Πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών από εμβόλια, λέει ο ΕΜΑ

Πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών από εμβόλια, λέει ο ΕΜΑΟ επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)ανέφερε ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

Ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του μετά τη δήλωση αυτή, κράτησε αποστάσεις αναφέροντας ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων.

Με βάση τους αριθμούς εμβολιασμένων σε διεθνές επίπεδο και την προηγούμενη γνωμάτευσή του ΕΜΑ, οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό είναι απειροελάχιστες. Τα ακριβή πορίσματα της γνωμάτευσης θα δημοσιεύσει αύριο ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA αξιολογεί όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί με σκοπό να συλλέγονται δεδομένα και να φαίνεται η αποτελεσματικότητά τους. Σε κάθε μελέτη και αξιολόγηση που γίνεται προστίθενται ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση, τις νοσηλείες και τους θανάτους, προστίθεται.

«Κανένα εμβόλιο δεν υπερνικά. Με την εντατικοποίηση του εμβολιασμού χωρίς αναβολές που περικλείουν ρίσκα θα καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε την οικονομία, τον τουρισμό, τις μαζικές κοινωνικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις, τα ταξίδια και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω» προστίθεται.

Αναφέρεται εξάλλου ότι σύμφωνα με μελέτη της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) που δημοσιεύτηκε χθες, τα περιστατικά θρόμβωσης που αφορούν εμβολιασμένους είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός και επηρεάζει συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση