Διαχείριση της ανακάλυψης της απιστίας

apistia-

Σκεφτείτε πριν αντιδράσετε

Αρκετοί γάμοι δεν προχωρούν σε διαζύγιο μετά την ανακάλυψη της απιστίας. Κάποια βήματα μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί ο πόνος, να υπάρξει πραγματική συγχώρεση, ανάληψη ευθυνών και από τους δύο όπου χρειάζεται και να σωθεί η σχέση.

Δ’ Μέρος
Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις στην Κύπρο, τα ζευγάρια μένουν μαζί χωρίς να επεξεργαστούν πραγματικά αυτό που συνέβηκε με αποτέλεσμα να είναι δυστυχισμένα, πικραμένα ή και σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια να παρατηρούνται «ανοικτές» σχέσεις όπου και οι δύο έχουν ξεχωριστές αισθηματικές και κοινωνικές ζωές και διαμένουν στο ίδιο σπίτι σαν συγκάτοικοι.

Άλλα άτομα μένουν μαζί για τους λανθασμένους λόγους όπως την εικόνα που θέλουν να προβάλουν προς την κοινωνία ή τα υλικά αγαθά που μπορούν να διατηρήσουν εάν παραμείνουν. Εάν το ζευγάρι αποφασίσει να μείνει μαζί, τότε ο γάμος δέχεται μια δεύτερη πολύ σημαντική ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μόλις ανακαλυφθεί η απιστία, τα συναισθήματα είναι έντονα και η ψυχική κατάσταση χαρακτηρίζεται από οργή και απόγνωση.

Τα πιο κάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν:
» Να μην παρθούν εν βρασμώ ψυχής σημαντικές αποφάσεις για την λήξη του γάμου εάν βέβαια δεν έχει ξανασυμβεί. Τα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή είναι απόλυτα φυσιολογικά.
» Να φροντίσει τον εαυτό του και την υγεία του. Η ισορροπία είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση. Χρειάζεται σωστή διατροφή, ύπνος, άσκηση, νερό.
» Να ρωτήσει όλες τις ερωτήσεις που θέλει γιατί το δικαιούται.
» Να κάνει αντανάκλαση του εαυτού του και την πιθανή του ευθύνη στην κατάσταση.
» Να ζητήσει ψυχολογική στήριξη.
» Να αντέξει την κάθε μέρα μέχρι να ηρεμήσει για να μπορέσει να χειριστεί την κατάσταση και να κατανοήσει ότι χρειάζεται καιρός, ίσως και μήνες μέχρι να ηρεμήσει.
» Να αντιληφθεί τι είδος απιστίας ήταν για να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να μπορεί να αποφασίσει.

Τα στάδια που περνά είναι παρόμοια με το πένθος. Δεν σημαίνει όμως ότι η σχέση πέθανε. Μπορεί να ανανεωθεί και να ενδυναμωθεί.

Αφού περάσει καιρός και αποφασίσει ότι θα μείνει, χρειάζεται εντατική εργασία με πρώτο στόχο την συγχώρεση. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η εγκαθίδρυση της ασφάλειας και η αναφορά στον πόνο και στο τραύμα. Το δεύτερο στάδιο είναι η κατανόηση των αδυναμιών και η εξιστόρηση της σχέσης. Η ολοκλήρωση της σχέσης, η μεταφορά της στο παρόν και ακολούθως η πορεία προς το μέλλον είναι το τελευταίο θεραπευτικό στάδιο.

Ένα τείχος μυστικότητας προς τον γάμο και ένα παράθυρο στενών σχέσεων προς τις εξωτερικές σχέσεις συνήθως χαρακτηρίζουν τα ερωτικά τρίγωνα. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει την αντιστροφή του τείχους και του παράθυρου. Η οικογενειακή θεραπεία ή θεραπεία του ζευγαριού δεν μπορεί να ξεκινήσει μέχρι να τελειώσει οριστικά η εξωσυζυγική σχέση. Αυτό δεν σημαίνει να τελειώσει μόνο σεξουαλικά αλλά και να διακοπεί κάθε είδους επικοινωνία. Εάν ο/η εξωσυζυγικός σύντροφος βρίσκεται στο εργασιακό περιβάλλον, τότε είτε μπορεί να υπάρξει μετακίνηση είτε αλλαγή επαγγέλματος.

Η Φωτεινή Οικονομίδου Κράνου είναι ψυχολόγος-κλινική ψυχοθεραπεύτρια στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αναζήτηση