουσας χρήσης που θα μας επιτρέψει να πάμε και να εμβολιάσουμε αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο κατά προτεραιότητα, έπειτα νωρίς το επόμενο έτος όλους τους υπόλοιπους», ήταν τα λόγια του Άντριαν Χιλ.

Σημείωσε επίσης ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε κάθε χώρα έχουν διαφορετικά κριτήρια για να δώσουν άδεια επείγουσας χρήσης ενός εμβολίου πριν την πλήρη ολοκλήρωση την κλινικών δοκιμών. Όπως σχολίασε, η αρμόδια αρχή στη Βρετανία είναι «φανταστική» σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα.

Ο καθηγητής Χιλ είπε επίσης στους φοιτητές της Οξφόρδης ότι το εμβόλιο, που χορηγείται σε δύο δόσεις με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων να μεσολαβεί, είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ισχυρή προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό έναντι του SARS-Cov-2 διότι παράγει τόσο αντισώματα όσο και τα αμυντικά Τ-λεμφοκύτταρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, αυτή η «διπλή άμυνα» που προσφέρει το εμβόλιο έχει ανιχνευθεί και σε ηλικιωμένους εθελοντές.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση