Τσικνοπέμπτη

ΤσικνοπέμπτηΑγαπητοί Φίλοι και Φίλες, η Τσικνοπέμπτη έχει φθάσει! Μέρα χαράς και μέρα αφετηρίας και προετοιμασίας, για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς. «Τσικνοπέμπτη», η ίδια η λέξη προσδιορίζει και το είδος του φαγητού που θα καταναλωθεί αυτή τη γιορτινή ημέρα.

Έντεκα (11) μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος «η τσίκνα», κυριαρχεί σε κάθε σπίτι, σε κάθε αυλή, στους δρόμους στον αέρα. Και η παράδοση συνεχίζεται…

Όσοι θα αναλάβουν το ρόλο του ψήστη, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα: Τι κρέας θα ψήσουν, Που θα το ψήσουν, Πως θα το ψήσουν και κυρίως Πόσο θα το ψήσουν, για να προσφέρουν στους αγαπημένους τους, φαγητό γευστικό, υγιεινό και κυρίως ασφαλισμένο.

Τι πρέπει να προσέξετε:
» Αγοράστε φρέσκα πουλερικά και κρέατα και διατηρήστε τα στις σωστές θερμοκρασίες έως και την ώρα που θα τα ψήσετε (0-4°C).
» Μην χρησιμοποιείτε χημικά προσανάμματα με βάση το πετρέλαιο, αλλά ούτε και εύφλεκτα υλικά. Χρησιμοποιήστε ξερόκλαδα και δαδιά.
» Αν δεν έχετε ξύλα, χρησιμοποιήστε πραγματικά κάρβουνα από ξύλο και όχι ψευτοκάρβουνα από πριονίδια και κόλλες τα οποία είναι ανθυγιεινά και ο καπνός τους έχει άσχημη μυρωδιά και αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού.
» Μην ραντίζετε με νερό τα αναμμένα κάρβουνα για να μειώσετε την ένταση της φωτιάς. Αυτό προκαλεί καπνό και θα μυρίσει το φαγητό άσχημα.
» Η σχάρα θα πρέπει να είναι πολύ καθαρή και χωρίς σκουριά.
» Τοποθετήστε δίπλα σας όλα τα εργαλεία που πιθανόν να χρειαστείτε κατά την τελετουργία του ψησίματος, όπως: 
Ένα μεταλλικό φτυαράκι. Μία τσιμπίδα για τα κάρβουνα. Μία τσιμπίδα για το γύρισμα του κρέατος, αν δεν χρησιμοποιείτε διπλή σχάρα. Ένα πινέλο για άλειμμα του κρέατος. Ένα γάντι για να μην κάψετε το χέρι σας. Και φυσικά... ένα πιάτο και μαχαιροπίρουνο για τις δοκιμές!
» Τοποθετήστε την σχάρα στη φωτιά να κάψει πριν βάλετε το κρέας να ψηθεί.
» Προσέξτε! Αν θα ψήσετε παϊδάκια, φτερούγες κοτόπουλου ή άλλα λεπτά τεμάχια κρέατος, θα χρειαστούν δυνατή φωτιά για να ψηθούν και να μείνουν ζουμερά.
» Αν θα ψήσετε χοντρά κομμάτια κρέατος τότε η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλότερη και η ώρα περισσότερη, για να ψηθούν μέχρι το κέντρο. Πάντα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι στο κέντρο του κρέατος η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 80°C.

Καρβουνομεζέδες παντού, άφθονο κρασί, χορός διασκέδαση...

«Στην Υγείαν σας λοιπόν, και καλόν Πάσχα να φτάσουμεν»


Αναζήτηση