Τα παιδιά μας μιλούν με τις ζωγραφιές τους

kidDrawing

Οι μουτζούρες σημαντικό μέσο έκφρασης

Το πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί τον κόσμο μπορεί κανείς να το παρατηρήσει μέσα από τη ζωγραφιά του. Η σκέψη, η προσοχή και η κατανόηση του παιδιού εξελικτικά περνάει από διάφορα στάδια. Κάθε γραμμή του παιδιού δηλώνει κάτι. Το κάθε μουντζούρωμα έχει το δικό του νόημα για το παιδί.

Οι γραμμές συνθέτουν την ιστορία που θέλει να μας αφηγηθεί ο μικρός μας ζωγράφος. Τις καινούργιες έννοιες που κατέκτησε, το πώς καταλαβαίνει τον κόσμο και τι έχει να πει γι αυτόν.

Το να καταλαβαίνει κανείς τις ζωγραφιές των παιδιών και να μπορεί να τις ερμηνεύει από την εξελικτική και ψυχολογική τους διάσταση είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Όταν το παιδί είναι ακόμη μικρό (1-3 ετών) και δεν μπορεί να εκφράσει τις απορίες και τα χιλιάδες γιατί που τον κατακλύζουν κάνει την πρώτη του απεικονιστική απόπειρα με το μουντζούρωμα. Τα ίχνη που αφήνει στο διάβα του το μολύβι είναι η προσπάθεια του παιδιού για να επικοινωνήσει. Προσπαθεί να μας φανερώσει τα συναισθήματα του.

Στα 3-4 το παιδί προσπαθεί να απεικονίσει τον κόσμο μέσα από σύμβολα, η κατανόηση κάποιων βασικών σχημάτων και χρωμάτων βοηθά το παιδί να μας πει την ιστορία του και να επικοινωνήσει μαζί μας με κώδικες που γνωρίζουμε και εμείς.

Σιγά σιγά το παιδί μπορεί να αναπαραστήσει την αυτοπροσωπογραφία του, ζωγραφίζει τους γονείς του, τα αδέλφια του, το σπίτι του, τα αγαπημένα του παιχνίδια. Μέσα από τη ζωγραφιά μας συστήνεται.

Έχω δει εκατοντάδες παιδικές ζωγραφιές και καμία δεν έμοιαζε με καμία, είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα. Πολλές φορές το παιδί που φωνάζει «βοήθεια» με προσεγγίζει δειλά και μου χαρίζει τη ζωγραφιά του. Μέσα από την εικαστική θεραπεία μπορείς να συνομιλήσεις με τις παιδικές ψυχούλες και να βρεις τον τρόπο να προσεγγίσεις το παιδί χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του.

Οι γονείς καλό είναι να ρωτούν τα παιδιά τους τι ζωγραφίζουν, γιατί διάλεξαν αυτά τα χρώματα και αν προσέξουν κάτι στις ζωγραφιές του παιδιού τους που τους προβληματίζει να απευθυνθούν σε ένα ειδικό.

Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας, Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια
Αναζήτηση