Γιορτινό τραπέζι και γαλοπούλα

Γιορτινό τραπέζι και γαλοπούλα


Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες
Στο γιορτινό μας τραπέζι την τιμητική της θέση έχει η γαλοπούλα. Αυτό ορίζει η παράδοση, την οποία καλούμαστε να κρατήσουμε και να διαφυλάξουμε... με ασφάλεια.

Συμβουλές και Οδηγίες
» Αγοράστε τη γαλοπούλα σας τελευταία όταν κάνετε τις αγορές σας από τα σημεία πώλησης.
» Αν δεν έχετε ειδικές σακούλες για τη μεταφορά των παγωμένων προϊόντων, τους χειμερινούς μήνες τοποθετήστε τη γαλοπούλα στο πορτ – μπαγκάζ και όχι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου όπου ανάβει η θέρμανση.
» Μην χρονοτριβείτε κατά την επιστροφή στο σπίτι.
» Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χειρισμού που αναγράφονται στη συσκευασία.
» Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης τις οποίες θα πρέπει να τηρείται.
» Τοποθετήστε τη νωπή φρέσκα γαλοπούλα αμέσως σε ψυγείο 0-4°C.
» Μην τοποθετείτε την ωμή γαλοπούλα μαζί με άλλα τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση.
» Εάν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, την αποψύχετε εντός του ψυγείου σε κλειστή σακούλα. Χρειάζεται περίπου 24 ώρες για να αποψυχθεί. Τα υγρά κατά την απόψυξη θα πρέπει να απομακρύνονται κάθε 6 ώρες.
» Εάν θα πλύνετε τη γαλοπούλα πριν το ψήσιμο θα πρέπει να απομακρύνετε όλα τα σκεύη που βρίσκονται κοντά στη γούρνα και μετά να πλύνετε και να απολυμάνετε όλο τον εξοπλισμό και χώρο που χρησιμοποιήθηκε ή που έχετε υπόνοια ότι έχουν πεταχτεί νερά κατά το πλύσιμο της.
» Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή με τη γαλοπούλα και πριν αγγίξετε σε καθαρή επιφάνεια, εξοπλισμό ή άλλα τρόφιμα.
» Διατηρείται πάντα ξεχωριστή επιφάνεια και εξοπλισμό κατά τον τεμαχισμό και προετοιμασία ωμών κρεάτων από αυτά που θα καταναλωθούν ωμά (σαλάτα, ψωμί κ.λ.π)
» Η κατεψυγμένη γαλοπούλα μπαίνει στον φούρνο αφού έχει αποψυχθεί πλήρως.
» Μαγειρεύετε τη γέμιση ξεχωριστά και προτιμότερο είναι να μην τοποθετηθεί στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Αυτό βοηθά την γαλοπούλα να ψηθεί ομοιόμορφα.
» Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέρος του ζωμού της ψημένης γαλοπούλας, στην ήδη μισοψημένη γέμιση και να την ψήσετε ξεχωριστά στον φούρνο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο της γαλοπούλας όσο και της γέμισης καθώς επίσης και της απαραίτητης γεύσης στην γέμιση σας.
» Μια γαλοπούλα (5 kg) με γέμιση, χρειάζεται περίπου 4-5 ώρες ψήσιμο. Μια γαλοπούλα (5 kg) χωρίς γέμιση χρειάζεται περίπου 2 ώρες ψήσιμο. Η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 170°C. Το αποτέλεσμα του ψησίματος σε σχέση με την θερμοκρασία του φούρνου διαφοροποιείται ανάλογα με την οικιακή σας συσκευή.
» Προσοχή: Η γαλοπούλα για να είναι έτοιμη για κατανάλωση θα πρέπει η θερμοκρασία κατά το ψήσιμό, να φτάσει στο πιο χονδρό σημείο του κρέατος πάνω από τους 75°C.
» Εάν δεν έχετε θερμόμετρο τότε τρυπήστε την γαλοπούλα και διαπιστώστε ότι το υγρό που τρέχει είναι εντελώς διαυγές / καθαρό.

Καλά Χριστούγεννα και κάθε νέος χρόνος να μας βρίσκει πάντα με υγεία…


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".