Απιστία: Τέλος ή Αρχή; ΙΙwoman_in_bed

Προβλήματα της εξωσυζυγικής σχέσης

Κάποια άτομα που βρίσκονται μέσα σε γάμο ξεκινούν μια εξωσυζυγική σχέση για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές της ζωής, να ξεφύγουν από ένα δυστυχισμένο γάμο. Τις περισσότερες φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται και μέσα σε μια μακρόχρονη εξωσυζυγική σχέση.

Β' Μέρος
Είναι παράλογο να συγκρίνεται η απαγορευμένη σχέση που διακατέχεται από ρομαντικές ιδέες, το απαγορευμένο, τα όνειρα με την ρουτίνα ενός κουρασμένου γάμου.

Το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι απιστία δεν σημαίνει ότι ο ένας σύντροφος σταμάτησε να αγαπά τον άλλο ούτε ότι βρήκαν νέο σύντροφο με καλύτερη εμφάνιση ή καλύτερα προσόντα. Αρκετές φορές μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Το απατημένο άτομο συνήθως νιώθει απόρριψη και υποτίμηση προς το πρόσωπο του. Το άτομο που δημιούργησε δεσμό εκτός της νόμιμης σχέσης του προσπαθεί συνήθως να αποφύγει τις ευθύνες του και να βρει διάφορες δικαιολογίες που τον /την ώθησαν να απατήσει. Συνηθισμένες δικαιολογίες είναι «η σχέση δεν ήταν καλή, δεν με γέμιζε, δεν ένιωθα αγάπη και ασφάλεια, δεν με καταλάβαινε, δεν είχα σεξουαλική ικανοποίηση».

Κάποιες φορές γίνεται για να ξεφύγει το άτομο ή επειδή περνά μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Κάποιες απιστίες διαρκούν μια μέρα, λίγες ώρες, μήνες, χρόνια ή μπορεί ένα άτομο να απατά σε σταθερή και συχνή βάση τον/την σύντροφο του με διάφορες σχέσεις. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια της εξωσυζυγικής σχέσης, την συχνότητα που συνέβηκε και την ποιότητα το αν θα συνεχιστεί ο γάμος και αν θα προσπαθήσουν και οι δύο σύντροφοι.

Υπάρχουν άντρες που νιώθουν μίσος προς τις γυναίκες και δημιουργούν σχέσεις με πολλές για να τις πληγώνουν αλλά παράλληλα υπάρχουν γυναίκες που μισούν τους άντρες και έχουν την ίδια συμπεριφορά. Υπάρχουν άτομα πληγωμένα, απατημένα, με ψυχολογικά προβλήματα και τραυματικές εμπειρίες από την οικογένεια και παιδική ηλικία, που μπαινοβγαίνουν σε σχέσεις για να πληγώνουν τα άτομα με τα οποία δημιουργούν σχέσεις και τις οικογένειες τους νοιώθοντας προσωρινά καλά.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου υπάρχει εθισμός στο σεξ και ψυχαναγκασμός για την ένταση του οργασμού. Υπάρχουν άτομα που είναι εθισμένα στον έρωτα και τον ρομαντισμό και μόνιμα αναζητούν το πάθος μιας νέας σχέσης.

Οι αισθηματικές σχέσεις είτε προχωρήσουν στην σεξουαλική επαφή είτε όχι, είναι εξίσου επικίνδυνες και καταστροφικές για τον γάμο. Κάποια άτομα ξεκινούν μια εξωσυζυγική σχέση για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές της ζωής, την ρουτίνα, την παραμέληση από σύντροφο, την κάλυψη συναισθηματικών κενών και ανασφαλειών, ένα δυστυχισμένο γάμο και πολλούς άλλους λόγους ανάλογα με την προσωπικότητα και την ψυχική ολοκλήρωση. Τις περισσότερες φορές όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται και μέσα σε μια μακρόχρονη εξωσυζυγική σχέση όπου και εκεί με την πάροδο του χρόνου επέρχεται η ρουτίνα και οι απαιτήσεις. Είναι όμως παράλογο να συγκρίνεται η απαγορευμένη σχέση που διακατέχεται από ρομαντικές ιδέες και φαντασιώσεις με την καθημερινότητα ενός κουρασμένου ή δυσλειτουργικού γάμου.

Η Φωτεινή Οικονομίδου Κράνου είναι ψυχολόγος-κλινική ψυχοθεραπεύτρια στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Αναζήτηση