Skip to main content
Αλλάξτε διατροφή την άνοιξη

Αλλάξτε διατροφή την άνοιξη


Οι καλύτερες τροφές για την εποχή

Άνοιξη, εποχή που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με την αναγέννηση, την ανανέωση, την αλλαγή. Όχι μόνον της φύσης, αλλά και της εμφάνισης! Περιττά κιλά που χάνονται, συχνότερες ευκαιρίες για άσκηση, μικρότερη ανάγκη για λιπαρές τροφές.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την εποχή; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να διέπουν τη διατροφή μας, τις ημέρες που διανύουμε;

Και βέβαια υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε γιανοιώσουμε πιο ανάλαφροι, προετοιμάζοντας το σώμα μας για το καλοκαίρι που έρχεται.

-Μειώνουμε τα λιπαρά, τα χρησιμοποιούμε κυρίως στην ωμή τους μορφή. Καλό είναι τα μαγειρευτά φαγητά να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι, καθώς αυτά μεταφράζονται σε εναπόθεση λίπους στον οργανισμό.

-Συνοδεύουμε κάθε γεύμα με άφθονα πράσινα λαχανικά, ώστε να λαμβάνουμε άφθονες άπεπτες φυτικές ίνες. Προκαλούν εύκολα αισθήματα κορεσμού και συμπαρασύρουν πολλά θρεπτικά συστατικά από το έντερο, τα οποία σε κάθε άλλη περίπτωση θα «επιβάρυναν» τις καμπύλες μας.

-Τρώμε ημερησίως 3 κύρια γεύματα, και 2 ενδιάμεσα για ισοκατανομή θερμίδων.

-Στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων καταναλώνουμε φρούτα, που περιέχουν άφθονη φρουκτόζη και καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού μας για ζάχαρη, και τις συνήθεις «λιγούρες» για κάτι γλυκό.

-Προτιμούμε πάντα τροφές ολικής αλέσεως.

-Ποτέ δεν συνδυάζουμε αλκοόλ με κάτι γλυκό. Ειδικά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα αλκοολούχα ποτά, αποθηκεύονται σε λίπος.

-Τόσο την περίοδο των γιορτών, όσο και κατά τα διαστήματα που υπερβολές χαρακτηρίζουν τη διατροφή μας, ενδείκνυται η επόμενη ημέρα να είναι …συνετή. Και να μας βρει να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο : η καλύτερη αποτοξίνωση είναι μενού με φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό.

-Πίνουμε άφθονο και καλής ποιότητας νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως.

-Φροντίστε ό,τι καταναλώνετε να αξίζει τις θερμίδες του.

*Μάνος Καζαμίας, Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος (Βsc - Μsc)


Αναζήτηση