Η HERA είναι η αρχή που χρειαζόμασταν χθες για αντιμετώπιση πανδημιών, λέει η Επίτροπος Κυριακίδου

Η HERA είναι η αρχή που χρειαζόμασταν χθες για αντιμετώπιση πανδημιών, λέει η Επίτροπος Κυριακίδου


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) θα έρθει να συμπληρώσει τα κενά που διαπιστώθηκαν κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και θα αποτελέσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για πρόληψη, εντοπισμό και ταχεία αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, εξηγεί στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάγεται η HERA.

Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις, στην πρώτη της γραπτή συνέντευξη μετά την ίδρυση της νέας αρχής που εντάσσεται στις δομές της Κομισιόν, η κ. Κυριακίδου εξηγεί τη φιλοσοφία που διέπει τη δημιουργία και τη λειτουργία της, πώς θα χρηματοδοτείται, και πώς θα αποφεύγεται η επικάλυψη με άλλες αρχές.

Η κ. Κυριακίδου σημειώνει ακόμα πως και η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία και ο τομέας της έρευνας μπορεί να προσφέρει και να επωφεληθεί από την HERA, καθώς μέρος της αποστολής της αρχής θα είναι η ενίσχυση ενός πανευρωπαϊκού οικοσυστήματος στον τομέα των εμβολίων, των φαρμάκων και της ιατρικής έρευνας.

Όπως τέλος αναφέρει, η πορεία της HERA θα αξιολογηθεί το 2025 και τα πορίσματα για την εξέλιξή της αρχής θα κοινοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Θα καλύψει τα κενά που είδαμε στην πανδημία

Κληθείσα να εξηγήσει ποιο θα είναι το αντικείμενο και το πεδίο δράσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, η κ. Κυριακίδου υπενθύμισε πως βάσει των τελευταίων μετρήσεων οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν η ΕΕ να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων.

«Με την HERA κάνουμε άλλο ένα αποφασιστικό βήμα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και να διορθώσουμε όποια κενά διαπιστώθηκαν στην πορεία των τελευταίων 20 μηνών» σημείωσε.

Εξήγησε πως η HERA «θα επιτρέπει την πρόβλεψη απειλών και πιθανών υγειονομικών κρίσεων, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη και ετοιμότητα μέσω από την ανάπτυξη, την παραγωγή και την κατανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων ιατρικών αντιμέτρων - όπως γάντια και μάσκες - που συχνά έλειπαν κατά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης του κορονοϊού».

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η HERA αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που εξαγγέλθηκε το 2020, και «θα καλύψει ακριβώς ένα κενό που διαπιστώσαμε όλοι από την αρχή της παρούσας κρίσης».

«Ενώ κανείς δεν μπορούσε να είναι προετοιμασμένος για μια κρίση τέτοιου μεγέθους, τώρα οφείλουμε να ενδυναμώσουμε τη γραμμή άμυνας μας» σχολίασε σε σχέση με τα θεσμικά κενά που διαπιστώθηκαν κατά την πανδημία. «Η Ευρώπη οφείλει να διαβλέπει και να προλαβαίνει τις υγειονομικές κρίσεις, να έχει έτοιμες απαντήσεις» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, πριν από μια κρίση στον τομέα της υγείας, κατά τη λεγόμενη «φάση ετοιμότητας», η HERA θα συνεργάζεται στενά με άλλους εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και διεθνείς παίκτες στον τομέα της υγείας, τη βιομηχανία καθώς και διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση της ετοιμότητας της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

«Θα αξιολογεί τις πιθανές απειλές, θα αναπτύξει μοντέλα για την πρόβλεψη μιας επιδημικής έξαρσης και, έως τις αρχές του 2022, θα εντοπίσει και θα ξεκινήσει δράση για τουλάχιστον τρεις απειλές με αναμενόμενο υψηλό αντίκτυπο» συνέχισε η κ. Κυριακίδου.

Η HERA θα συμπληρώνει τους άλλους οργανισμούς

Κληθείσα να σχολιάσει πώς θα αποφεύγεται η επικάλυψη με άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς, η κ. Κυριακίδου απάντησε πως η HERA «θα συμπληρώσει και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία» στο έργο που γίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε περιόδους ετοιμότητας όσο και σε περιόδους κρίσης.

Ειδικότερα, η HERA «θα εξασφαλίσει τον συντονισμό όσον αφορά τα ιατρικά αντίμετρα, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη των δυο υφιστάμενων Οργανισμών, τους οποίους έχουμε επίσης ενδυναμώσει πρόσφατα». Την ίδια στιγμή «θα έχει ισχυρότερη προνοητική αποστολή εστιασμένη στην ανταπόκριση και πρόβλεψη των υγειονομικών απειλών».

Επίσης, οι επιστημονικές συμβουλές του EMA για την ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα των ιατρικών προϊόντων θα συμβάλουν στο ευρύτερο έργο της HERA «όσον αφορά τις ικανότητες ανάπτυξης και παραγωγής, τους μηχανισμούς αποθήκευσης και εγκατάστασης εμβολίων, θεραπευτικών μέσων και διαγνωστικών μέσων».

Αυτό που θα διασφαλίσει η HERA, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου είναι πως η ΕΕ θα διαθέτει μια δομή ικανή να λαμβάνει αποφάσεις, μεταξύ άλλων και σχετικά με τον προϋπολογισμό. «Πρόκειται για μια δομή που θα μπορέσει να συνδυάσει αποτελεσματικά τα διάφορα κομμάτια του παζλ και να φέρει τη διάσταση τόσο της ετοιμότητας, όσο και της άμεσης αντίδρασης σε διαφαινόμενες κρίσεις» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η HERA έχει δημιουργηθεί ως δομή εντός της Επιτροπής και όχι ως αυτόνομος οργανισμός ώστε να διασφαλίζεται η «ταχύτητα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα» της.

«Δεν υπάρχει χρόνος για σπατάλη. Η HERA είναι η Αρχή που χρειαζόμαστε χθες» τόνισε, σημειώνοντας πως θα χρειάζονταν χρόνια για να δημιουργηθεί ένας νέος αυτόνομος οργανισμός.

Κατά την κ. Κυριακίδου, το ότι η HERA αποτελεί εσωτερική δομή της Επιτροπής «επιτρέπει την άμεση λειτουργία της με τα απαραίτητα οικονομικά μέσα και ανθρώπινους πόρους για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση της επόμενης κρίσης στον τομέα της υγείας».

Επίσης η αρχή θα μπορεί έτσι να επωφεληθεί από το πλήρες φάσμα των χρηματοδοτικών, κανονιστικών, τεχνικών και οργανωτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή.

Όπως σημείωσε η Επίτροπος, η Κομισιόν είναι ανοιχτή για επανεξέταση του καθεστώτος της HERA. «Το 2025, θα διενεργήσουμε επισκόπηση της εφαρμογής της HERA και θα κοινοποιήσουμε τα πορίσματά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο» ανέφερε.

Πώς θα λειτουργεί η νέα αρχή

Η Επίτροπος Κυριακίδου ανέλυσε στο ΚΥΠΕ το πώς και με ποιες προϋποθέσεις θα ενεργοποιείται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Σε περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η HERA μπορεί να περάσει άμεσα στην οργάνωση επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας λήψης αποφάσεων και της ενεργοποίησης μέτρων έκτακτης ανάγκης, υπό την καθοδήγηση ενός υψηλού επιπέδου Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων» εξήγησε.

Σύμφωνα με αυτές τις διαδικασίες, η HERA θα ενεργοποιεί «έκτακτη χρηματοδότηση και θα δρομολογεί μηχανισμούς παρακολούθησης, νέας στοχευμένης ανάπτυξης, προμήθειας και αγοράς ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών». Επεσήμανε ακόμα πως η ΕΕ ήδη βάζει στο τραπέζι χρηματοδότηση ύψους μέχρι και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ούτως ώστε η HERA να επιτύχει στους στόχους που τέθηκαν.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η HERA έχει συγκεκριμένο ρόλο και κατά τις περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχουν υγειονομικές κρίσεις.

«Θα μας επιτρέπει να έχουμε το προβάδισμα έναντι των εξελίξεων και να βλέπουμε μπροστά», καθώς «θα εστιάζει στην ετοιμότητα και στην ανάλυση των επερχόμενων απειλών προς τη δημόσια υγεία», μετατρέποντας την υγειονομική ασφάλεια στην EE σε συλλογική προσπάθεια.

«Μετά από σχεδόν δύο χρόνια καταστροφικής πανδημίας, η HERA αποτελεί σύμβολο της αλλαγής νοοτροπίας ως προς την πολιτική της υγείας, γύρω από την οποία θα πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε» τόνισε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας πως «όταν ενεργούμε από κοινού και χωρίς κατακερματισμό των προσπαθειών μας, είμαστε ισχυρότεροι και μπορούμε να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών μας».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της HERA και απαντώντας σε ερώτηση αν θα χρειαστούν επιπρόσθετα κονδύλια και από που θα αντλούνται, η κ. Κυριακίδου εξήγησε πως οι δραστηριότητες της αρχής θα βασίζονται σε εγγυημένο προϋπολογισμό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2022-2027.

Όπως είπε, στη στήριξη της ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας θα συμβάλουν επίσης προγράμματα όπως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το REACT-EU, ταμεία συνοχής και το πρόγραμμα InvestEU, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μαζί με τα ανωτέρω 6 δισεκατομμύρια ευρώ, η συνολική στήριξη θα ανέλθει συνεπώς σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης και μπορεί να υπερβεί αυτό το ποσό φτάνοντας στα 50 δισεκατομμύρια, εάν ληφθούν υπόψη επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Κλειδί η βιομηχανία, ευκαιρίες και για Κύπρο

Σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα έχει καίριο ρόλο στη λειτουργία και στο έργο της HERA, η κ. Κυριακίδου εξήγησε πως η αρχή «θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς και θα τονώσει τη βιομηχανική ικανότητα».

Η HERA θα βρίσκεται σε στενό διάλογο με τη βιομηχανία, στη βάση του έργου «που επιτελέστηκε από την ειδική ομάδα για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εμβολίων κατά της COVID-19» σύμφωνα με την Επίτροπο. Θα διαμορφώσει ακόμα «μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ικανότητα παραγωγής και στοχευμένες επενδύσεις, και θα αντιμετωπίσει τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού για ιατρικά αντίμετρα» πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Κληθείσα να εξηγήσει πώς μπορεί η Κύπρος, όπως και άλλες μικρές χώρες, να επωφεληθεί από τη βιομηχανική διάσταση των σχεδιασμών που γίνονται, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως η Κύπρος, όπως και τα άλλα 26 κράτη μέλη, «θα συμμετέχουν ενεργά στην διακυβέρνηση και όλες τις αποφάσεις της HERA, σε όλα τα βήματα και θα μπορεί επίσης να προτείνει τις δικές της έρευνες, λύσεις ή προτάσεις».

«Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία καθώς και ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας επομένως έχουν πολλά να προσφέρουν και να αποκομίσουν από αυτή τη νέα, μεγάλη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία» σημείωσε.

Σημαντικό ρόλο στην αποστολή της HERA έχει να παίξει και η πανεπιστημιακή έρευνα και η καινοτομία, δίνοντας ευκαιρίες σε οργανισμούς σε όλα τα κράτη μέλη, επεσήμανε.

«Η έρευνα και η καινοτομία θα αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο της HERA, καθώς η νέα αρχή έχει ως στόχο την προώθηση και τη στήριξη της ανάπτυξης των ιατρικών τεχνολογιών και της παραγωγής τους» σημείωσε η κ. Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών μας χωρίς έρευνα και καινοτομία για την υγεία στην ΕΕ».

«Αυτό βεβαίως αφορά περισσότερο τον τομέα της βιομηχανικής παραγωγικότητας και στην εύρυθμη λειτουργία των αλυσίδων ανεφοδιασμού» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ κατάφερε να αναβαθμίσει την παραγωγή εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 «σε χρόνο ρεκόρ, για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο». «Ωστόσο, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις» πρόσθεσε.

Σημασία έχει το ότι η HERA «θα δημιουργήσει νέες, προσαρμόσιμες ικανότητες παραγωγής και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού για να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιδράσει γρήγορα όταν χρειαστεί» επεσήμανε η κ. Κυριακίδου, κάτι που σημαίνει πως «εντός της HERA υπάρχουν ευκαιρίες για όλους: Ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια αλλά και τη βιομηχανία».

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".