Απαντήσεις γύρω από το ευαίσθητο δέρμα


evaisthito-derma

Η αισθητικός συμβουλεύει

Το πρόσωπο μας είναι συνεχώς ακάλυπτο και εκτεθειμένο στους διάφορους κινδύνους. Έτσι το δέρμα του προσώπου κινδυνεύει συνεχώς από όλους τους αντίξοους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δρουν καταστροφικά στην ζωτικότητα και την εμφάνιση του δέρματος αποτυπώνοντας πάνω του αυτή την ταλαιπωρία.

Τι είναι ακριβώς ένα ευαίσθητο δέρμα; Μήπως είναι το ίδιο με το αλλεργικό;
Το ευαίσθητο δέρμα είναι λεπτό και ανίκανο να αντέξει στους πολλούς ερεθισμούς. Είναι ευαίσθητο στον ήλιο, στον αέρα και κοκκινίζει εύκολα. Πολλές φορές άνθρωπου με ευαίσθητο δέρμα πιστεύουν ότι έχουν τάση για αλλεργίες και αποφεύγουν τη φροντίδα για την προστασία του. Αυτό είναι λάθος, αφού το λεπτό δέρμα πρέπει να προστατεύεται όλες τις ώρες από ποιοτικά προϊόντα.

Το τρικ με το πινέλο: Πόσο ευαίσθητη είναι η επιδερμίδα σας στην πραγματικότητα;
Με ένα απλό τεστ μπορείτε να δείτε πόσο ευαίσθητα αντιδρά το δέρμα σας. Καθαρίστε το πρόσωπο σας (μη βάλετε μετά κρέμα) και περάστε από πάνω το πινέλο χωρίς ρουζ. Το πολύ ευαίσθητο δέρμα μετά από 10' κοκκινίζει ενώ το πιο ανθεκτικό μετά από 30'.

Ευαίσθητο δέρμα: Είναι κληρονομικό ή προέρχεται από περιβαλλοντικές επιδράσεις;
Και τα δυο. Γεγονός είναι ότι όλο και περισσότερα άτομα υποφέρουν από αλλεργίες και δερματικές παθήσεις. Συχνά προσβάλλεται η ξηρή επιδερμίδα γιατί ο προστατευτικός ιστός δεν είναι επαρκής. Σαν αποτέλεσμα, η υγρασία δεν απορροφάται ενώ ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα διεισδύουν ευκολότερα. Στην χειρότερη περίπτωση το δέρμα ξεφυλλίζει, προκαλεί φαγούρα, τραβάει και φαίνεται τραχύ. Η λιπαρή επιδερμίδα αντιδρά στην ρύπανση του περιβάλλοντος, στο άγχος και στη λανθασμένη φροντίδα, με σπυράκια.

Ποιο ρόλο παίζει η ψυχική διάθεση;
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ψυχική διάθεση παίζει κύριο ρόλο στις δερματοπάθειες. Η έλλειψη ψυχικής γαλήνης κα ιηρεμίας αντικατοπτρίζεται στο δέρμα. Τεταμένα νεύρα και αισθήματα φόβου επηρεάζουν αρνητικά την καλή κυκλοφορία του αίματος. Η επιδερμίδα φαίνεται θαμπή και οι λειτουργίες της ατονούν. Το άγχος διαταράσσει την ορμονική ισορροπία με αποτέλεσμα το δέρμα να ερεθίζεται και να κοκκινίζει. Το δέρμα αντιδρά σε κάθε αλλαγή. Αν παρατηρήσετε λοιπόν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το δέρμα σας δεν είναι όπως θα έπρεπε, σας συνιστούμε να επιδιώξετε συνειδητά ψυχική ηρεμία π.χ. με ασκήσεις αναπνοής ή ασκήσεις χαλάρωσης.

Ποια είναι η σωστή φροντίδα για ευαίσθητη επιδερμίδα;
Η ευαίσθητη επιδερμίδα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση. Μη το παρακάνετε όμως, προπαντός στον καθαρισμό. Σαπούνια που ερεθίζουν το δέρμα, συχνό ντους και μπάνιο με καυτό νερό, συχνό πίλινγκ και τονωτικές λοσιόν με οινόπνευμα, ερεθίζουν ακόμα και το κανονικό δέρμα, πόσο μάλλον το ευαίσθητο. Συνηθίστε να πλένεστε με χλιαρό νερό. Νερό πηγής σε σπρέι, δίνει ζωντάνια στην επιδερμίδα και καταπραΰνει μικροερεθισμούς. Είναι επίσης ιδανικό σε ταξίδια. Αποφύγετε τα πίλινγκ με κόκκους και προτιμήστε μάσκες καθαρισμού.

Το μόνο που χρειάζεται η επιδερμίδα σας είναι μια απαλή κρέμα με λίγα συστατικά και την κατάλληλη για τον τύπο σας περιεκτικότητα σε λίπος.

Αν έχετε πρόβλημα με σπυράκια μη τα πιέζετε γιατί θα χειροτερέψει την κατάσταση. Καλύτερα είναι να ξηράνε τε τοσημείο της φλεγμονής με αντισηπτικό στικ για σπυράκια. Ευεργετικές είναι επίσης οι αλοιφές με ψευδάργυρο και τα ζελέ με αλόη. Για το υπόλοιπο πρόσωπο χρησιμοποιείτε μια υδατική κράμα.

Η Χαρούλα Στυλιανίδου είναι Διπλωματούχος αισθητικός (CIDESCO) Τηλ. 99560120


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".