Skip to main content
Γιατί τα ψάρια πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή μας

Γιατί τα ψάρια πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή μας


Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα, ωστόσο έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τα ψάρια βοηθούν σημαντικά στην προστασία του εγκεφάλου και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία διασταυρωμένα από την επιστημονική κοινότητα, η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες, εξαιτίας των λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που περιέχονται στα ψάρια, στα οποία συναντώνται ουσίες όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ιώδιο.

Μεγάλος αριθμός ιχνοστοιχείων, όπως το λίθιο, το στρόντιο, το βόριο κ.α., βρίσκεται στη σάρκα κυρίως των θαλασσινών ψαριών. Οι ανόργανες ουσίες - ιδιαίτερα ο σίδηρος - είναι πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και «συναγωνίζονται» σε αξία ακόμη και τις πιο γνωστές βιταμίνες.

Πιο συγκεκριμένα, τα ψάρια:

1. Μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης στο στεφανιαίο αγγειακό σύστημα της καρδίας. Με τον τρόπο αυτό και χάρις σε αντιπηκτικές ιδιότητες που έχουν, απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές αρρυθμίες. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης και απόφραξης των αρτηριών.

2. Μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

3. Απομακρύνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού των πνευματικών ικανοτήτων, της γεροντικής άνοιας και της ασθένειας Αλτσχάϊμερ σε ηλικιωμένους.

4. Βοηθούν στην όραση εξαιτίας της βιταμίνης Α που περιέχουν.

5. Βοηθούν στην ενέργεια του οργανισμού καθώς και στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά οι βιταμίνες Β.

6. Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών και λειτουργούν αντιοξειδωτικά.

7. Είναι «φτωχά» σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπίδια, πράγμα που συνεπάγεται ότι περιέχουν λίγες θερμίδες.

8. Προτιμώνται ψητά και λιγότερο τηγανιτά, ούτως ώστε να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία.

9. Ο συνδυασμός τους με σαλάτες και τυριά έχει αποδειχθεί ιδανικός.

10. Θεωρούνται η τέλεια τροφή ιδίως για γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.


Αναζήτηση