Αποθήκευση Τροφίμων Ψύξης και Κατάψυξης

Αποθήκευση Τροφίμων Ψύξης και ΚατάψυξηςΑγαπητοί Φίλοι και Φίλες
Οι παραγωγοί και προμηθευτές τροφίμων, καθώς και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων, έχουν ευθύνη να μας προμηθεύουν με ασφαλή προϊόντα. Η σωστή επιλογή και αγορά των τροφίμων, η σωστή μεταφορά τους στο σπίτι, η σωστή αποθήκευση τους, ο σωστός χειρισμός πριν και κατά το ψήσιμο και σερβίρισμα, αποτελεί δική μας ευθύνη.

Συμβουλές και Οδηγίες:

Αφού έχετε κάνει τη σωστή επιλογή των τροφίμων και τα έχετε μεταφέρει γρήγορα και σε κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι, θα πρέπει:

Να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Ποτέ δεν επαναψύχετε προϊόντα τα οποία έχουν αποψυχθεί. Αν κατά την μεταφορά έχουν αποψυχθεί ή έχουν θερμανθεί θα πρέπει να μαγειρευτούν, για να θανατωθούν οι μικροοργανισμοί που αυξάνονται ραγδαία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Μην τοποθετείτε στο ψυγείο υπερβολικές ποσότητες προϊόντων καθώς η ψυκτική απόδοση του κάθε ψυγείου, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντων. Θα πρέπει να υπάρχει κενός χώρος ανάμεσα στα ράφια έτσι ώστε να μην δυσχεραίνεται η κυκλοφορία του αέρα και συνεπώς η ψύξη των τροφίμων.

Τοποθετήστε τα μαγειρευμένα / έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ποιο πάνω από τα ωμά κρέατα και ψάρια. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η επιμόλυνση των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Τοποθετήστε όλα τα νωπά κρέατα, πουλερικά και ψάρια, σε πιάτο ή δίσκο και καλύψτε τα χαλαρά με πλαστική μεμβράνη.

Τα αυγά πρέπει να τα τοποθετείτε στο κύριο μέρος του ψυγείου όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και όχι στην πόρτα του ψυγείου.

Τα λαχανικά και τα φρούτα τοποθετούνται στα συρτάρια του ψυγείου.

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα διατηρούνται στο ψυγείο.

Καθημερινά ελέγχετε τα προϊόντα και τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων στο ψυγείο σας.

Εφαρμόστε τη σωστή ανακύκλωση των προϊόντων. Καταναλώστε πρώτα αυτά που μπήκαν πρώτα στο ψυγείο.

Οι οικιακοί καταψύκτες διατηρούν τα τρόφιμα στους -18°C. Τοποθετείτε μέσα τρόφιμα που είναι ήδη κατεψυγμένα ή τουλάχιστον τρόφιμα που έχουν ψυχθεί. Ποτέ μην τοποθετείτε θερμά τρόφιμα για να τα καταψύξετε, καθώς αυτό αλλοιώνει την θερμοκρασία του καταψύκτη και θέτει σε κίνδυνο τα άλλα τρόφιμα (πιθανή απόψυξη).

Τα προϊόντα που βάζετε στην κατάψυξη θα πρέπει να είναι όλα συσκευασμένα για να αποφεύγεται η επιμόλυνση, καθώς και τα εγκαύματα των τροφίμων από την κατάψυξη.

Καθαρίζετε τακτικά τον καταψύκτη σας και ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης. Μην διατηρείτε τρόφιμα για περισσότερο χρόνο από αυτό που προτείνει ο παρασκευαστής τους.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τον εξοπλισμό και τους πάγκους που ήρθαν σε επαφή με τις συσκευασίες των τροφίμων.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τα χέρια σας όταν τελειώσετε με την τοποθέτηση των προϊόντων στους ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Εάν αμφιβάλετε για την ασφάλεια κάποιου προϊόντος, μην διστάσετε να το πετάξετε.

Η Υγεία μας βρίσκεται και στα δικά μας χέρια! 


Αναζήτηση