Νοητική υστέρηση και επικοινωνία

Νοητική υστέρηση και επικοινωνία


Νοητικά υστερημένο θεωρείται το άτομο που έχει χαμηλή νοημοσύνη σε σχέση με το μέσο όρο, περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες και ανεπάρκειες στην προσαρμοστική συμπεριφορά, όπως δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτηση, στον τρόπο ζωής του και γενικά στην επικοινωνία του.

Η νοητική καθυστέρηση εκδηλώνεται κυρίως σε μικρή ηλικία. Τα άτομα με νοητική υστέρηση μπορεί να έχουν πρόσθετα προβλήματα, όπως σωματική αναπηρία, προβλήματα όρασης ή ακοής. Παιδιά με νοητική υστέρηση εμφανίζουν δυσκολίες τόσο στο επίπεδο της κατανόησης όσο και σε αυτό της έκφρασης. Ανάλογα με το βαθμό νοητικής υστέρησης μπορούν να μάθουν να επικοινωνούν, αν όχι με την ομιλία τότε μέσω νοημάτων, για τις βασικές ανάγκες, όπως είναι η πείνα, η δίψα, ο πόνος, η κούραση κ.α.

Άτομα με νοητική υστέρηση είναι ικανοί να μάθουν πολλά πράγματα εφόσον τους δοθεί ικανοποιητική υποστήριξη. Για παράδειγμα, παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση κατάφεραν μετά από εκπαίδευση να φάνε χωρίς την βοήθεια ενήλικα, ή να μάθουν 100 και πλέον λέξεις, επιτυγχάνοντας έτσι να ανταπεξέλθουν σε πολλές καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Στόχος λοιπόν του ειδικού είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων που είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή του παιδιού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
» Φρόντισε να έχει νέες εμπειρίες που το βοηθούν να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
» Δώσε όσο μπορείς περισσότερο από το χρόνο σου.
» Το παιχνίδι είναι σημαντικό γιατί μέσα απ’ αυτό, το παιδί ανακαλύπτει, μιμείται, - κατασκευάζει, υποκρίνεται, δημιουργεί.
» Οι δεξιότητες και οι ικανότητες του μπορούν να αναπτυχθούν με την εμπειρία και το βοηθούν να αναπτύξει σιγά-σιγά περισσότερη ανεξαρτησία.
» Θυμήσου ότι κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδικότητα και είναι διαφορετικό από το άλλο.
» Όταν κριτικάρεις και επιπλήττεις το παιδί σου, φρόντισε να λαμβάνεις υπόψη τις ιδιορρυθμίες του.

Ο κατάλληλος τρόπος προσέγγισης
Η συμπεριφορά των ατόμων με νοητική καθυστέρηση μπορεί να είναι ασυνήθιστη, να ακούγονται υπερβολικά φιλικοί, να στέκονται πολύ κοντά, να κρατούν το χέρι σας ή να μιλούν υπερβολικά δυνατά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως δεν έχουν πείρα στην επαφή ή δεν γνωρίζουν τους “κοινωνικούς κανόνες” που ισχύουν για όλους μας. Είναι σημαντικό να είστε ο εαυτός σας σε τέτοιες περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας σας συστηθείτε, ρωτήστε το όνομα του και ζητείστε να επαναλάβει αυτό που είπε αν δεν έγινε κατανοητός, να το πει με άλλο τρόπο, να σας δείξει σε τι αναφέρεται.

Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να καταλάβετε τι εννοεί. Σύντομα θα αρχίσετε να συνηθίζετε και να καταλαβαίνετε τον τρόπο ομιλίας του. Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα και μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί του. Θα διαπιστώσετε με τη συχνή συναναστροφή μαζί τους ότι αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στη θετική συμπεριφορά των άλλων. Δείχνουν εμπιστοσύνη ακόμα και σε εκείνους που τους έχουν απογοητεύσει.

*Η Πωλίνα Κακόψητου είναι λογοθεραπεύτρια. Τηλ. Επικοινωνίας 99887699


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".