Skip to main content
Το 2023 εξετάστηκαν 10.429 νεογνά σύμφωνα με το ΚΠΠ «Αμερίκος Αργυρίου»

Το 2023 εξετάστηκαν 10.429 νεογνά σύμφωνα με το ΚΠΠ «Αμερίκος Αργυρίου»


Το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» (ΚΠΠ) εξέτασε κατά το 2023 10.429 νεογνά, διενεργώντας 22 περίπου χιλιάδες βιοχημικές εξετάσεις, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), Δρ. Αργύρη Αργυρίου να υπογραμμίζει τη σημασία διεξαγωγής των ανιχνευτικών προγραμμάτων καθώς, όπως είπε, προλαμβάνονται σημαντικές παθήσεις οι οποίες αν δεν ανιχνευθούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2024, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Συνέλευσης ο Πρόεδρος του ΔΣ, Δρ. Αργύρης Αργυρίου, προέβη στον απολογισμό του έργου του ΔΣ για το 2023, παρουσιάζοντας τις δράσεις του Κέντρου το οποίο συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις έγκυες γυναίκες και σε όλα τα νεογνά της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, που προσφέρεται ανελλιπώς από το 1989, καλύπτει πέραν του 95% των νεογνών της Κύπρου και αποσκοπεί στην ανίχνευση και τη διάγνωση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού και της φαινυλοκετονουρίας στα νεογνά.

Σημειώνεται ότι το βιοχημικό εργαστήριο του ΚΠΠ εξέτασε κατά το 2023 10.429 νεογνά, διενεργώντας 22 περίπου χιλιάδες βιοχημικές εξετάσεις.

Προστίθεται ότι το πρόγραμμα κάλυψε από την έναρξη του και μέχρι το τέλος του 2023 πέραν των 320.000 νεογνών όπου 140 νεογνά διαγνώστηκαν με συγγενή υποθυρεοειδισμό και υποβλήθηκαν άμεσα στη σωστή θεραπεία, ενώ εκκρεμεί η τελική διάγνωση για άλλα 31.

Υπογραμμίζεται ότι η ψηλή συχνότητα (1:2000 γεννήσεις) του μεταβολικού αυτού νοσήματος με τις σοβαρές επιπτώσεις στο νευρολογικό σύστημα σε περίπτωση μη διάγνωσης και έγκαιρης θεραπείας, είναι ενδεικτική της μεγάλης σημασίας του εν λόγω προγράμματος στη δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα, προστίθεται, εντόπισε επίσης μέχρι σήμερα 20 παιδιά με υπερφαινιλαλανιναιμία και 3 με την κλασσική μορφή της νόσου PKU.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Προγεννητικού Ελέγχου, όλες οι έγκυες εξετάζονται αιματολογικά κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης.

Αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής σε συνδυασμό με υπερηχογραφικούς δείκτες και την ηλικία της εγκύου, προσφέρει τη δυνατότητα υπολογισμού του κινδύνου ύπαρξης εμβρύου με τρισωμία 21, 18 ή 13.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου εξέτασε κατά το 2023, 9438 έγκυες, διενεργώντας 23 χιλιάδες περίπου βιοχημικές εξετάσεις, ενώ από το 1991 μέχρι το 2023 εξετάστηκαν πέραν των 272 χιλιάδων εγκύων και υπολογίζεται ότι εντοπίστηκαν 389 κυήσεις με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης αποτελεί την πιο σημαντική πληροφόρηση που μπορούν να έχουν οι νέοι γονείς ώστε να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω διαγνωστική εξέταση.

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο του Ανιχνευτικού Προγράμματος Ακοής Νεογνών προσφέρθηκε το 2023 ανίχνευση της ακοής σε 9001 νεογνά, ενώ σε 273 από αυτά προσφέρθηκε επαναληπτική εξέταση, σε 125 εξέταση αυτόματων προκλητών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους και σε 48 λεπτομερής ακουολογική διερεύνηση.

Σημειώνεται ότι από το 2004, αρχή του προγράμματος και μέχρι το τέλος του 2023 εξετάστηκαν 149,818 νεογνά (με ποσοστό ψευδώς θετικών 0,50%).

Αναφέρεται ακόμη ότι από το 2008 (έτος από το οποίο το ΚΠΠ άρχισε να προσφέρει λεπτομερή ακουολογική διερεύνηση) μέχρι το τέλος του 2023, εντοπίστηκαν 158 παιδιά με σοβαρές ενδείξεις νεογνικής απώλειας ακοής (από το Κέντρο εξετάζονται όλα τα νεογνά που γεννιούνται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πλην των νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου).

Όπως εξηγείται, στόχος του ανιχνευτικού προγράμματος νεογνικής ακοής είναι μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του προβλήματος να διασφαλίζεται η αποκατάσταση της επικοινωνίας και, με την κατάλληλη στήριξη, να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν πλήρης ένταξη των παιδιών με συγγενή βαρηκοΐα κατά την έναρξη της σχολικής εμπειρίας.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Δρ. Αργυρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης της ευθύνης προσφοράς ανιχνευτικών προγραμμάτων στους Κύπριους πολίτες η οποία οδήγησε τον αείμνηστο Δρ. Αμέρικο Αργυρίου, ιδρυτή και τέως Πρόεδρο του Κέντρου, στη δημιουργία του, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως, μέχρι και σήμερα, το έργο το οποίο επιτελεί ο Οργανισμός προς όφελος του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που θα έπρεπε να έχει.

Προστίθεται ότι ο Δρ. Αργυρίου, επεσήμανε τη σημασία διεξαγωγής των ανιχνευτικών προγραμμάτων καθώς προλαμβάνονται σημαντικές παθήσεις οι οποίες αν δεν ανιχνευθούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ως εκ τούτου, συνέχισε, η παρέμβαση στη δημόσια υγεία καθώς και στην κοινωνία γενικότερα είναι καταλυτική.

Σημείωσε επίσης πως η πολυπόθητη επέκταση του Ανιχνευτικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών στο πλαίσιο της οποίας θα εξετάζονται δέκα αντί δύο νοσήματα, εξακολουθεί να εκκρεμεί παρά την έγκρισή της από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2022 και παρά τα προχωρημένα διαβήματα τα οποία έχουν γίνει από τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης.

Ο κ. Αργυρίου ευχαρίστησε όλους όσοι συνδράμουν στην κάλυψη εξόδων του κέντρου, ενώ με το πέρας της παρουσίασης των δράσεων του Κέντρου, ευχαρίστησε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την αμέριστη βοήθεια που παρείχε.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τα μέλη του ΔΣ επανεξελέγησαν και καταρτίστηκαν Σώμα ως εξής: Δρ. Αργύρης Αργυρίου (Πρόεδρος), Άργης Μάρκαρης (Αντιπρόεδρος), Αλέκος Ορουντιώτης (Γραμματέας), Λοΐζος Σωτηρίου (Ταμίας), Δρ. Νίκος Χριστοφόρου (Μέλος), Γιώργος Λάμπρου (Μέλος), Κάκια Γιάλλουρου (Μέλος), Μάριος Ευθυμίου (Μέλος), Σύνθια McBride (Μέλος).

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση