Εγκεφαλική παράλυση

Εγκεφαλική παράλυσηΤα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση παρουσιάζουν δυσκολίες στις κινητικές λειτουργίες του σώματος, όμως δεν πρέπει να θεωρείται ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια ή ότι νοητικά υστερούν. Η εγκεφαλική παράλυση οφείλεται σε βλάβη των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν, ελέγχουν και συντονίζουν τις κινήσεις. Είναι η πιο κοινή αιτία αναπηρίας σε παιδιά και εμφανίζεται συνήθως στα πρώτα χρόνια ζωής.

Τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα είναι η πολύ αργή ανάπτυξη του μυϊκού ελέγχου και του συντονισμού των κινήσεων. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πολύ ελαφρές κινητικές δυσκολίες χωρίς έκδηλη αναπηρία, έως και πολύ πιο σοβαρά κινητικά προβλήματα στο βάδισμα, την ισορροπία και την ομιλία, ενώ μερικοί γίνονται απόλυτα εξαρτημένοι.

Στην εγκεφαλική βλάβη συνήθως συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως επιληψία, δυσκολίες στην κατάποση, υπερέκκριση σιέλου, διαταραχές ομιλίας, ακοής και όρασης. Τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση λανθασμένα πολλές φορές θεωρείται ότι είναι νοητικά καθυστερημένα. Αντίθετα έχουν συνήθως κανονική νοημοσύνη ή και υψηλότερη από το μέσο όρο.

Η εγκεφαλική παράλυση δεν είναι ασθένεια και για τη γέννηση ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση δεν ευθύνονται οι γονείς του. Μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλική αιμορραγία, προγεννητική ασφυξία (μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου) ή τραυματισμότου κρανίου κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό και παρουσιάζεται συχνότερα σε πρόωρα. Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές εγκεφαλικής παράλυσης. Η σπαστικού τύπου με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη σύσπαση και την ελαττωμένη δύναμη ορισμένων μυών, η αθετωσικού με πολύ συχνές ακούσιες και ασυντόνιστες κινήσεις και η αταξικού με αστάθεια στο βάδισμα.

Στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση συναντούμε διαταραχές στο λόγο και στην ομιλία, ανοιχτές ρινολαλίες και δυσαρθρίες. Τα προβλήματα, ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης είναι, δυσκολία στη φώνηση -μερικές φορές αδύνατη- εξαιτίας αυξημένου τόνου. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί λέει μόνο ελάχιστες κουβέντες ή λέξεις. Προβλήματα σίτισης και κατάποσης εξαιτίας ελλιπούς ανάπτυξης των στοματικών λειτουργιών και κατά συνέπεια διαταραχή της άρθρωσης. Καθυστέρηση λόγου εξαιτίας μειωμένης κινητικής ικανότητας, νοητικής υστέρησης, βαρηκοΐας και μειωμένης όρασης. Στις περιπτώσεις δυσαρθρίας παρουσιάζεται αδύναμη, ένρινη, υπερτονική και βραχνή φώνηση, παραμορφωμένα, χωρίς ακρίβεια σύμφωνα, αργή ομιλία, διαταραχή στο ρυθμό της αναπνοής.

Η λογοθεραπευτική παρέμβαση θα βοηθήσει τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση στη βελτίωση της σίτισης και της φώνησης – ομιλίας. Αυτό επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες ασκήσεις και μεθόδους, που αποσκοπούν στον καλύτερο έλεγχο των διαφόρων μυών που εμπλέκονται στις λειτουργίες αυτές, καθώς και ασκήσεις για το σωστό ρυθμό αναπνοής. Σημαντικό ρόλο παίζει η θέση και στάση του σώματος. Πρέπει τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να κάθονται πάντοτε σε ορθή θέση ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σίτισης τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή επιλογή κατάλληλου καθίσματος που θα δίνει στο σώμα τη σωστή υποστήριξη.

Ωστόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Ειδικά εκπαιδευμένοι φυσικοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές και θεραπευτές λόγου συνεργάζονται με παιδίατρους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτικούς για να βοηθήσουν το παιδί να αξιοποιήσει όλες του τις δυνατότητες. Εκτός από τη θεραπεία σημαντική είναι και η φροντίδα ενός παιδιού. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να επικαλεστούν όλα τα αποθέματα των δυνάμεων τους. Απαιτείται από μέρους τους, υπομονή και επιμονή στο να εφαρμόσουν τις συμβουλές των θεραπευτών και να δώσουν στο παιδί τα ανάλογα ερεθίσματα.

*Η Πωλίνα Κακόψητου είναι λογοθεραπεύτρια. Τηλ. Επικοινωνίας 99887699


Αναζήτηση